SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"2 db zsemlénk van összesen" - A kilakoltatás szélén áll egy édesanya 5 hónapos babájával

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-04-26
Krónikus vesebeteg édesanyját ápolja a szintén vesebeteg 25 éves Zsuzsi, aki GYES-en van 5 hónapos kislányával. Egy éve már neki is katétereznie kell magát. Egy 40 négyzetméteres önkormányzati lakásban élnek hárman. Rengeteg a tartozásuk, a kilakoltatás szélén állnak, miközben folyamatosan éheznek is. Zsuzsi még tudja szoptatni a babát, de mellette tápszerre is szükségük van. Sajnos a kislány is tartós beteg.
"2 db zsemlénk van összesen" - A kilakoltatás szélén áll egy édesanya 5 hónapos babájával

A család történetét az Anyák az Anyákért Alapítvány osztotta meg a közösségi oldalukon.

Varga Éva az Anyák az Anyákért Alapítvány alapítója tartja a kapcsolatot a családdal. Azt mondja, bár mindennaposak a segítségkérések, ez a telefonhívás mégis más volt, mint a többi, és a család története őt is nagyon megérintette.

”Egyszerre éreztem a vonal túloldalán a kétségbeesett segítségkérést és ugyanakkor egy erős jellemre valló halk női hangot; Zsuzsi hangja egyszerre mosolygott és zokogott.

Zsuzsi 25 éves, krónikus vesebeteg, amit édesanyjától örökölt. Naponta 5-ször katéterezi magát. Édesanyja állami gondozottként nőtt fel, szintén vesebeteg, le van százalékolva. Zsuzsi édesanyját ápolja és gyes- en van az 5 hónapos kislányával, Zselykével. Sajnos a pici lány is tartós beteg.

Nagyjából ennyit mondott el tényszerűen a telefonba, mikor nem tudott tovább beszélni, a következő mondatnál elsírta magát...”

Varga Éva azt mondja, Zsuzsit még a várandóssága alatt hagyta el párja, így most teljesen egyedül neveli a kislányát. Aki nemcsak vesebetegségben szenved.

Gyomorbetegsége is van, ami jelenleg kivizsgálás alatt áll, de mindenesetre Zselykének most egy speciális tápszert kell kapnia. Az édesanya mellette szerencsére tudja szoptatni is babáját.” – mondja az alapítvány alapítója.

Hozzáteszi, hogy a két felnőtt nő viszont gyakran éhezik.

”Kilakoltatás előtt állunk, sok a tartozásunk és 2 db zsemlénk van összesen. Küzdöttünk, megpróbáltunk mindent, de ma reggel ez maradt az utolsó esélyünk hogy felhívjuk Önöket. Utána a telefont is megpróbáljuk zálogba adni.” – mondta Varga Évának a kétségbeesett édesanya.

A beszélgetés során az is kiderült, hogy a család mindössze 70 ezer forintból él. Ebből kellene finanszírozniuk a lakás bérleti díját és a közüzemi számlákat és a mindennapi megélhetésüket, beleértve a betegségük kezeléséhez szükséges eszközöket is. Ezt azonban nem tudják megoldani. Főleg azóta nem, mióta megszületett Zsuzsi kislánya.

”Önkormányzati bérlakásban élnek, aminek a havi díjával is el vannak nagyon maradva, mióta a pici megszületett egyáltalán nem tudják fizetni. A tartozásuk elérte a 270 ezer forintot, és hétfőig kaptak időt hogy ezt rendezzék. Egyeztetésünk után sem kaptak haladékot, sem részletet mert nem látják biztosítottnak hogy az aktuális díj fizetése mellett még egy törlesztőt is tudnának fizetni. A megoldás az lenne ha a hátralék megfizetésre kerülne és a nulláról tudnának indulni.”

A nagymama, aki 32 évig egy helyi egyetemen dolgozott, gerincsérve és vesebetegsége miatt százalékolták le. A 40 négyzetméteres lakás nincs jó állapotban, az Anyák az Anyákért Alapítvány alapítója azt mondja, a nyílászárók cseréjére is nagy szükség lenne, a lakáson átsüvítő szél miatt ugyanis a nagymamának télen tüdőgyulladása is volt.

”Zsuzsi gyógyszerei és katéterei közgyógy ellátás alá esnek, viszont a steril kesztyű, fertőtlenítő kendő és egyéb eszközök, havi 20 ezer forintba kerülnek.

Tartoznak a távhő - és áramszolgáltatónak is 115 ezer forinttal. A szemétdíj és vízdíj tartozásuk 60 ezer forint. A távfűtő cég igazgatója személyesen járt közben, hogy ne kapcsolják ki a szolgáltatást. Haladékot kaptak hogy rendezzék. A lakásfenntartó puszta jóindulatán múlt, hogy egyáltalán ott lehetnek még. Egy önkormányzati képviselő is járt náluk, az adósságkezelő programot javasolta nekik. Azt viszont nem tudják vállalni, mert igen magas havi részlete lett volna havonta, nekik pedig az aktuális kiadások mellett szó szerint kenyérre is alig jut.”

Egyedüli megoldásként azt látják, ha ki tudnák nullázni magukat és az édesanya el tudna helyezkedni valahol. Bármilyen otthonról végezhető munkát elvállalna.

”Egy helyi vállalkozó elvállalta, hogy ingyen kicseréli nekik az ablakokat, abban az esetben, ha az önkormányzat írásba adja hogy nem lakoltatja ki őket. Ez megtörténhet, ha hétfőig ki tudjuk fizetni az elmaradásukat.”

Az édesanya végső elkeseredésében fordult az alapítványhoz, és reméli, hogy egyszer helyrejön az életük és fel tudja nevelni kislányát.

”Zsuzsi fiatal kora és betegsége ellenére iszonyatosan céltudatos, és erős nő. Minden nap hisz benne, hogy nekik is sikerülhet és talpra tudnak állni, lesz munkája is. Szeretne egy normális hátteret, életet, jövőt biztosítani kislányának.”

 

Az alapítvány azt kéri, hogy aki tud, az segítsen a családon.

 

Anyák az Anyákért Alapítvány
MagNet Bank 16200120-18534991
Ha külföldről utalnál:
SWIFT: HBWEHUHB
IBAN: HU 61 1620 0120 1853 4991 0000 0000
A közleménybe írjátok be: Új életkezdet projekt/ Zsuzsi

 

Az Anyák az Anyákért Alapítvány munkáját pedig az 1% felajánlásával lehet segíteni.

Nyitókép (illusztráció): one_life képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja