SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Akinek gyereke van az már sosem magányos? - Podcast beszélgetés

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-10-03
Nem kell társ nélkül élnünk ahhoz, hogy magányosnak érezzük magunkat. Különösen akkor, amikor édesanyák lettünk. Félreértés ne essék, ez egy csodálatos időszak, mégis megvannak a maga nehézségei. Be vagyunk zárva, alig tudunk felnőttel beszélgetni és nem mehetünk el akárhová. Mi jelenthet megoldást a magányra? Erről kérdeztük Gyarmati Rita pszichológust.
Akinek gyereke van az már sosem magányos? - Podcast beszélgetés

Ha nincs kedved olvasni, vagy kíváncsi vagy a teljes beszélgetésre, nézd meg podcast adásunkat!

A videón belül az alábbi témák itt érhetők el: 

  • 01:00- Hogy lehet magányos egy anya, mi minden változik meg szüléskor? 
  • 04:00- Apukák szerepe, apukák a szülészeten
  • 06:28- Sok az információ és közben egész nap össze vagyunk zárva a gyerekkel
  • 09:09- Egyedülálló anyák - rájuk még nagyobb teher hárul
  • 17:49- Csináljunk programot gyerek nélkül!


Hogy lehet magányos egy anya, mi minden változik meg szülés után? 

Akinek még nincs gyereke, az el se tudja képzelni, hogy lehet magányos egy anyuka. Hiszen, mondják ők, akinek gyereke van, az már soha többé nem lesz egyedül. Mi az oka annak, hogy szülés után olyan sokan magányosnak érzik magukat?

Amikor anyává válunk, akkor nagyon sok minden megváltozik körülöttünk. Fontos, hogy az anyaszerep mellett a feleségszerep és a nőszerep is megmaradjon, meg kell találnunk az egyensúlyt. 

Az, hogy mennyire volt érett a személyisége az anyukának, mennyire tervezték a babát, vagy mennyire jött véletlenül a kapcsolatba, ezek mind meghatározzák azt, hogy hogy érzi magát, milyen a lelkiállapota. 


Apukák szerepe, apák a szülészeten

Gyarmati Rita pszichológus azt mondja, az, hogy az apukák bent vannak a szülészeten, az rengetegféle érzést válthat ki belőlük. Kiválthat egy mély kötődést, ami bennünk, nőkben kialakul 9 hónap alatt. 

"De azért ne felejtsük el, hogy az a férfi végignézi ezt a helyzetet. Ami sokkoló lehet... Látom, hogy milyen állapotban van a feleségem és semmit nem tudok csinálni, csak fogni a kezét."

Sok férfinek ilyenkor nehéz nőként néznie a feleségére, ez is egy kihívást jelenthet a kapcsolatban. 


Sok az információ és közben egész nap össze vagyunk zárva a gyerekkel

A szakértő szerint az anyák magányosság érzésében nem segít a túl sok információ sem. 

"Ez is sokkoló lehet. Hogy megszületik a gyermekem és azt veszem észre, hogy hulla fáradt vagyok, nem tudok aludni, mert nem látom, hogy hogy kel föl, nem kel föl, oda kell menni, nem kell odamenni, fel kell venni, nem kell felvenni. A védőnő ezt mondja, az orvos azt mondja, az anyós ezt mondja, az anyám ezt mondja. Közben én még az interneten olvasgatok is."

Segítség lehet, ha hiteles forrásból hallunk olyanokat, amik másokat is érintenek. Erre nagyon jók a csoportok a közösségi médiában. 


Egyedülálló anyák - rájuk még nagyobb teher hárul

Az hiányzik az anyáknak, hogy felnőttekkel tudjanak kommunikálni, a felnőtt gondolataikat meg tudják osztani. Ha nincs az anya mellett senki, ha válófélben van vagy teljesen egyedül van a gyerekkel, akkor fontos, hogy találjon egy olyan személyt, akivel őszintén tud beszélgetni. 

"A rosszabbik verzió, amikor a gyerekemnek kezdem el mondani azokat a gondolatokat, amik bennem vannak. Ebből később borzasztó problémák lehetnek, mert idő előtt a gyerekemet felnőtt szerepbe hozom, és nem az ő fejlettségi szintjének megfelelő problémákkal kezdem terhelni."

A szakértő kiemeli, hogy egyre több a válás és egyre gyakoribb a szülés utáni depresszió is. 

De érdemes szakemberhez fordulni, mert hiába mondjuk el az anyukánknak vagy a barátnőnknek a problémánkat, ők nem biztos hogy elbírják azt a mennyiségű ventillációt, ami egy ilyen helyzetben előjön, zavaró lehet, ha valaki egyfolytában csak a problémáiról beszél. 

Ha valaki úgy érzi, hogy nem tud kivel beszélni és nem tudja jól kezelni a helyzetét, akkor kérjen segítséget szakembertől!

Sokat segíthetnek még a közösségi médiában az olyan csoportok is, ahol hasonló helyzetben lévő nők vannak. A legfontosabb pedig: egyszer vége lesz ennek a rossz időszaknak. Mindig van lehetőségünk a változásra, tovább tudunk lépni. 


Csináljunk programot gyerek nélkül!

A magányosság leküzdésében nagy szerepe van annak is, ha egy kicsit eltávolodunk a gyerekünktől, ha nélküle is csinálunk programot. Vekerdy szerint is erre minden anyának szüksége van, mert mint mondta, a gyerekek "lerágják a húsunkat". Ahhoz, hogy az anya jól tudja érezni magát a bőrében és fel tudjon töltődni, hogy ugyanazzal a lelkesedéssel fordulhasson a gyereke felé, szüksége van egy kis gyerekmentes én-időre. 

"Nagyon sokszor előfordul az, hogy azt érzi egy anyuka, hogy én most elmegyek egy félórára mozogni és itthagyom a gyerekemet, milyen anya az ilyen?"

Pedig az, hogy az anyák mennyire kiegyensúlyozottak, az mindent befolyásol körülöttünk. 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja