SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Háztartási cash flow - szép, de nem jó semmire? - 2. rész

Himer Csilla [cikkei] - 2011-07-22
A múlt alkalommal arról a kellemetlen tapasztalatomról írtam, hogy hiába használja valaki a kiadás-bevétel vezetésére a csili-vili táblázatokat (már millió meg egy kering ilyen a neten, sőt mindenféle programok is vannak már - ingyen is, meg jó pénzért is), az még magában nem fogja megoldani az anyagi gondjait.
Háztartási cash flow - szép, de nem jó semmire? - 2. rész

Meg is kell nézni közelebbről azt a táblázatot, hogy mi nem stimmel benne az ideális állapothoz képest, azaz hol és legfőképp miért úszik el a zsé. Mivel láthatóan vannak nehézségek ezen a téren, ezért úgy döntöttem, aman, legyen ebből is egy helyre kis cikksorozat. Úgyhogy nézzük meg közelebbről, mire is jó a háztartási cash flow táblázat!

Ahogy azt már indításként leszögeztem, millió meg egy féle táblázat, netán szoftver kering a neten, és mindegyik előállítója esküszik rá, hogy az övé az igazi, meg a tutti. Pedig nem biztos, hogy annyira túl kéne ezt az egészet spilázni. Lehet, hogy elég az egész felhajtáshoz egy kockás papír meg egy ceruza, netán egy számológép, és máris előállt a házi számítógép: a display a papír, a billentyűzet helyett ott a ceruza, a “műveleti egység” a számológép, de az “agytröszt”, a processzor az Te vagy!

macskaEbből már látszik is, hogy tökmindegy, melyik megoldást választod, akár kockás papírt, akár Excel-táblát, akár szoftvert, a lényegi melót Te fogod elvégezni: Neked kell ugyanis a számok közti összefüggéseket meglátnod, és belőlük következtetéseket levonnod. Anélkül a világon semmi értelme az egésznek, minden csak egy látszatcselekvés, ami kiváló a következő kifogás gyártására: “De hát én mindent megpróbáltam…” (Na, ilyenkor áll fel a hátamon minden szál szőr, mint a sarokba szorított macskának, és szívem szerint fújnék is úgy, mint a macsek.)  

A kiadás-bevételi nyilvántartásodnak, vagy modernebbül a háztartási cash flow-dnak nem árt, ha néhány követelménynek megfelel, ezek nélkül ugyanis lehet csilivili, lehet drága, csak éppen arra nem lesz jó, amire használnád: lekövetni a pénzáramlásodat. Javaslom, hogy induljunk a kályhától!

Mi a háztartási cash flow?

Maga a cash flow szó szerint azt jelenti: pénzáramlás. Vagyis azt mutatja meg, hogy időegység alatt (ez általában egy hónap vagy egy év szokott lenni) mennyi pénz folyik keresztül a kezeden. Be is, meg ki is. Mindegy milyen jogcímen.  Ez eddig általában nem is jelent gondot senkinek, hogy megértse, ill. lekövesse. A nagyobb kihívás az, hogy szembesülni kell azzal, ami a számoszlop legalján eredményként szerepel: vagyis azzal az összeggel, ami az adott időegység végén marad – vagy éppen nem marad… A cash flow azt mutatja meg ugyanis, hogy a kezeden átfolyó pénzből mennyit tudsz megtartani – vagy éppen azt, hogy mennyit nem… Ha pozitív az eredmény, akkor sikerült pénzt megtartanod. Ha negatív, akkor már rég valaki másnak a pénzét költöd…

Éppen ezek miatt a jó háztartási cash flow táblázatnak már ránézésre is tudnia kell néhány dolgot:

  • áttekinthetőnek kell lennie: semmiféle túlbonyolításra nincs szükség! Az oszlopok és a sorok meghatározása, elnevezése legyen egyértelmű, az oszlopok és a sorok egymásutánisága pedig feleljen meg annak a mateklogikának, amely szerint kiszámolod a cash flow-dat – vagyis először a bevételek, azok mind egymáshoz adva, aztán a kiadások, azok meg mind a bevételekből kivonva. Ennyi.
     
  • legyen alkalmas összegzésre is: éves szinten mindenképpen, de nem árt, ha negyedéves bontásban is látod benne, hogy mi változott. Tehát minden egyes oszlop (ezek a havi összesent kellene, hogy mutassák az összes bevételek és kiadások egyenlegeként) és minden egyes sor (ezek az éves összesent kellene, hogy mutassák külön-külön bevételi és kiadási jogcímenként) legyen összegezve.

Ennyi. Hitted volna?  

Ez azonban csak a táblázat volt.

Amint már írtam, a táblázat attól lesz működő, hogy Te működteted. Ezért nem mindegy, hogy milyen szabályok szerint működteted. Ez teljesen a Te szabadságjogod, hogy ezt meghatározd, ha a kockás papír, vagy a saját kivitelezésű Excel-tábla mellett döntesz. Ha kész Excel-táblát, vagy netán szoftvert választasz, akkor már kompromisszumot kell kötnöd, ugyanis valaki másnak az elképzelései mentén kell működtetned a táblázatot.

És most jössz Te mint sikertényező…

Itt vannak a Te szabályaid, amiknek Te kell, hgy megfelelj:  

  • mindent bele! – a legutolsó fillérig minden pénzmozgásodat be kell kalapálnod a táblázatba, különben az életben nem derül ki, hol úszik el a pénz, ill. stimmelni sem fognak a számaid, mert nem annyi fog megmaradni a zsebedben, amennyit a táblázat kihoz.
     
  • ha Te egyszer megmondtad, akkor az meg van mondva! – vagyis légy következetes! Ha egyszer úgy döntesz, hogy a rágóra szánt kiadásaid a “Kényeztetés” jogcímhez kerülnek, akkor minden hónapban oda is írd be! Az nem megy, hogy januárban oda, febuárban meg az “Élelmiszerek” rovatba megy, mert akkor már torzul a kiadások szerkezete, és nem tudod összehasonlítani az azonos jogcímű kiadásaidat. Ha spórolni akarsz a “Kényeztetés” jogcímen, akkor ne így tedd, mert így csak a másik zsebedből veszed ki rá a lét, de attól még ugyanúgy elköltöd…
     
  • Csipet-csapat, hajrá! – már az előző postom nyomán is felmerült a hozzászólások között, hogy de mi van akkor, ha a partner ebben a pénztárcafitneszben nem partner? Na, hogy ilyenkor mi van, az egy külön postot érdemelne (sőt meg is érdemel, úgyhogy majd lesz még egy ilyen is), most viszont menjünk a könnyebb ellenállás irányába, és maradjunk annyiban, hogy ha mind a ketten egyfelé toljátok a szekeret, akkor Nektek lesz könnyebb. Vagyis erősen ajánlott, ha a házastárs/élettárs is ugyanolyan elánnal vesz részt a műveletben, mint Te. Tudom, a pasik hajlamosak ezt elszámoltatásnak, ellenőrzésnek felfogni, és jelentem, igen, ez az is. Ellenőrzés. Viszont önként vállalt. Azért, hogy megoldást találjatok. (A “megoldás” szóval viszont már a pasik is valahogy sokkal jobb viszonyban vannak… smiley)
     
  • hiteles vagy?  - na, ha még hiteled is van, netán még több is, akkor viszont ez az egész kötelező futam kell, hogy legyen! Miért? Mert ha egyszer elkezded vezetni a cash flow-dat, az első, ami ki kell, hogy verje a szemed a táblázatban, az az, hogy arányait tekintve a hiteled lesz a legnagyobb teher havonta! Lehet, hogy a havi rezsid összességében több, de az több tételből, jogcímből áll össze (víz, gáz, villany, telefon, stb.), a hitel viszont egymaga húzós egy darab. (Most abba már bele se gondoljunk, hogy mi van akkor, ha több hitel is ketyeg egyszerre Alattad…)
     
  • tanulj meg célozni! – mind közül talán ez a legfontosabb feltétel, úgyhogy akár a pole-positiont (kezdő pozíciót – Forma 1) is megérdemelte volna! Rém egyszerű: legyen célja annak, hogy vezeted a háztartási cash flow-dat! Ne azért akard vezetni, mert “Jobban akarok élni!”. Ez nem cél, csak vágy. Ne azért akard vezetni, mert “Istenem, most már tényleg meg kellene fogni a pénzt!”, mert ez nem cél, hanem vágy. Ha azért akarod vezetni a cash flow-dat, mert “Ki akarok sajtolni a bevételeimből havonta Xezer forintot, hogy gyűjteni tudjak saját házra/lakásra/autóra/világ körüli útra/vésztartalékra, stb.”, na az már cél: van benne konkrét összeg, van benne irány is, hogy mire kell a pénz, tehát lehet tudni, hogy ebben az ütemezésben mikorra fog összejönni a teljes összeg – vagyis tudod, hogy mit keresel a cash flow-dban.

Ez volt az indulás. Azt már tudod, hogy milyen legyen a cash flow táblázatod. Jövő héten azt is megtudod, hogy mit kell kihámoznod belőle…

U.I.: és hogy addig se maradj táblázat nélkül, elkezdhetsz pl. ezzel szemezni…

Háztartási cash flow - szép, de nem jó semmire?

Fotó: dorisalb: ICH will auch

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja