SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hormonális boldogság, óh!

Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-20
Legyen az chilipaprika, csoki, színház, kirándulás, szoptatás, orgazmus, humor... Mind-mind endorfint, azaz boldogsághormont termel az agyban. Ezért újra és újra ismételni akarjuk. De mennyivel egészségesebb, mintha kokainoznánk!
Hormonális boldogság, óh!
Mi köti össze az olimpiát, a sportot a szoptatással? Találóskérdésnek is jó és a válasz nem is oly nehéz. Kezdjük az elején! Az endorfint szokás boldogsághormonnak nevezni. Az endorfin az agyban termelődik, s olyan, mint a drog, csak pozitív értelemben - nem rombol, hanem jótékonyan hat. Sokszor hallhatjuk, hogy mennyi mindenre jó a mozgás, de azt már kevesebben tudják, hogy a sportolás az egyik út a hormonális boldogsághoz. A mozgás folyamán ugyanis endorfin termelődik, amitől vidámak, felszabadultak, könnyedek leszünk. 

Az endorfin valójában az agyban termelődő neurotranszmitter, és eredetileg a fájdalomérzet csökkentése a dolga, de akár euforikus élményt is képes kiváltani. Ráadásul ez az érzés tartós, akár 12 órán át is fennmarad. Hasonló a hatásmechanizmusa a heroinnak, a kokainnak is, azaz szintén endorfin-termelést váltanak ki, de az örömhöz szerencsére nem csak a tudatmódosító szerek vezetnek. Hálásak lehetünk az endorfinnak, ugyanis neki köszönhetik a szülő nők, hogy elfelejthetik a fájdalmat.

Ez is függőség

Mit tegyünk, ha érezni akarjuk a boldogságot? Például edzzünk! Főleg a hosszútávú, aerob sportok fokozzák az endorfintermelést: ilyenek például a futás, úszás, gyaloglás, tenisz, kardioedzés stb. Ilyenkor a holtpontot elérve, amikor már úgy érzed, nem bírod tovább, a termelődő endorfin elmossa a fáradtságot és a fájdalmat, és tovább tudsz menni. A teljesítmény újra fokozódik, és az agyban is érezhető a változás. Ez a hatás az edzés után órákig is eltart. Mivel a hatás kellemes, egy idő után arra készteti az embert, hogy újra és újra ismételje meg. Szabályos függőség alakulhat ki. 


A pozitív gondolatok is alkalmasak a fájdalomcsillapításra, ugyanis akkor is beindul az endorfin-termelés.
 Meglepő, de állítólag igaz: a méregerős chilipaprika is igazi függőséget okoz, azonnali endorfintermelést vált ki, ami nem csak helyileg, hanem az egész testben hat. Az ok a fájdalomcsillapítás…
Az endorfin, a szeretethormon olyan varázslatos anyag, amely még arra is képes, hogy a szerelmet felcserélje az elégedettséggel, a nyugalommal. Ez hosszabb párkapcsolatoknál működik. Az érzés abból ered, hogy partnerünket jól ismerjük és biztonságban érezzük magunkat vele. Az endorfin segítségével akár életük végéig is kibírják egymás mellett a párok. Persze, azért néhány más momentumnak is a helyén kell lennie…

És ha már a témánál vagyunk…az orgazmus a legjobb mód… egyenértékű egy óra futással. Már endorfinilag. Kirándulás, színház vagy kiállítás, kulturális élmény olyan pluszt ad az élethez, ami valóban emeli az endorfinszintet. Itt a mozgás, a szabad levegő, illetve a katarzis nyújtja az élményt.

A borzongás is örömforrás?

Ha rossz kedved van, kapj be egy-két csokis- almás palacsintát! Nagy igazság. A csoki jó forrás. Igazán rá lehet szokni. Még jó, hogy a serkentő hatását már pár falat is kifejti. Étcsoki esetén még a kalóriákkal sem lesz nagy gond. A krimik, illetve kifejezetten a horrorfilmek, az extrémsportok, a hullámvasút - a félelem miatt - serkentik az endorfintermelést. Közös tapasztalatunk, hogy nyáron jobb a hangulatunk, mint télen. Vajon miért? Mert a napsütés is serkenti az endorfintermelést. A nevetés is hasonló eredménnyel jár, sőt még az immunrendszert is edzi. Ezért kellenek a viccek, a Humor Harold-filmek. Nézzünk szét a környezetünkben: ugye, hogy a boldog emberek kevesebbet betegek?

Most jöjjön még egy ígért összefüggés. Szoptatás közben az anyában oxitocinhormon termelődik, amely kijuttatja a tejet az emlőmirigyekből, egyúttal növeli a szeretet és bizalom érzését, ezzel biztosítva, hogy a csecsemő szükségletei kielégüljenek. Az oxitocinhormon szoptatáskor boldogsághormon-hullámokat indít el.

Összehangolva kisülnek

A folyamat sokáig töprengésre késztette a kutatókat, mert nagy mennyiségű oxitocinkibocsátására van szükség hozzá. Külföldi kutatók tanulmánya szerint a szoptatás nem csak az oxitocin elválasztásában szerepet játszó, a hipofízisben található agysejteket érinti, de a hormon termelésébe bevonja a dendriteket is. A dendritek feladata normál körülmények között az, hogy az agysejtek közötti kommunikációs csatornákat létrehozzák.

A dendritek bevonása a folyamatba azt eredményezi, hogy a neuronok közti kommunikáció javul, létrejön egy oxitocintermelésért felelős központ, melynek hatására rendszeres időközönként kiáramlik a hormon. "Szoptatás alatt az oxitocinneuronok drámaian összehangolódva, egyszerre sülnek ki" – állítják a kutatók.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja