SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A maximalizmus nehézségei

Kulcsár Krisztina [cikkei] - 2022-06-21
A maximalizmus sok gondot okozhat az életünkben, ha nem csípjük nyakon időben és nem tereljük egészséges mederbe. A maximalisták nagyobb eséllyel válnak depresszióssá, sokkal többet idegeskednek az átlagosnál és a szuicid hajlam is erősebb lehet bennük az átlagosnál. Sokak számára a maximalizmus egyet jelent a nagy eredményekkel. az átlagember nem gondol arra, milyen pusztító lehet a maximalizmus.
A maximalizmus nehézségei

A maximalista számára a rendezett külsőség nem elég. Mindig mindenből még tökéletesebbet akar és sohasem érez elégedettséget, ami miatt folyamatosan kimerültnek érzi magát. "Mindent vagy semmit" gondolkodás jellemző rájuk és minden pillanatukat átjárja a hibázástól való bénító félelem. Azt gondolják magukról, hogy csak akkor értékesek, ha újabb és újabb eredményeket érnek el, különben értéktelennek érzik magukat. A nőkre ez sokkal inkább jellemző, mint a férfiakra.

A "mindent vagy semmit" gondolkodás meglepő módon tud felbukkanni például az étkezési zavarokban. Az anorexiások éppen úgy küzdenek vele, mint a bulimiások vagy a túlsúlyt cipelők. Ostorozzák magukat, ha esznek egy süteményt, mert nem tartották be a diétájukat és ha már úgysem sikerült tökéletesnek lenni aznap, akkor esznek még egyet. ennek a helyzetnek nincs eleje, nincs vége, mindent vagy semmit.

A perfekcionistáknál gyakrabban fordul elő a krónikus, vagy látszólag ok nélküli kimerültség, vagy megmagyarázhatatlan fájdalmak a testben. A maximalistának soha sincs ideje önmagára. Úgy gondolja tökéletes anyának kell lennie. Tökéletes főnöknek kell lennie és beosztottként is csak a tökéletes az elég jó. Ez a fajta gondolkodás óriási nyomás alá helyezi a testet, ami aztán szívbetegségekkel, gyomorpanaszokkal és egyéb változatos tünetekkel reagál erre. Az önismeretünk növelésével könnyebb megoldásokat találni a maximalizmus enyhítésére.


Lehet-e segíteni valahogy a maximalistának?

Többféle megközelítés is lehetséges. Azt hiába mondjuk el neki, hogy nem kell tökéletesnek lennie. Ez nem használ. Koncentráljuk az erősségeire, arra, hogy mit szeretünk benne és ezeket hangsúlyozzuk. Ezzel tudjuk őt segíteni, hogy átlendüljön egy konkrét problémás helyzeten. A maximalisták kedvenc szava a „kell”. „Nekem mindenben a legjobbnak kell lennem!” Ilyenkor kérdezzük meg őket, miért kell a legjobbnak lenniük és mutassunk számukra egy új nézőpontot. Ha például egy kerti partit rendez akkor segítsük abban, hogy pozitív dolgokra koncentráljon: mindenki jól érezze magát, legyen bőséges választék enni, inni valóból és ne azon aggódjon, mi nem ízlik majd a vendégeknek vagy hogy lesz majd, akinek nem ízlik a saláta, amit készített, vagy sótlan lesz a pogácsa, amit sütött.

Vannak maximalisták, akik a mindent vagy semmit-ből a semmit felé orientálódnak. Inkább hozzá se kezdenek azokhoz a dolgokhoz, amitől félnek. A hibázástól való félelmük feloldásában segíthetünk azzal, hogy rámutatuk a problémára és megoldási lehetőségeket vonultatunk fel vele kapcsolatosan.

Nyitókép: depositphotos

Kulcsár Krisztina


Kulcsár Krisztina
Családi vállalkozások szakértője, mediátor, mentor, coach, tréner

Elérhetőségeim:
Cím: Budapest, I. Csalogány u. 55. és Tata
Telefon: 06-20/662-45-69
E-mail: christina.kulcsar@gmail.com
Honlap: www.kulcsarkrisztina.hu,
www.soultherapy.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja