SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Biztos vagy benne, hogy felismernéd: bántalmazó kapcsolatban élsz?

Jánosi Valéria [cikkei] - 2017-04-16
Ha most kapásból rávágod, hogy "Hát persze! Ki az a hülye, aki ezt nem ismeri fel?", akkor kérlek, olvass tovább! Mert annak ellenére, hogy millió cikk kering a neten, ami a bántalmazó kapcsolat 5-10-15 jelét sorolja fel, még mindig ezrek élnek ilyen viszonyba bonyolódva, és még csak megnevezni sem tudják, hogy mi a baj a házasságukkal. Pedig csak szóbeli bántalmazásról beszélek.
Biztos vagy benne, hogy felismernéd: bántalmazó kapcsolatban élsz?

De hát én csak…

Biztos ismered a történetet a békáról, akit beletettek egy hideg vízzel teli edénybe, és melegíteni kezdték a fazekat. A béka fokozatosan hozzászokott, mígnem megfőtt a forró vízben.

Hát így vagyunk a bántalmazó párkapcsolattal is. Amikor a pár összeházasodik, még minden rendben van, majd fokozatosan kezdenek elromlani a dolgok. A legtöbb áldozat nem érez mást, csak zavarodottságot, értetlenséget, szégyent, és felelősnek tartja magát azért, mert a bántalmazó nem érti meg őt, esetleg mert önkéntelenül is feldühítette a társát. Ha a társa gyakran ingerült, akkor megpróbálja kideríteni, hogy mi szokta őt felbosszantani, és aztán megpróbálja elkerülni ezeket a helyzeteket.

Nagyon sok nő keres meg azzal, hogy szeretne kommunikációt tanulni, mert úgy érzi, nem tudja elég pontosan kifejezni magát, és a párja emiatt rendszeresen dührohamokat kap. Többségüknek hosszú hetekre, hónapokra van szüksége ahhoz, hogy felismerje: akárhogy is igyekszik, a párja nem is akarja megérteni őt, csak a dühét vezeti le rajta.

Az áldozat egy bántalmazó kapcsolatban folyamatosan azt éli meg, hogy elfogadhatatlan és értéktelen, ám ennek ellenére folyamatosan reménykedik, hogy egyszer a párja meg fogja érteni, hogy mennyire bántóak a megjegyzései és a viselkedése. Mivel ez szinte soha nem következik be, az áldozat egyre inkább félni kezd a társától – még akkor is, ha soha, egyetlen ujjal sem nyúlt hozzá. Ezt a félelmet tovább fokozza, hogy rendszerint akkor éri támadás a párja részéről, amikor éppen nyugodt, kiegyensúlyozott vagy éppen nagyon örül valaminek.
 

Vidd már odébb a nagy seggedet!

A bántalmazás létét felismerni azért is nehéz, mert a bántások többnyire négyszemközt történnek. A bántalmazó gondosan ügyel arra, hogy kifelé eljátssza a tökéletes partner szerepét. Így aztán amikor a bántalmazott a családjának, barátainak panaszkodni kezd, a környezete csodálkozva néz rá: „de hát olyan jó ember! Mindenkinek vannak hibái. Nézd el neki!”.

Az áldozat pedig nem érti, hogy mi történik, mert össze van zavarodva, ugyanis a támadások újra meg újra váratlanul érik. Például ellenkezés formájában. Mond valamit az áldozat, mire a bántalmazó azonnal letorkollja: „hogy gondolhatsz ilyen baromságot!” Majd következik a leszólás: „te tiszta hülye vagy, mindent felfújsz, /már megint kezded, /fogalmad sincs, hogy miről beszélsz”. Nagyon gyakori a viccnek álcázott erőszak: „vidd már odébb a nagy seggedet!”. Ha ezen megsértődsz, akkor te vagy a hülye, aki nem érted a viccet…

A viták során a bántalmazó mindent elkövet, hogy megakadályozza az igazi párbeszéd kialakulását. A következő mondatokat használja legszívesebben: „Hagyjál békén ezzel a szarral!”, „Fogd már be! Ki kérdezett?” „Ne hisztériázz!”. „Torkig vagyok a rinyálásoddal!”. És ha ez még nem volt elég, akkor jönnek a vádak: „Te nem vagy normális!”, és „Az a baj veled, hogy…”. Ez utóbbi mondat tetszés szerint folytatható. Ha pedig ez sem segít az áldozat lenyomásában, ott vannak a jól bevált fenyegetések, zsarolások: „Ha nem csinálod azt, amit én akarok, akkor elhagylak /szeretőt tartok/ elválok/soha többet nem látod a gyerekeket”. A végső megoldás pedig egy igazi nagy dühkitörés csapkodással, tárgyak falhoz vágásával, ordítással.
 

Miért nem vesszük észre?

Ha erre most azt mondod, hogy persze, ez minden házasságban előfordul, akkor sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak. Ez nem fordul elő minden házasságban, és nagyon nem normális! Csak azért tartod annak, mert valószínűleg ilyen környezetben nőttél fel, és mindennapos volt számodra, hogy a szüleid és a tanáraid hasonlóan bántó dolgokat mondtak neked.  Sajnos nincs olyan gyerek, aki ne találkozott volna hasonló stílusban kommunikáló tanárral, szülővel vagy rokonnal. És ez itt a legnagyobb probléma. A legnagyobb természetességgel tűrjük el, hogy így beszéljenek velünk, és megmagyarázzuk a dolgot azzal, hogy „igazából jó ember, csak egy kicsit ideges”. Megtanultuk, hogy nem bízhatunk az érzéseinkben, mert amikor bántottak minket, és sírtunk, az volt a válasz, hogy „nincs okod bőgni, azonnal hagyd abba!”. Aki hasonló bántalmazó környezetben nő fel, megtanulta, mert gyakran mondogatták neki, hogy ő logikátlan, túlérzékeny, mindig csak veszekedni akar, verseng, és mindig neki kell, hogy igaza legyen. És a végén elfogadta mindezt, és elkezdett kételkedni önmagában, a saját észlelésében és értékeiben. A végén pedig elfogadta azt is, hogy ezt a bánásmódot érdemli, és nincs joga ahhoz, hogy tisztelettel bánjanak vele.

Amikor pedig felnő, nem lát semmi kivetnivalót abban, ha a párja időnként dührohamot kap, és elmondja őt mindenféle ostobának.
 

A változás kezdeményezése

A változás első lépése, amikor az áldozat felismeri, hogy ez nem normális és nem természetes. Hogy mások párkapcsolata nem így működik, és lehetséges olyan társat találni, aki nem kap dührohamot, és nem akarja őt elnyomni. Ezt persze nehéz elhinni, ha csak ilyen embereket és kapcsolatokat lát maga körül… A második lépés, hogy az áldozat felismeri: nem vele van baj. A társa nem azért bánik így vele, mert bármiféle gond lenne az ő személyiségével, hanem azért, mert uralkodni akar rajta, és ellenőrzése alatt akarja tartani.

Különösen nehezíti a helyzetet, ha a bántalmazó azt állítja, hogy ő nagyon is szereti a társát, és mindezt az ő érdekében teszi. Fontos megérteni, hogy a szeretet nem birtoklást jelent! Nem azt jelenti, hogy boldoggá akarlak tenni, mégpedig a saját elképzeléseim szerint. Ha akarod, ha nem. Ez birtoklás és bántalmazás, bármit is állít a társad!

A bántalmazás felismerésétől általában még hosszú út vezet a bántalmazó elhagyásáig, ugyanis a bántalmazó mindent elkövet, hogy visszaédesgesse magához a menekülni akaró áldozatát. A végső menetben pedig minden fenyegetést és manipulációt be fog vetni, hogy megtartsa hűséges alattvalóját. Egy vérbeli bántalmazó elhagyásához sokszor külső segítségre van szüksége az áldozatnak. 

Fotó: Gideon Wright/flickr
 

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
A szerkesztő ajánlja