SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Válás esetén jobb-e a közös szülői felügyelet?

Kelemen Hetti [cikkei] - 2004-10-01
Többnyire az anyánál marad a gyerek a válás után, az apából pedig hétvégi szülő lesz. Nyugat-európai mintára nálunk is terjedőben van a közös szülői felügyelet. Hogyan valósul meg ez a gyakorlatban?
Válás esetén jobb-e a közös szülői felügyelet?

Réka egyik héten az anyukájánál lakik, másik héten apukánál. Mindkét szülő ragaszkodott a gyerekhez, ezért úgy döntöttek, egyikük sem lesz hétvégi szülő. Először a kislány is örült, hogy nem veszíti el a papát, tetszett neki, hogy átvonulhat hozzá. Szerencsére a közelben talált új lakást magának a mama és ő pedig továbbra is a régiben lakott. Ha az egyik otthonában felejtette az alvómacit, át lehetett szaladni érte, és ha az írásfüzet maradt a másik otthonában, reggel behozta a papa az iskolába.

 

Nálunk ma már igen ritka, hogy a gyereket válás után közös szülői felügyelet alá helyezzék. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha a szülők közös megegyezéssel válnak el, és a gyerekneveléssel kapcsolatos kérdéseket aprólékosan kidolgozták és írásban rögzítették a bíróság előtt. Ennek a megállapodásnak tartalmaznia kell, hogy a közeljövőben hol lakik majd a gyerek, milyen anyagi feltételeket biztosítanak a szülők, milyen eseményeket rendeznek közösen, ill. egyénileg és számos egyéb felmerülő kérdést. A családjogi törvények irányadó szempontja szerint elsődlegesen mindig a gyerek érdekét, testi, szellemi, erkölcsi fejlődését kell szem előtt tartani. Pszichológusi vizsgálat, környezettanulmány, szükség esetén a gyámhatóság munkatársa segíti a bírót a döntéshozatalban, mégis jócskán érvényesülnek szubjektív szempontok.

 

A szülőknek sok fáradtságába került, hogy mindkét lakást úgy rendezzék be, ahol a kislány jól érzi magát. Papucs, hálóing, játékok mindkét helyen, a kedvencek, na és a tanszerek úgyis utaznak a gyerekkel együtt. A leggondosabb odafigyelés mellett is mindig „otthon” maradt valami: hol a jövő heti tanszerek közül, hol az éppen olvasott mesekönyv. Rékán egyre inkább látszott, hogy folyamatosan a másik helyre, a másik szülőhöz vágyik. Éppen megszokta valahol, mire ismét költözködnie kellett. A szülők ezért havi cserében állapodtak meg. A hercehurcának az vetett véget, hogy az apa új partnert talált és máshová költözött. Réka a maminál maradt, ám az apjával továbbra is kötetlen időben találkoztak.

Újabb gondok csak serdülőkorban jelentkeztek. Ha Rékának nem tetszett, hogy az anyja nem engedte el valahova, ha elfogyott a zsebpénze, átköltözött apjához. Mikor itt is kimerítette a kasszát, visszament a mamához, de előfordult, hogy egyik helyen sem volt, míg a szülők kölcsönösen azt hitték, a másiknál van a gyerek. Újabb „tárgyalásokkal” igyekeztek a helyzetnek megfelelően alakítani a szülő-gyerek kapcsolatot.

 

Hároméves kor alatt a gyereket kizárólag az anyjánál helyezik el, az apa itt látogathatja őt, el nem viheti. A gyakorlat azt mutatja, hogy az idősebb gyerekek is többnyire az anyjuknál maradnak. Váláskor különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a gyerek minél kevésbé sérüljön ebben a szomorú folyamatban. Nem biztos, hogy a közös felügyelet a legjobb megoldás ehhez. Minél kisebb a gyerek, annál fontosabb neki, hogy valahová kötődjön, valahol biztonságban érezze magát. Jó kapcsolatban maradhat az apjával akkor is, ha ő „csak” a látogató szülő. Hadd maradjon meg a gyereknek az otthon biztonsága és az apjával való találkozás bőséges és spontán lehetősége. Nem a bírói határozattól függ, hogy a gyerek hogyan vészeli át a válás körüli érzelmi és tárgyi felfordulást, hanem a szülők intelligenciájától. Ha megértik azt, hogy mindketten felelősek érte, és nemcsak jogaikat gyakorolhatják, hanem szülői kötelességeikről sem feledkezhetnek meg, biztosan megtalálják a kapcsolattartásnak azt a formáját, ami mindhármuknak jó. Ellenkező esetben a közös felügyelet éppoly problémás lehet, mint a gyerek egyik szülőnél való elhelyezése. Általánosságban véve egyik megoldás sem jó vagy rossz, ez az adott esetben dől el, a helyzettől és a személyek egyéniségétől függően.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja