SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A mentális egészségünk fontossága

Kulcsár Krisztina [cikkei] - 2022-07-21
Köztudott, hogy a lelki és a testi egészségünk összefügg és kiegészíti egymást. Testünk tükrözi mindazt, ami bennünk zajlik. Az érzelmi rossz közérzet többnyire megelőzi a közelgő fizikai problémát. Felmérések szerint a fizikai betegségben szenvedők 75%-a küzd érzelmi problémákkal.
A mentális egészségünk fontossága

Mit értünk mentális egészség alatt? Milyen tényezők befolyásolják és milyen módon tudunk mi magunk hatással lenni rá?

A legegyszerűbben úgy fogalmazhatnánk meg a mentális egészség definícióját, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Értékes tagjai vagyunk a társdalomnak, amelyben élünk. A lelki egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem általános testi-lelki jólét, amelyben benne van a fontosság érzése és az, hogy egyensúlyban vagyunk önmagunkkal és a környezetünkkel is. A jóllétünk, a belső egyensúlyunk és harmóniánk elegye, amely elégedetté tesz minket mindazzal, akik vagyunk és mindazzal, amit teszünk. A lelki egészségünktől függenek a gondolataink, az érzéseink a hangulatunk. Az önmagával harmóniában lévő ember képes megbirkózni a nehézségekkel, képes könnyedén kommunikálni és aktívan fejlődni.

A mentális egészség romlására utaló jelek az ingerlékenység, alaptalan aggodalmaskodás, félelmek, szorongás, komplexusok, ami pánikbetegség kialakulásához vezethet. Mindezek felboríthatják a harmóniát az életünkben, bizonytalanná és kiegyensúlyozatlanná válhatunk.

Ha mentálisan teljesen egészségesek vagyunk, akkor is lehetnek depressziós időszakok az életünkben, amikor zavartnak és tehetetlennek érezzük magunkat. Mindannyian kerülünk esetenként ilyen negatív érzelmi spirálba. Ami ilyenkor nagyon fontos, hogy ne hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a szorongás és érzelmileg blokkoljon.

A mentális egészségünket befolyásoló tényezők nagyon sokfélék lehetnek: munkahelyi gondok, családi problémák, stresszes helyzetek. Minden, ami napi szinten körülvesz minket, hatással van a lelki állapotunkra, attitűdünkre, értékrendünkre. A mentális egészségünkre támogató hatással van: pozitív hozzáállás a mindennapokban.

A sors naponta választásokra kényszerít. Van, amikor nyerünk és van, amikor veszítünk. A harmónia kulcsa az egyensúlyra való törekvés. Meg kell tanulnunk egyensúlyt teremteni a gondolataink, az érzelmeink szavaink és a tetteink között. Pozitív, vidám szemmel tekintve környezetünkre visszafelé is ez fog áramolni. A gondolatainkkal képesek vagyunk teremteni és rombolni egyaránt. Az, hogy mi történik, nem mindig tudjuk befolyásolni, de az, hogy hogyan reagálunk rá, mit teszünk az teljes egészében a mi felelősségünk. Ha körültekintünk, rájöhetünk, hogy az egész életünket mi magunk teremtjük a gondolatainkkal. Emiatt nagyon fontos, hogy pozitívan viszonyuljunk önmagunkhoz és a világhoz, amelyben élünk.

A tudatalattink is nagy szerepet játszik az egészségünk megteremtésében, mert mindenre sokkal nagyobb hatással van, mint a tudatos elménk. Fontos, hogy tudatosan gyakoroljunk hatást rá, mert ha nem szentelünk neki figyelmet akkor automatában fogunk működni a régi berögzült mintáink alapján. Sokat tehetünk ezügyben, ha tudatosan fejlesztjük az önismeretünket például önismereti tréning keretei között.

A lelki egészségünk nagymértékben függ a testi jólétünktől. A rendszeres sport, az edzés megvéd a mentális zavaroktól és kiegyensúlyozottabbak leszünk az élet minden területén. A fizikai aktivitás vidámabbá tesz, kisöpri a fejünkből a negatív gondolatokat és segít a céljainkra összpontosítani.

A tétlenség és a mozgáshiány lelassítja a testi funkciókat, ami végzetes következményekkel jár mind a fizikai és a mentális egészségre nézve egyaránt. Fontos a minőségi ételek fogyasztása és az elegendő pihenés, alvás is és az is, hogy megtaláljuk a számunkra kikapcsoló tevékenységeket, például meditáljunk, használjunk füstölőt, illóolajokat. Minden szokásunk hatással van a lelki állapotunkra ezért igyekezünk olyan szokásokat találni, amelyek kiegyensúlyozottabbá tesznek.

A monotónia negatív gondolatokat és érzéseket szül. Az új tevékenységek keresése, új célok kitűzése érzelmileg feltölt és új erőre kaphatunk általuk. Időről időre érdemes új dolgokba fogni, új hobbit találni, ami magával hozza az új ismeretségeket is. Ahogyan a személyiségünk változik, van, hogy "kinőjük" a barátainkat, akik esetleg más irányban változtak és már más emberek társaságában érezzük jól magunkat. Ez is a változás természetes része.

Az új tevékenységek kiválasztásánál nem kell óriási dolgokban gondolkodnunk. Például, ha eddig nem jártunk el sétálni, akkor tegyük meg, vagy ha nem jártunk kirándulni a természetbe, akkor mostantól szokássá tehetjük. Egy kutya is nagy változást hozhat, mert vele biztosan sétálni fogunk és az új ismeretségek is könnyen köthetők más kutyásokkal.

A zene, az értékes olvasnivaló, a jó beszélgetések és a jó filmek is kiegyensúlyozottabbá tehetnek érzelmileg. Mindezekben motiváltabbá válhatunk, illetve inspirálódhatunk. A kielégítő mentális egészség egyik titka, hogy találjunk rá a minket boldogító dolgokra és fordítsunk ezekre elég időt. A testi egészségünk a belső stabilitásunkat tükrözi. Ha kiegyensúlyozottak vagyunk lelkileg, akkor elégedettek vagyunk az életünkkel, pozitívan szemlékjük a világot, az életünket, önmagunkat és a minket körülvevő embereket. Tudunk élni a bennünk rejlő lehetőségekkel és megengedjük magunknak, hogy élvezzük a mindennapok örömeit.

KulcsarKrisztina.hu

Nyitókép: depositphotos

Kulcsár Krisztina


Kulcsár Krisztina
Családi vállalkozások szakértője, mediátor, mentor, coach, tréner

Elérhetőségeim:
Cím: Budapest, I. Csalogány u. 55. és Tata
Telefon: 06-20/662-45-69
E-mail: christina.kulcsar@gmail.com
Honlap: www.kulcsarkrisztina.hu,
www.soultherapy.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja