A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Atyavilág! Ki a Marslakó, én, vagy a többiek?

Adorján Éva - 2009-05-08
Az egyik legszörnyűbb dolog, ha rádöbbensz: bár sok száz ember vesz körül, Te mégis visszafordíthatatlanul magadra maradtál!
Atyavilág! Ki a Marslakó, én, vagy a többiek?

Képzeld csak el a következőt:

Egyik reggel arra ébredsz: bekapcsolod a rádiót, és számodra érthetetlen nyelven mondják a híreket.

Gyorsan belelapozol a reggeli újságba: idegen szöveggel van tele!

Leszaladsz az utcára: láthatóan mindenki érti egymást, csak Te nem érted senkinek sem a beszédét!

Most már egyre izgatottabb vagy, visszaszaladsz, felhívod a legjobb barátodat, hogy Tőle tudd meg, mi történhetett. Végre felveszi a telefont! A hang ismerősen cseng, de nem érted! Rimánkodsz neki, már-már sírva, hogy mondjon csak egy érthető szót! Ő egyre ingerültebben kiabál, szintén érthetetlen nyelven, míg végül lecsapja a kagylót!


Az elszigetelődés egy olyan rémálom, amely a körülötted élő idős emberek számára sokszor mindennapi valóság.

Figyeld egy kicsit a környezetedben élő 50 feletti embereket, hányszor kapják fel ijedten a fejüket, hogy már megint nem értik, miről társalog az unokájuk a fiukkal, lányukkal. Egyre jobban nő bennük a kívülmaradás, a kirekesztettség érzése. Kérdeznének Ők, de még a kérdés megfogalmazása sem könnyű! És milyen sokszor kapnak ilyen választ: "Á, nem érdekes, Anya/Apa, ezt Te úgysem értenéd!".

Mit válaszolnál, ha azt kérdezném, tudják-e használni a szüleid, nagyszüleid a számítógépet, vagyis nem számítógép-analfabéták-e? Valószínűleg azt mondanád: Nem tudják használni, de nincs is szükségük rá - s már sorolnád is az érveket, hogy miért nincs.


Modernkori analfabetizmus a mindennapokban.

Gondolj bele: a XXI. század elején vajon nem ugyanolyan hátrány-e, ha valaki nem tudja használni a számítógépet, mint a XX. század elején volt az, ha valaki nem tudott írni-olvasni?
Megkockáztatom a feltevést, hogy talán még nagyobb is!
A jó hír viszont az, hogy a számítógép, és főleg az internet használata kiváló eszköz lehet a generációk teljes szétszakadásának megakadályozására! Sőt!


Azzal, hogy állandó kapcsolatot tesz lehetővé a családtagok, barátok között, erősítheti az összetartozás érzését.

A most felnövekvő generáció magától értetődő természetességgel sajátítja el a számítógép használatát.
De mi a helyzet az 50 felettiekkel? Ők már felnőttként találkoztak először a személyi számítógéppel. Akit foglalkozása, munkája nem kényszerített rá, többnyire nem is került közelebbi kapcsolatba a számítógéppel.
Így hát pont azok maradtak így ki a számítógéphasználat nyújtotta előnyökből, akiknek ez a legjobban megkönnyíthetné az életét.


Mit gondolsz, a Te szüleid, nagyszüleid nem érdemelnének meg ennyi kényelmet öreg napjaikra?

A válaszod bizonyára ez lenne: IGEN, Ők is megérdemelnék!

Ahogyan a levelünket sem a postagalambra bízzuk manapság, - pedig valaha jól működött ez a megoldás, - egy adott információ megszerzésére sem kell napokat rászánnunk most, amikor rendelkezésünkre áll az információ megszerzésének leghatékonyabb módja: az internet használata.


Összefoglalva: mi is az tehát, amit most azonnal megtehetsz szüleid és nagyszüleid számítógép-analfabetizmusának leküzdésére?
Kattints ide, és nézd meg, mit kínál a NagyiSuli, hogyan épül föl a PC-ábécé, miből áll az általunk kínált csomag.

Itt érheted el azokat a cikkeket, melyek érveikkel alkalmasak rokonaid ellenállásának leküzdésére. A cikkeket le is tudod tölteni, de rám is bízhatod a postázásukat.

Ha pedig nem akarsz halogatni, hanem szeretnéd, ha az „Ősök” máris kezdenék a tanulást, küldd el rendelésedet, és postafordultával már kezdheti is Anya, Apa, vagy Nagyi a számítógép-kezelés önálló tanulását.

Így már nyugodt lelkiismerettel gondolhatod: Te mindent megtettél, hogy a rokonaid ne szaporítsák a számítógép analfabéták számát. S nem mellesleg: új színt viszel az életükbe, nem is beszélve arról, hogy a pokoli magány és kirekesztettség réme sem fenyegeti Őket többé!

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja