SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Édesanyám sok szép szava

Családinet [cikkei] - 2009-04-22
"Édesanyám sok szép szava,
Édesanyám sok szép szava,
Kit hallgattam, kit nem soha,
Kit hallgattam, kit nem soha..."
Édesanyám sok szép szava

Már gyermekkorunkban hallunk környezetünktől eligazító mondatokat, amelyek a helyes életmódra tanítanak: a szépre, a jóra, arra hogy mit szabad - és mit nem szabad megtennünk. S amelyeket addig ismételgetnek nekünk, míg magunkban nem hordozzuk azokat.

Az évek során a kezdeti intések háttérbe szorulnak, és újak kerülnek helyükre. A kisgyerekkori "Ne bántsd az öcsédet, ne verekedj, egyél szépen az asztal mellett"... után felsorakoznak a "köszönj illedelmesen, edd meg az uzsonnádat, kösd be szépen a cipődet"  intelmek.

Aztán jönnek a kamaszkori fegyelmezések, amelyeket fel nem sorolnék, hisz annyi és annyiféle, hogy szinte lehetetlen megismételni azokat.
Azok az intések, amelyek az anyák/apák féltő, gondoskodó szeretetéből fakadnak.

Sok múlik azon, milyen tanácsokkal látjuk el gyermekeinket. Összegyűjtöttünk néhány anyai bölcsességet, amelyek hatással voltak a gyerekek és unokák életére. ( Szóljatok hozzá a cikkhez, írjátok meg Ti is a számotokra fontos és az általatok adott anyai tanácsokat!)

Legyél kacsa

Emlékezz mindig a kacsára – engedd el a dolgokat, mint a kacsa a habokat, melyek a háta mögé kerülnek. – sokkal boldogabban és hosszabban úszol majd.

„Szép az, aki szép dolgokat tesz”

Más szavakkal: amit teszel, az tesz szép emberré. Ahogy éled az életed, úgy válsz szép emberré kívül és belül.
Nagyon hiányzik az édesanyám, három és fél éve ment el.
Vedd számba gyorsan a sok-sok jót, amit kaptál édesanyádtól… Én is ezt a bölcsességet adom át a gyermekeimnek és remélem, ők is továbbadják az ő gyermekeiknek.

„Válogasd meg szavaidat!”

Mint legidősebb gyerek a családban, rengeteg alkalmam volt arra, hogy kinyilvánítsam véleményemet bármiről. Anyukám mindig figyelmeztetett: „ha nem tudod szépen mondani azt, amit akarsz, akkor inkább ne mondj semmit”. Akkor nem értettem mindig egyet vele, és most kezdem csak megérteni azt a bölcsességet, ami e szavak mögött rejlik.
A sértő megjegyzések soha nem oldanak meg problémákat, nem javítanak a kapcsolatokon. Az évek alatt megtanultam úgy elmondani a véleményem, hogy az ne legyen sértő mások számára.
Most hogy van két kislányom, már tényleg tudom értékelni édesanyám bölcsességét és példáját. Remélem, át tudom nekik adni ezt az egyszerű üzenetet, hogy „legyél kedves, barátságos, mert igazán csak ez számít”.

Gondolkodj pozitívan!

Az anyukám gyakran mondogatta ezt, amikor látta, hogy nem csak a közvetlen előttem álló problémákon rágódom, hanem a jövő hetin, a nagyon távoli, esetleg be sem következőkön. Arra gondolt, hogy sokszor így idézzük magunkra a bajt, a saját „jóslataink” válhatnak valóra. De a legtöbb esetben feleslegesen aggódtam, és nem történt semmi rossz dolog. Most látom csak, mennyi energiát elpocsékoltam a sok-sok rágódással! Felnőttként próbálom eszemben tartani ezt a bölcs tanácsot.

„Ha van képzelőerőd – sose fogsz unatkozni”

Mikor gyerek voltam, a mamám gyakran mondta ezt, ha unatkoztam. És ez arra késztetett, hogy találjak ki valamit, különben be kellett volna ismernem, hogy híján vagyok a képzelőerőnek! Most hogy öregebb vagyok és bölcsebb, megosztom ezt a bölcsességet a négyéves lányommal is, amikor arról panaszkodik, hogy nem tud mit csinálni. Együtt találunk ki dolgokat, „játszunk” babával, pónival, állatok bőrébe bújunk, történeteket találunk ki, vagy egy fantasztikus művészeti alkotást készítünk csupa szokatlan alkatrészből, bármiből, ami csak a kezünkbe akad. Mindig eszembe jut anyukám, amikor „kölcsönveszem” ezt a mottót, és nagyon élvezem ezt a kreatív, olykor kalandos időt, amit így a lányommal tölthetek.

Ha megpróbálok visszaidézni néhány jótanácsot, már érzem is azt a feszültséget - konok gyerek voltam -, amelytől égnek állt a hajam. Mert miért gondolja az édesanyám, hogy a miniszoknyában felfázok? S miért nem jó úgy a kabát, ahogy én szeretem - begombolatlan. Miből gondolja azt, hogy a diszkó fertő, és mindenki erkölcstelen, aki beteszi oda a lábát. S mi rossz van abban, ha nincs úgy kivilágítva a táncterem, hogy át lehessen fűzni a cérnát a tű fokán?
Miért? Miért? Miért nem ért meg engem?
Biztosan megöregedett...
Nem úgy van az már, mint régen volt... Megváltozott a világ...

S aztán jövök én, aki nem értem a lányom, hogy miért látszik ki a köldöke, meg a hasa a top alól... Vesebeteg leszel!
Vedd ki a füledből azt a drótot, még megsüketülsz!
Lányom, amúgy is szép az arcod, minek kell rá festék, minek a smink a te korodban?
S egyáltalán, milyen buli az, amelyik ilyen későn kezdődik?

- Anyu! - jön a válasz. A ti korotokban más volt... Megváltozott a világ...

 

Valóban megváltozott?

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja