SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felnőttkorodban is cipeled a terhet, ha nem kívánt gyermekként nőttél fel

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-07-30
Hasát boldogan simogató kismama, kisbabáját meghatottan ringató édesanya, a gyerekkel együtt kiteljesedett család - sokak számára az élet nem így kezdődik. A gyerekek közel egyharmada nem tervezett babaként jön a világra, és jó részüket később sem tudják elfogadni a szüleik.
Felnőttkorodban is cipeled a terhet, ha nem kívánt gyermekként nőttél fel

„Az érkezésem tette tönkre a szüleim életét. Anyámnak abba kellett hagynia az egyetemet, apámnak munkát kellett vállalnia. Miattam házasodtak össze, de soha nem éltek jól. Anyám később sem ment vissza tanulni, inkább született még két testvérem, akiket már terveztek. Én viszont abban a tudatban éltem a gyerekkorom, hogy bár a világon se lennék.”

Ha valaki pszichológushoz fordul, az egyik első felmerülő kérdés az, hogy tervezett gyermekként született-e. Olyan családba érkezett, ahol örömmel, szeretettel várták, vagy inkább volt teher a szülei vállán? Ez a legelső élményünk a világról ugyanis kitörölhetetlen nyomot hagy a személyiségünkön, és a felnőttkorunkat is meghatározza.


A biztonságos kötődésre való képtelenség

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt Sors című könyvében a különböző generációk egymásra hatását vizsgálja, és kiemelten foglalkozik a nem kívánt gyerekek nehézségeivel. Mint írja, ez is egy generációkon átívelő probléma: a nem kívánt gyerekeknek nagyon gyakran a szüleit, nagyszüleit sem várták szívesen, így a teher nemzedékeken keresztül halmozódik, és nagyon nehéz az ördögi körből kikerülni.

Az egyik legfontosabb, amit a csecsemőnek biztosítani kell, a simogatás, az ölelés, a szoros testkontaktus. A szívből jövő szeretgetést, ringatást nem tudja megadni az az anya, aki gyermekét nem szeretettel várta.

Az ilyen otthonokban felnőtt gyerek, aki nem tapasztalta meg a valódi szeretetet, később sem fog tudni mit kezdeni ezzel az érzéssel. Bár ő is vágyik a szeretetre, nem ismeri fel, a másik jelzéseit nem tudja megfelelően értelmezni, és biztos gyerekkori alap nélkül nem is képes szeretettel kapcsolódni a másik emberhez.

A spirál ezért nem ér véget: a gyerekkorában nem várt, nem szeretett, ezért kötődésre képtelen ember ugyanezt a mintát adja tovább a saját gyermekének. Orvos-Tóth Noémi szerint ezért is lenne fontos, hogy a rideg szülőben ismerjük fel a régi, elrejtett kisgyereket: azt, aki hiába sóvárgott a szülei után, akit bántalmaztak, érzelmileg elhanyagoltak. Ha erre képesek vagyunk, megbocsátani is képesek leszünk.


Menekülés az intimitás elől

Minden gyermek kötődik a szüleihez, azonban nem mindegy, hogy ennek a kötődésnek milyen a minősége. Akit az első két évében szeretettel vettek körül, az biztonságosan kötődik a családjához, és később is ezt a mintát viszi tovább a baráti és párkapcsolataiba, aki azonban ezt nem tapasztalhatta meg, az jó eséllyel idősebb korában is nehezebben lesz képes kiegyensúlyozott kapcsolatokat kialakítani.

Olvasd el ezt is: Az egész élet azon múlik, sikerül-e az első két évben biztonságosan kötődnünk)

Amikor egy nő váratlanul esik teherbe, és úgy dönt, megszüli a gyereket, több forgatókönyv szerint alakulhat a közös történetük. Van, akiben felébred az anyai ösztön, és a kezdeti ijedelem, idegeskedés után teljes odaadással képes a gyermeke felé fordulni. Fájdalmasan gyakori azonban, hogy ez nem történik meg: a szülők továbbra is csak az elszalasztott lehetőségeik és az eltékozolt éveik okozójaként tudnak tekinteni a gyerekre.

A nem várt gyerek folyamatosan érzi, hogy valami hiányzik, de hogy mi, azt sokáig maga sem tudja megfogalmazni. Hiszen kap enni rendesen, de az étel nem szeretettel készült. Van tető a feje fölött, mégsem érzi a házat az otthonának. Nem tapasztalja meg az odaadó kapcsolatot gyerekkorában, ezért menekül az intimitás elől – a ragaszkodás, úgy érzi, megfojtja.

Nem lehetetlen azonban ebből kitörni. Van, akinek elég, ha talál egy biztonságosan kötődő társat, aki mellett megtapasztalhatja a szeretet és a valahová tartozás érzését, de ez sajnos nem mindig elég. Az érintettnek fel kell ismernie, hogy a rossz tapasztalatait nem azért szerezte, mert vele volt a gond, hanem azért, mert rossz környezetben nevelkedett. A terhek letételében pedig sokat segíthet egy jó terapeuta, aki addig fel nem ismert összefüggésekre világíthat rá.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: jarmoluk / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja