A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Légy tanulásra kész!

Joó Zsuzsanna - 2006-05-24
A tanácsadói munkám során leszűrt tapasztalatokat szeretném most Nektek átadni. Kérem, olvassátok el, és alaposan gondoljátok át, vajon nem kerültetek-e hasonló helyzetbe, mikor első (második, harmadik stb.) diplomátokat, nyelvvizsgátokat szereztétek.
Légy tanulásra kész!

A karriertanácsadáson hozzám fordulók szinte mindegyike megkérdezi tőlem, mit tanuljon? Mi a jelenlegi piacképes tudás, és végzettség, amivel bombabiztos állás szerezhető? Rövid és határozott válaszom: nem tudom. De nemcsak én, hanem sem a makrogazdaság, sem a mikrogazdaság illetékesei sem tudják, sőt továbbmegyek, még a nyugati trendkutatók sem.
De még ha tudnám is a helyes választ, akkor sem mondanám meg, mert ha hiányzik az egyénből a motiváltság, csak nagy nehézségek árán, gyenge eredménnyel fogja iskoláit elvégezni, és a későbbiekben sem fogja használni az ott tanultakat. Különösen a nők hajlandók arra, hogy mások véleményére hagyatkozzanak. Kamaszkorukban a szüleik véleménye megfellebbezhetetlen, később a főnöküké, férjüké. Az a személy motivált, és áll tanulásra készen, aki valamilyen határozott irányú és mélységű tudás megszerzésére ellenállhatatlan vágyat érez. Ha ennek a tudásnak a megszerzésére mások vagy bizonyos körülmények késztetnek téged, akkor frusztrációt, önértékelési zavarokat, elégedetlenséget érezhetsz magadban, aminek következményében azt hiszed, egy újabb diplomával már könnyebb lesz az életed.
A motiváltsághoz kapcsolódik, hogy vajon érési folyamat eredménye-e a tanulás iránti késztetésünk, avagy ad hoc döntés, esetleg pótcselekvés. Tapasztalatom az, hogy felgyorsult világunkban az utóbbi kettő a leggyakoribb, rugalmasságunkat bizonyítandó. A városba települő új cég, egy új fakultás indítása az emberekben azonnali döntéseket generál. A két, egymást követő nappali diploma megszerzése éppenséggel nem az érettség, hanem a döntésképtelenség, az önálló lábra állástól való félelem jele, tipikus pótcselekvés.
Ma már közhelynek minősül, hogy míg régebben az alulképzettség, addig napjainkban a túlképzettség okoz hátrányt a munkaerőpiacon.
Miközben emberek ezrei keseregnek ezen, az ritkán tudatosul bennük, hogy az újabb és újabb diplomák megszerzése mennyi időbe, energiába és pénzbe kerül.
A legtöbben két okból tanácstalanok. Vagy azt nem tudják, miből válasszanak, vagy nem ismerik saját magukat.
Nem várhatod tovább, míg a sültgalamb a szádba repül. A sikeres önmenedzseléshez hozzátartozik, hogy sorsod irányítását kezedbe vedd, és vállald fel döntéseidet ezentúl.A jó döntés érdekében minden tapasztalatot, információt meg kell szerezned. Ez figyelembe, időbe, energiába, nemegyszer pénzbe kerül.
Az önmegismerés érdekében látogass el a rendszeres pályaválasztási kiállításokra. Fordulj tanácsadóhoz, pszichológushoz, akik különféle képességfelmérő teszteket végeztetnek el veled, készíttess grafológiai elemzést magadról, stb.
Hogy ez mind pénzbe kerül? Természetesen.
De nézzük a mérleg másik oldalát! Mibe kerül ma 4-5 év tanulás? Egy főiskola félévenként körülbelül 100 ezer forint, egy MBA 500 ezer, tehát 800 ezer és 2 millió között mozog egy diploma megszerzése. (MBA-t nagyon kevesen végeznek magánpénzből, a munkáltató viszont tanulmányi szerződést köt veled, aminek súlyos ára van.) Tedd hozzá a kiesett fizetésed összegét, mondjuk minimálbéren számolva négy év alatt két és félmillió forintot. Ne feledkezz meg a jegyzetek, vizsgák áráról sem, mondjuk újabb félmillió. Szép kis summa kerekedett ki!
Ehhez képest például egy grafológiai elemzés vagy egy tanácsadás pár tízezer forint. Egy jobb cipő vagy egy kosztüm ára. Kérlek, ezentúl mérlegelj!

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja