SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Folyón át a fák közé"

Hidegh Sándor [cikkei] - 2009-04-01
Jön a tavasz, az idősebbek is használják ki a a jó időt egy kis kirándulással, utazással. Tanácsok, amelyeket érdemes betartani.

Minden rosszindulatú híresztelés ellenére közeledik a tavasz. Bizonyítja egy - két harcedzett gólya megjelenése és az egyre szaporodó csoki nyulak mennyisége az üzletek polcain.
Itt az idő, hogy a szürke füstös télből kiszabaduljunk a szabadba. Napi pár órás sétától a merészebbeknek egyedül, vagy baráti társaságban kezdetnek egy kis vonaton-buszon megtett kirándulásig határtalan lehetőségek között lehet válogatni. Ha csak Budapest környékét nézzük száz kilométeres körzetben, jó pár kedvelt kirándulóhely akad Esztergomtól Veszprémig (legalább erre használjuk fel a nyugdíjas utazási utalványt). Nem beszélve arról, hogy külföldön ilyenkor előszezonban, még esetleg nyugdíjasnak is elérhető áron lehet szállást kapni.

Hogy idős korban is biztonságban utazhassunk, illik néhány aranyszabályt betartani!

utazásUtazás előtt szakorvostól érdeklődjön, hogy az adott országba kell e valamilyen védőoltás (ennek be nem beadása esetleg életre, sőt tragikus esetben azután is maradandó emlékké teszi az amúgy szépnek induló nyaralást.) Ne hallgasson senkire,” hogy tavaly sem kellett!” Azóta a helybéli vírusok és baktériumok mutálódhattak.

Ha rászántuk magunkat az útra néhány gyakorlati tanácsot nem árt meg szívlelni.

Gyógyszereinket elérhető helyen, kézitáskában, bőröndben vigyük magunkkal.
Útlevelében kis kártyára fel kell írni a vércsoportot, legfontosabb egészségügyi adatokat, gyógyszerérzékenységet, szállodacímet.
Rádiótelefonjába írja be: ”ICE”, ez egy nemzetközileg elismert hívószám, amely mellé legközelebbi itthon maradt hozzátartozójának nevét és külföldről is elérhető telefonszámát kell beírni, hogy esetleges baj esetén legyen kit értesíteni.
Az utazók hasmenése, időjárási viszontagságok elleni kisebb ellenálló képessége az idős embereknek napégés elleni védelme és a kiszáradás ellen fokozottabb folyadékpótlására mindig készüljön fel (ásványvíz) Soha ne igyunk helyi kutakból!
Érbetegségeken átesettek repülőgépen utazáskor óránként legalább tízpercet sétáljanak! Alkoholt ne fogyasszanak!
Tájékozódjon a legközelebbi egészségügyi intézmény címéről, elérhetőségéről.
Fertőzések ellen legegyszerűbb úgy védekezni, hogy repülőn, vonaton, buszon étkezés előtt és után kezet kell mosni, ha lehet, alkoholtartalmú fertőtlenítőt kell használni.
Kezelőorvosát kérje meg, hogy összes múltbeli és jelenlegi betegségeit, kezelési módját a használt gyógyszerek nevét, az útra elegendő adagját és időzóna átlépése esetén a megváltozott beszedési időpontot is írja fel.

Olyan utazási biztosítást kössön, mely baj esetleg halál esetén gondoskodik a hazaszállításról.utazás

Hogy nyugodtan nyaralhasson, nem árt, ha sikerül távol tartani a betörőket a lakástól. Ehhez elég néhány nemzetközi gyakorlatban bevált szabályt betartani.
Ne idegenek előtt beszélje meg nyaralási terveit.
Mondja le az újság előfizetéseket, esetleg kérje meg a szomszédot a levelesládában halmozódó papírkupac időnkénti szanálására.
Kérje meg, ha van kuka annak ki és betételére.
Ha van kertje, füve bízzon meg egy rendes embert (ne a rablót) a kert rendben tartására.
Cseréljen telefonszámot a szomszéddal, hogy bármikor gond esetén elérhessék egymást. Ne változtasson üzenetrögzítője szövegén, hangerejét csavarja le, mert a „nem vagyok hetekig elérhető” szöveg esetleg bűnös gondolatokat ébreszt valakiben, Rendszeresen hallgassa le az üzeneteket.
Poggyászára lakcím helyett inkább munkahelye címét írja fel, mert így a kíváncsi szemek azt látják.
Ne eressze le redőnyét, mert semmi nem vonzza jobban a rablókat mind a hetekig elsötétített lakás.
Szerezzen be egy időzítőt, amely véletlenszerű ki-be kapcsolásával azt a látszatot kelti, hogy nem üres a lakás.
Ha nem autóval utazik, és állandóan az utcán parkol, kérjen meg valakit, hogy időnként álljon el és vissza az autóval.
Az a fenti ötletek betartásával remélhetőleg pozitív értelemben vett emlékezetes nyaralásban lesz részük, amihez én csak szép időt és kellemes pihenést tudok kívánni.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja