SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

A család krónikása avagy - Nagymama a családban

Verzár Éva [cikkei] - 2009-04-28
A nagyszülők a gyermeknevelés összes örömét élvezhetik anélkül, hogy óriási felelősség nehezedne rájuk. Az unokákkal töltött idő minden perce öröm, az apróságoknak pedig életre szóló, soha vissza nem hozható korszak.
A család krónikása avagy - Nagymama a családban

Nagymamának lenni maga az aranykor, mondják egybehangzóan, s igaza lehet mindazoknak, akik így látják.

A nagyik az unokáik barátnői, bizalmasai, terelői.
Nagyi süti a legfinomabb süteményt, s ő az, akit mindenkor rá lehet venni, hogy halomba álljon a palacsinta, amikor Anyu nem ér rá, vagy fáradt.

Mindenre van hasznos tanácsuk:
Tudják, megérzik miért sír a kisgyerek.
Tudják, mikor és hogyan fegyelmezzenek, de hamar kitalálják azt is, mi legyen az ebéd meg a vacsora, s ha elakadunk a főzésben, mindenre akad egy kipróbált és jól bevált recept.

Nagymama kéznél van, ha színházba megyünk, vagy ha jó filmet vetítenek valahol, s kiben bíznánk meg, ha nem abban, aki minket is felnevelt.

S nagyi azt is tudja, és elmeséli, hogy régen, amikor anyu kicsi volt, szót fogadott-e vagy nem. A történetek meséléséből ő az, akinek kútja soha el nem apad, mert ő a mi Nagyink…



Ahol nagymama van, biztonság van. A nagyi tud titkot tartani, meg aztán jó az is, hogy lépést tart unokáival. Egyszóval „menő”, hisz úgy csépeli a számítógépet, mint az unoka…

Ha a nagymama biztos támaszként jelen van, s átadja gyermekeinek a gyereknevelésben, etetésben és a háztartás körüli munkákban szerzett tapasztalatát, illetve aktívan be is segít, sokkal könnyebb az életünk, s nemcsak a miénk, hanem az övé is.

Felelősek vagyunk azokért, akik felneveltek bennünket, bár a napi rohanásban néha megfeledkezünk erről, de ott, ahol él a Nagymama, ne feledjük felköszönteni.
Egy szál virágnak úgy tud örülni, mintha csillagot loptunk volna le az égről.

Egy csillagot, a meleg forrásának, édesanyánk anyukájának, akinek, még ha fáj itt is, meg ott is, mindig jut csöppnyi ideje arra, hogy meghallgasson bennünket.

A Nagyik szeretete a legigazabb érzelem, amely egy családban jelen lehet, még akkor is, ha bölcsen hallgat, s csak a szeme csillogásából látjuk, hogy boldog…

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
Terjed a lepkehimlő - egyre több óvodás betegszik meg

Terjed a lepkehimlő - egyre több óvodás betegszik meg

A lepkehimlő leggyakoribb tünetei a láz, orrfolyás, vörösség az arcon és a csipkeszerű kiütés, ami a törzs felől a végtagok felé terjed. Felnőttként a hosszan tartó ízületi fájdalom hívhatja fel a figyelmet a betegségre.
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
A szerkesztő ajánlja