SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szakács-szótár C –E

Németh Ági [cikkei] - 2006-05-25
Mit jelent a Chiffonde, Chaud- Froid, Dermesztés, Dinsztel és még sok más kifejezés? A szakács-szótár segítségével megtudjuk a jelentésüket és azt, hogy alkalmazzuk

2. rész

Egy sütemény vagy étel elkészítésekor, amikor kezünkbe vesszük a receptet, néha szembesülünk azzal, - akár kezdő vagy gyakorló háziasszonyok vagyunk -, hogy olyan kifejezéssel találkozunk, melynek nem tudjuk a jelentését. Ilyen például az Chiffonde, Chaud- Froid, Dermesztés, Dinsztel vagy Dúsítás és még sokáig sorolhatnám a hasonló szavakat. Ennek hiányában nehéz elkészíteni receptek alapján a süteményt vagy az ételt. Ez a szótár abban nyújt segítséget, hogy jobban el tudjunk igazodni a gasztronómia útvesztőiben, hogy megtudjuk egy-egy szakkifejezés mit is jelent.

Carcasse: a halak, rákok előkészítésekor megmaradt csontok és páncélok neve.

Cayenne bors: a cayenne pirospaprika őrleménye, melyet mártások, raguk és főzelékek készítésénél használunk.

Canelle: a tészták cakkozott bevágása vagy recés szúróval való formázása.

Chiffonde: a fejes salátának metéltre vágása.

Chaud- Froid: bevonó zománcmártás: hideg ételek bevonása mártással zselatin (kocsonyásító anyag ) hozzáadásával.

Csorba: balkáni országokban közkedvelt leves: pikáns, savanyú ragú

Csontozás: a csontok szakszerű eltávolítása a húsból.

Csevapcsicsa: fele-fele sertés és birkahúsból készült vagdalt hús, melyet roston sütnek.

Csörögefánk: gyúrt tészta melyet kinyújtva rombusz alakúra vágunk, és bő olajban kisütünk.

Chili: erős paprika őrlemény melyet: mártások, raguk ízesítésére használunk.



Cumberland mártás: ribiszkelekvár, narancs és citromhéj vörösborban főzve. Vadételekhez kínáljuk.

Csontlé: többféle csontból készült húsleves lé.

Dermesztés: zselatint (kocsonyásító anyag) tartalmazó ételek hűtése.

Dinsztelés: párolás, a zöldség vagy a hús kevés olajon való megfuttatása (párolása), ha igényli egy kevés vizet adhatunk hozzá.

Dresszing: olaj, fűszerek, ecet vagy citrom keverékéből készült öntet.

Dúsítás: tojássárgája, tejszín, vagy vaj hozzáadása az ételhez.

Előfőzés: egyes zöldségek rövid ideig való főzése. Pl. kelkáposzta (akinek érzékeny a gyomra, annak a részére ajánlott az előfőzés (ezt az első levet leszűrjük és új lében, főzzük tovább)

Elősütés: egyes húsok készítésénél alkalmazzuk: magas hőmérsékleten hírtelen megsütjük a húst, hogy vékony kérget kapjon és azután közepes hőmérsékleten folytatjuk a sütést.

Etamin: vászonruha: levesek leszűrésénél használjuk.




(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felfoghatatlan tragédia: egy hatéves fiú okozta egy újszülött halálát a kórház szülészeti osztályán

Egy hatéves kisfiú felügyelet nélkül kószált egy francia kórház neonatológiai osztályán, ahol halálos baleset történt: leejtett egy koraszülött babát, aki néhány nappal később belehalt sérüléseibe. A kórház, a család és a hatóságok most próbálják feltárni, hogyan történhetett meg mindez.

Dráma a horvát aquaparkban: tragédia egy vízi csúszdán

Egy békésnek induló családi nyaralás végzetes tragédiába torkollott a horvátországi Rab szigetén, amikor egy 21 hónapos kislány kicsúszott édesapja karjaiból egy vízi csúszdán.

Hátborzongató tragédia: Négyen is meghaltak, miután egy csecsemőt magára hagytak a tűző napon egy ház előtti füvön

Drámai mentés, megrázó családi tragédia, hatalmas összefogás - szívszorító eseménysorozat egy kisvárosban.

"MINDEN NŐI MELL ALKALMAS A SZOPTATÁSRA" - Ez a videó megváltoztatja, amit a szoptatásról gondoltál

Ha te is azok közé tartozol, akik éjjelente azon izgulnak, hogy "mi van, ha nem lesz elég tej", "mi van, ha nem megy", vagy "mi van, ha pont úgy járok, mint anyukám"... akkor Bocskainé Irci üzenete mindent megváltoztat.

Ha ilyen popcornt vettél, ne fogyaszd el, rákkeltő lehet!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja