SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 tipp szülőknek az egészséges home office-hoz

Családinet [cikkei] - 2020-12-18
 [X]

A pandémia miatt egyre többen végzik munkájukat home office-ban, ezért az a minimális mozgás is elmarad, amivel a munkahelyre eljutás jár. Ennek következtében az emberek nagy része még több időt tölt egy helyben ülve, amely komoly mozgásszervi problémákat okozhat.
5 tipp szülőknek az egészséges home office-hoz

Intő tünetnek számít a hát-, derék- és nyakfájás, a zsibbadó végtagok és a gyakran bedagadó lábak. Az ülőmunka a gerincre jelent különösen nagy veszélyt, mert az egész napos ülés hatására a stabilitást támogató mély hátizmok elgyengülnek. A vállak elkezdenek előre esni, a gerinc görbülete rendellenessé válik, ezért a terhelés is rossz helyeken éri azt. Az izmok ellustulása miatt a csontoknak extrém mértékű nyomással kell megküzdeniük, ami veszélyezteti a csonthártyát, és akár porckorongsérvhez is vezethet.

Az ülőmunka negatív hatásait hatványozza a telefon gyakori bámulása, amely során a nyakunkat hosszú percekig lefelé lógatva nézegetjük a kezünkben lévő készüléket. Ez sok embernél az úgynevezett SMS-nyakhoz vezet, ami a gerinc nyaki szakaszát rendkívül megterheli.

 

A leggyakoribb mozgásszervi betegségek

Sajnos a mozgásszervi problémák népbetegségnek számítanak, és az ülő életmódunkból kifolyólag egyre több embert érintenek. Az izmok túlfeszülése miatt átalakul az adott terület vérellátása és anyagcseréje, emiatt gyulladásos folyamat indulhat be, amely fájdalmas izomcsomók kialakulásához vezethet. 

A helytelenül tartott nyak és gerinc miatt sokan tapasztalhatják a kellemetlen lapockatáji becsípődés tüneteit, melyeket a stressz csak még tovább ront. Szintén a rossz tartás és terhelés az oka a lumbágó, azaz kínzó derékfájdalom kialakulásának. A tapasztalt tünetek olyan fájdalmasak lehetnek, hogy akár az ágyból sem tudunk kikelni miattuk.

Az elgyengült izmok és az egész napos ülés okozta folyamatos feszültség rendkívüli mértékben terhelik a gerinccsigolyáinkat, melyek gyorsabban kezdenek kopni. Ez akár porckorongsérvhez is vezethet, amelyet a jellegzetes karba, vállba, derékba vagy lábba sugárzó fájdalomról ismerhetünk fel.

Az ülő életmód általában kevés mozgással párosul, mely hosszú távon elhízáshoz, és további betegségekhez vezethet. A sok ücsörgés hatására a láb vérellátása is romlik, sokan akár már a 20-as éveikben is kompressziós harisnya viselésére kényszerülnek, hogy elkerüljék a komolyabb keringési problémákat.

Az üléssel töltött napok, a stressz és a folyamatos képernyőre lenézés sajnos rengeteg kellemetlen problémához vezethet, de csak rajtunk múlik, mennyire hagyjuk leromlani az állapotunkat.

 

5 tipp, hogy egészséges maradjon az otthoni munkavégzés 

Szerencsére számos módszer létezik, amivel ellensúlyozhatjuk az ülő életmód káros hatásait.

 

1. Alakítsunk ki ergonomikus munkakörnyezetet!

Akár home office-ban dolgozunk, akár bejárunk a munkahelyünkre, mindenképpen törekedjünk arra, hogy az irodai eszközeink támogassák a helyes testtartásunkat. Az ergonómiai eszközök közé tartozik például a gerincet és hátat megfelelően támogató irodai szék; a csuklótámasz; a lábtámasz és a laptopállvány. 

Bár az ilyen jellegű irodai eszközök ára magasabb, nem érdemes spórolni, ha a saját vagy a munkavállalóink testi jól létéről van szó. 

 

2. Ne a kanapén töltsük a home officet!

Az otthoni munkavégzés kapcsán sokan egész nap a kanapén elfolyva dolgoznak, mert így kényelmesebb vagy, mert nincs otthon megfelelő irodai székük. Fontos, hogy home office esetén is olyan munkakörnyezetet alakítsunk ki, amely támogatja a helyes testtartást. Üljünk le rendesen egy asztalhoz, támasszuk meg a hátunkat és a csuklónkat. Ha kényelmetlenné válik egy pózban ücsörögni egész nap, változtassuk a lakáson belül a munkavégzés helyszíneit. 

 

3. Rendszeresen tartsunk szüneteket!

A folyamatos egy helyben ülést szakítsuk meg szünetekkel, amelyekben kicsit átmozgatjuk magunkat. Sétáljunk egy pár percet, végezzünk fej-, boka- és csuklókörzéseket. Nyújtsuk meg a hátunkat és a végtagjainkat, illetve iktassunk be napi 1-2 minitornát is. Így felfrissítjük a vérkeringésünket, megmozgatjuk a letapadt izmainkat, és még a fejünket is sikerül kicsit kiszellőztetni.


4. Támogassuk kiegészítőkkel a testtartásunkat!

Az ergonomikus munkakörnyezetet néhány egyszerű eszközzel is kiegészíthetjük, melyeket sportszaküzletekben vagy gyógyászati segédeszközöket árusító boltokban és webshopokban szerezhetünk be. A fitlabda, a térdeplőszék és a dinair párna dinamikus ülőeszközök, melyek a gerincet folyamatosan a helyes tartásra ösztönzik, javítják az egyensúlyt, illetve mozgásra kényszerítik a tartó- és a mély hátizmokat. 

Az ülő életmód hatására romlik a lábakban a vérkeringés, mely vizesedéshez, duzzanathoz, hosszú távon pedig akár mélyvénás trombózishoz is vezethet. Ezt rendszeres mozgással és kompressziós harisnya viselésével tudjuk megelőzni.


5. Legyen az életünk része a rendszeres mozgás!

Home office alatt kevesebb mozgunk, és az egész napos ülés csak még jobban ellustít minket. A rendszeres testmozgás azonban segít megőrizni az izomzatot és védi a csontokat is, ezért igyekezzünk heti 3-4 alkalommal mozogni. A sport lehet futás, úszás, jóga, biciklizés vagy akár kifejezetten tartásjavító torna is, a lényeg, hogy a hosszas ücsörgés után végezzünk valamilyen aktív tevékenységet. Persze mehetünk a gyerkőccel a játszótérre, vagy kipróbálhatunk közös gyerek-szülő online tornát is, esetleg egy kis tánc mindenkit felvidíthat.

Az ülő életmód rengeteg mozgásszervi problémát okozhat, de szerencsére megelőzhetjük a bajt. Rendszeres mozgással és a megfelelő munkakörnyezet kialakításával a home office alatt sem kell kockára tennünk az egészségünket.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja