SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi változott a diákhitellel kapcsolatban?

Himer Csilla [cikkei] - 2011-07-15
A cikk apropóját az adta, hogy a Diákhitel Központ (DK) nem kevés változtatást vezetett be a diákhitel folyósításával, elszámolásával, igénylésével kapcsolatban. Ezekről is lesz szó, mert vagy Téged érint, vagy valamelyik rokonodat, ismerősödet, vagy valamelyik gyerekedet, keresztgyerekedet, unokádat fogja érinteni. Éppen ebből kifolyólag hosszú cikkre készülj, mert nem csak a DK-féle változásokról lesz szó. Hanem arról is, hogy minek kellene megváltoznia a gondolkodásunkban, ha a diákhitelről van szó.
Mi változott a diákhitellel kapcsolatban?

Változás van rengeteg, úgyhogy csapjunk is bele a lecsóba, mert különben sosem érünk a végére: 

  • először is azzal kezdem, hogy a változásokról szóló jogszabály ugyan július 7-én már ki lett hirdetve, tehát él, maguk a változtatások azonban fél évre elnyújtott időszakon belül lépnek érvénybe, tehát nem egyszerre zuhantanak mindent a nyakunkba;
  • jó hír a GYED-en, GYES-en, TGYES-en lévő diákhiteles kismamáknak: lényegesen egyszerűbben igényelhetik az ún. célzott kamattámogatást (tehát azt a támogatást, ami kimondottan nekik lett kitalálva, egy meghatározott időszakra kapják, és aminek a lényege, hogy az állam totál átvállalja a kamatterheket). Az egyszerűsítés abban rejlik, hogy mostantól nem az Államkincstár állapítja meg a jogosultságot, ill. a támogatási időszak hosszát, hanem a DK. Ennyi rajta a haszon: csökken a bürokrácia.
  • 2009 óta a gazdasági válságra tekintettel már biztosít törlesztőrészlet-mérséklést a DK. Most az az újdonság, hogy ezt mindenkire, mindenféle kérelmezési időkorlát nélkül kiterjeszti. Ez konkrétan annyit jelent, hogy 24 hónapos időtartamra lehet törlesztőrészlet-mérséklést kérni, ill. hogy azok vehetik igénybe, akik nem a minimálbér után törlesztenek (mert az első 2 évben úgy kell), hanem akik a 2 évvel korábbi jövedelmük alapján (a harmadik évtől kezdve).
  • több az a jogcím is, aminek alapján kérheted a törlesztés felfüggesztését is – ez az új jogcím az, ha rehabilitációs járadékban részesülsz. (Mivel ez a járadék maga is új, így csak most kerülhetett be ebbe a körbe.) Ilyenkor nem kell törlesztened, amíg a felsőoktatásban vagy, ill. felfüggeszthető a törlesztés, ha olyan ellátásban részesülsz, amelyik kapcsolatos a gyerekvállalással vagy rokkantsággal – de azoknak is csak bizonyos körére érvényes, úgyhogy erről előzőleg kérdezz, nézz utána, nehogy koppanj!
  • végleges rokkantság esetén is változtak a szabályok. Ha ne adj Isten, véglegesen rokkanttá nyilvánítanak, akkor ezentúl nem kell az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig várnod arra, hogy a DK eltörölje a tartozásodat. Ha a DK kézhez veszi a végleges rokkantságról szóló hivatalos határozatot, akkor azon nyomban törli az egész tartozást.
  • tudod, mi az a hallgatói engedményezés? Mert szerintem ez a diákhitel igazi értelme! Ez az, amikor azt kéred a DK-tól, hogy a diákhiteled részben, vagy egészben a fősuli, vagy az egyetem kapja meg direktben az oktatási költségeid fedezésére. Ez a lehetőség eddig csak a költségtérítéses hallgatóknak járt – mivel értelemszerűen ők fizettek tandíjat. Így nem kellett nekik előzetesen befizetni a tandíjat, hanem anélkül is beiratkozhattak. Most ezt kiterjesztették az állami finanszírozású szakokon tanulókra is – gyaníthatólag azért, mert ott sem teljesen költségmentes az oktatás.
  • nagyon fontos új szabály, hogy a nem fizetők ezentúl nem az adójog, hanem a polgári jog hatálya alá tartoznak a behajtás szempontjából. Lefordítom, hogy ez mit jelent: mostantól, ha nem fizetsz, akkor a NAV (korábban APEH) sokkal tovább járhat a nyakadra, és élhet a fizetést kikényszerítő eszközökkel (pl. büntetőkamatok, KHR- /korábban BAR-/ lista, bírósági eljárás, stb.), mint az eddigi öt és fél év.
  • ezeken a lényegi (szépen mondva: tartalmi) változásokon túl kismillió adminisztratív változtatás is szerepel a kormányhatározatban. Az egyik ilyen, hogy nem minden esetben kell az Európai Gazdasági Térség államaiban folytatott tanulmányok finanszírozásához benyújtott kérelemhez hiteles, magyar nyelvű fordítást benyújtani a külföldi tanulmányok megkezdését, folytatását, lezárását igazoló okmányokról. De csak némely esetben. Tehát jobb, ha bármilyen ügyedben, aminek köze van a diákhitelhez, előre tájékozódsz a Diákhitel Központban.
  • ha új hallgatói jogviszonyt is létesítesz, akkor annak is megvannak a bejelentési szabályai. Mégpedig a jogviszony megkezdésének első lezárt szemeszterét követő 3 hónapon belül meg kell tenni a bejelentést. (Remélem, érthető voltam… Én megpróbáltam.) Ha ebből az időből kicsúszol, akkor ezt a DK nem fogja figyelembe venni – sem akkor, amikor még csak folyósítja Neked a hitelt, sem akkor, amikor már törleszteni is elkezdted.

Eddig az újdonságok a kormányrendeletből. Most jönnek azok az újdonságok, amiket én tálalok…

  1. Mire jó a diákhitel?

    Nem tehetek róla, pénzügyi nevelő vagyok, meg nem állhatom, hogy el ne mondjam a véleményemet a diákhitelről.

    Kezdjük onnan, hogy mire jó ez, mire is találták ki alapvetően?

    Igazából, mint arra már fentebb is tettem utalást, arra, hogy ebből fedezze a diák a tanulmányai költségeit: tehát elsősorban a tandíjat, tankönyveket, ha szükséges, akkor az albérlet, ill. a megélhetés költségeit, hiszen ritka, hogy valaki a saját lakhelyén tudjon felsőfokon tanulni. Ez lenne egy lehetőség arra, hogy a szűkösebb anyagi helyzetben lévők is valahogy diplomához jussanak. (Arról majd később beszélünk, hogy milyen áron…)

    Ehhez képest igen élénken él bennem egy Szegeden tanuló ismerősöm félmondata, miszerint nagyon látszik a városon, hogy mikor fizetik a diákhitelt, mert akkor egy hétig minden szórakozóhely tele van a hallgatókkal… Na, itt felállt a hátamon a szőr, de még a szemem is szikrát hányt, hogy mégis mit tanítottak meg a pénzről, meg a hitelről a szülők a gyerekeiknek, mert láthatóan semmit.
  1. Hogyan működik a diákhitel? – avagy a diákhitel ára…

    Ez az a pont, ahol a fiatalok már igen kevés érdeklődést mutatnak a dolog iránt. Az egészből csak annyit fognak fel, hogy most van pénzük, később meg majd lesz valahogy…

    A ciki az, hogy a diákhitel úgy van kitalálva, hogy szinte nyugdíjig lehet fizetni a törlesztőket… (Legalábbis nagyon ritka, hogy valaki az első 5-10 éven belül meg tud szabadulni tőle.) Van ugyanis egy csinos csavar az egészben. A csavar pedig a meglepően alacsony kamatban (most éppen 8%), ill. az ehhez tartozó törlesztőrészlet megállapításának módjában rejlik.

Gondold csak végig! Ekkora kamat mellett, amíg tanulsz, meg sem kell kezdened a hitel törlesztését. A kamat viszont addig is ketyeg. (Hány évig is? Hármat biztosan eltöltesz a felsőoktatásban, tehát addig tutkeros.) Ezután pedig az első két évben a minimálbér után számítják a törlesztőrészletet, ami megint nem egy kiugró törlesztést jelent. Az első két év után pedig mindig a két évvel korábbi fizetésed alapján. Mindez oda vezet, hogy gyakorlatilag nagyjából 10 évig semmi mást nem törlesztesz, csak kamatot, a tőketartozást még nem csökkentette a világon semmi, tehát a kamatterhek mindig csak nőni fognak…

Hogy jobban értsd, itt egy számítás, amit ugyan nem én csináltam, hanem a http://hitel-arena.hu oldalon találtam, viszont nagyon korrektnek találom:

Tételezzük fel, hogy felvettél félévenként 150.000 forintot, mindezt 7 szemeszteren keresztül.

Évek

Hitelfelvétel

Kamatok

Tőke

1-2. félév

300.000 Ft

21.213 Ft

321.213 Ft

3-4. félév

300.000 Ft

51.729 Ft

672.942 Ft

5-6. félév

300.000 Ft

85.143 Ft

1.058.085 Ft

7. félév

150.000 Ft

114.768 Ft

1.322.853 Ft

Remélem, ebből is jól látszik, hogy a diákhitel nem szociális juttatás, vagy segély, hanem komoly tartozás! És jó lenne, ha ezzel nem akkor szembesülnél, amikor a hallgatói jogviszonyod megszűnik, és az utána következő negyedik hónaptól fizetned kell, mint a katonatiszt – ha van kereseted, ha nincs…

Szóval tessék nagyon vigyázni, mert nagyon könnyen összeszedhetsz 1 milla tartozást (és ez csak a tőketartozás!!!) úgy, hogy szinte észre sem veszed!

Maradjunk a példánál, és nézzük meg, hogy mi van, ha 5, 10, vagy 25 év alatt akarod visszafizetni ezt az 1.322.853 Ft-ot – kamattal együtt:

Törlesztés futamideje

5 éves törlesztés

10 éves törlesztés

25 éves törlesztés

Havi törlesztőrészlet

27.530 Ft

16.836 Ft

11.201 Ft
Teljes visszafizetett összeg

1.651.800 Ft

2.020.320 Ft

3.360.300 Ft

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy ha 10.500 Ft alatt akarod tartani ebben az esetben a törlesztőrészletedet, akkor a hitelállomány csak folyamatosan növekedni fog, mert csak a kamatterhek egy részére lesz elég a törlesztés!!!

  1. Mit tehetsz, ha már benne vagy az egérfogóban?

Bocs, de másképp nem tudom értelmezni ezt a szitut, csak úgy, mintha önként csapnád rá a nyakadra az egérfogót.

Ha valamilyen oknál fogva mégsem láttál anno más lehetőséget, mint hogy felvedd a diákhitelt, akkor azért maradt még néhány lehetőséged, hogy valahogy megszabadulj tőle:

  • mindig törlessz többet, mint amit minimális törlesztőrészletként előír a DK! Különösen alacsonyabb fizetésnél jön ez rosszul (bár ott minden rosszul jön), mert az alacsony fizetés alapján olyan alacsony törlesztőrészletet állapíthatnak meg, hogy a tőkerészt gyakorlatilag nem is törleszted vele, így viszont az adósságod, a hitelállományod folyamatosan csak nő. Vagyis a megoldás: törlessz mindig többet, mint az ajánlott, vagy az előírt, hogy mihamarabb tőkét is tudj törleszteni!
  • ha csak van rá lehetőséged, akkor válassz előtörlesztést! Ez nem egészen ugyanaz, mint amiről az előbb szó volt, mert itt egy-egy nagyobb összeg egybeni befizetéséről van szó. Ilyenkor a DK általában szerződést is módosít, mert ekkor újból kell számolnia a törlesztőrészleteket is, hiszen a tőkéből is jelentős részt törlesztesz.
  • nem kimondottan szabadulás, inkább csak elodázás, ha újabb hallgatói jogviszonyt létesítesz – vagyis benevezel egy másoddiplomára. Amíg tanulsz, addig nem kell fizetned. Viszont vigyázz, a kamatok addig is ketyegni fognak tovább!
  • még a fiúk is jól gondolják meg ezt a lehetőséget, mert GYED-re, GYES-re ők is mehetnek. (TGYES-ből sajna kimaradnak…) Ez sem igazán szabadulás, de könnyebbség: amint fentebb már írtam, ha GYED-en, GYES-en, vagy TGYES-en vagy, akkor kérelmezheted a célzott állami kamattámogatást, vagyis a kamatokat az állam fizeti meg Helyetted. Ha közben tehát fizetsz, azt mind a tőketörlesztésre fordítják, azaz csökkented a hitelállományodat.

Mi ebből a tanulság? Az, hogy nagyon tessék osztani-szorozni, mielőtt aláírod a hitelszerződést!

Mit kell mindenképpen figyelembe venned aláírás előtt?

  • a törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnése utáni negyedik hónap első napján, de legkésőbb a negyvenedik életéved betöltése utáni napon, ha fene fenét eszik is, meg kell kezdened – ha van melód, ha nincs;
  • jó előre eladósítod Magad úgy, hogy fogalmad sincs róla, milyen bevételed lesz, az rendszeres lesz-e, mekkora lesz, vagy hogy egyáltalán lesz-e;
  • a minimum törlesztőrészlettől biztos, hogy többet kell törlesztened, különben legalább 25-30 évre adósrabszolgaságot vállalsz;
  • a mai lakásviszonyok között kicsi az esély arra, hogy ne vennél fel minimum még egy hitelt (az lakáshitel lesz nagy eséllyel), pedig már egy hiteled ketyeg;
  • elképzelhető, hogy a párod is ebben a dalban lesz, és akkor lehet, hogy két fizetésetek lesz, de kapásból két hiteletek is…

Összefoglalva: láss tovább a következő három hétnél!!!

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja