A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ez az 5 jel arról árulkodik, hogy rossz irányba tart a házasságod!

Wadolowski-Balogh Orsolya - 2021-01-22
Egyre nő a válások száma, pedig nem kellene így lennie. A legtöbb esetben nagyon is megmenthető lenne a házasság, ha mindkét fél hajlandó lenne dolgozni rajta. Nem szabad félvállról venned a kérdést, ha csak egyetlen jelet is tapasztalsz az 5-ből!

Ez az 5 jel arról árulkodik, hogy rossz irányba tart a házasságod!

A házassághoz sajnos nem pusztán szerelem szükséges. Természetesen ez sem elhanyagolandó, ahogy a szenvedély, a szexualitás sem. De ahhoz, hogy igazán tartós és működképes legyen, olyan tényezőkre is szükség van, mint az elköteleződés, a bizalom és a jó kommunikáció. Tudni kell megnyílni a párunk előtt, nyitottnak, empatikusnak lenni vele és a lehetséges problémákkal szemben. Persze ritka, hogy ilyen „teljes felszereléssel” menjünk bele a házasságba, ellenben az évek során ezeket mind-mind el kellene sajátítani és alkalmazni.

Ha hosszú idő múltán is hiányoznak vagy akár időközben eltűnnek ezek az „elemek”, problémákhoz vezethetnek. Ezenfelül persze számos egyéb tényező is meghatározhatja a házasságunkat, mint például a gyerekkorunk, a rossz szülői és kapcsolati mintáink vagy éppen a feldolgozatlan traumáink.

A házasság nem lineárisan halad folyamatosan előre. Vannak benne hullámvölgyek, és  ez teljesen rendben van. Az a nem mindegy, hogy az évek során a kapcsolat köteléke erősödik, vagy elvékonyodik.

Ha mégis arra eszmélnénk, hogy egy ideje megindultunk a lefelé tartó úton: nem szabad megijedni! Onnan még van visszaút. Ha egy pár igazán, szívből akarja a házasságát, és persze egymást, akkor képes azt megmenteni. De ehhez előbb fel kell ismerni a bajt! A következő 5 jel lehet ebben a segítségedre:
 

1. Alig beszélgettek egymással

A kommunikáció egy kapcsolatban olyan, mint autóban a benzin. Anélkül nem megy, nem halad. Elengedhetetlen. Nemcsak a napi feladatok megvitatása miatt, hanem mindennemű általános kommunikációra szükség van. Ugyanolyan fontos egy laza, másokat kibeszélős, napot áttárgyalós csevej, mint egy alapos esti lelkizés. Ezekből a beszélgetésekből ismerhetjük meg a házastársunk gondolatait, érzéseit, véleményét. A beszélgetésekből derül ki, miben kellene még fejlődni. Az is intő jel, ha nem kéred ki a párod véleményét, félsz neki valamit elmondani vagy szabályosan kerültök bizonyos témákat a békesség kedvéért. Azok, akik elzárkóznak a másik elől, akár titkolóznak, veszélybe sodorják a kapcsolatukat.
 

2. Egyre kevesebb az intimitás

Sokkal kevesebbet csókolóztok, ölelkeztek a mindennapokban. A puszi, a simogatás is eltünedezőben van. Ékes jel lehet az, ha egyre csökken a szexuális együttlétek száma. Ez utóbbinál nem kell azonnal kétségbeesni, hiszen teljesen rendjén van, ha időnként kicsit a háttérbe szorul vagy hanyagoljátok. Így elkerülhető, hogy unalmassá, megszokottá váljon. De ha hosszú hetek, akár hónapok óta nem voltatok együtt és a lelked mélyén nem is kívánod a szexet, akkor az bizony rejtett problémára utalhat.
 

3. Gyakran veszekedtek vagy szinte egyáltalán nem

Először is fontos tudni: a veszekedés jó. Nem ellenség. Néha szükség van egy színvonalas, nem egymást hibáztató, sértegető vitára, ugyanis építő hatással bír. Felszínre kerülnek az ellentétek, a problémák és ezáltal érhető el javulás. Éppen ezért lehet gyanús, ha egyesek sosem vitáznak. Meglehet, hogy valóban kitűnő házasságban élnek, de az is megeshet, hogy csupán elrejtik az érzéseiket, a problémáikat. Lenyelik őket és magukban fortyognak rajtuk.

Viszont az sem szerencsés, ha egy pár állandóan veszekedik, semmiben sem értenek egyet, és látszólag mindennel elégedetlenek. A túl sok nem minőségi veszekedés lassan felőrölheti a házasságot.
 

4. Bántjátok egymást

Mondani sem kell, a fizikai bántalmazás nem tűrhető el és ahol felmerül, ott igen komoly gondok vannak a házassággal. De itt most inkább a lelki szintű bántalmazást kell kiemelni, amit sokan hajlamosak elbagatellizálni. Pedig nincs rendjén, ha egy pár rendszeresen kritizálja egymást vagy legalább az egyik fél van állandóan kitéve neki. A folytonos negatív, rosszmájú megjegyzések, kijavítások kifejezetten kapcsolatgyilkos hatással bírnak. Semmiképpen sem szabad a szőnyeg alá söpörni, mert a belső feszültség előbb-utóbb tönkre teszi a bántalmazottat és a kapcsolatot is.
 

5. Nem tervezitek a közös jövőt

Azonfelül, hogy egyre kevesebbet kommunikáltok egymással, már a döntéseiteket is külön hozzátok. Már nem téma az, mit terveztek 5 éven belül vagy egyáltalán az idei évben. Pedig korábban voltak terveitek, de úgy tűnik, mintha lemondtatok volna róluk. Ilyenkor mindenképpen érdemes újra elővenni a régi vágyakat, átbeszélni őket és akár újakat vetni fel. Maga a kommunikáció megoldás a problémára. Nem kellenek feltétlenül nagy tervek, elég, ha már kisebb célokat sikerül újra kitűznötök.

Először próbáljátok meg ketten megoldani a gondjaitokat! Ám ha egy bizonyos idő elteltével sem javul a helyzet, fordujatok bátran szakértőhöz, és ne hagyjátok veszni a házasságotokat!

Kép forrása: főkép a Freepik oldaláról

Olvasd el ezt a cikkünket is!

6 jel, ami arra utal, hogy a párkapcsolatod hanyatlófélben van - anélkül, hogy tudnál róla

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja