A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Családi házak árai a fővárosban - most és néhány éve

Családinet - 2021-01-07
Előző cikkünkben már beszámoltunk az eladásra kínált családi házak átlagos árainak 2020 évi változásáról. Most ezen árak változásait nagyobb időtávon keresztül vizsgáltuk meg: egészen 2017 novemberéig tekintettünk vissza az eladó házak piacán.
Családi házak árai a fővárosban - most és néhány éve

Habár 2020 januárjához képest átlagosan 7-8 százalékkal kerültek többe a családi házak novemberben, azok mégis a legolcsóbb ingatlantípusnak tekinthetőek. A téglalakások ugyanis átlagosan 40,5, a panelek 18,1, a sorházak pedig 18,7%-kal kerültek többe négyzetméterenként a családi házaknál Budapesten.

Nagyarányú, de eltérő irányú változás jellemző az egyes kerületekben

Ami a fővárosi ingatlanokat illeti, a legnagyobb mértékű változás az erzsébetvárosi családi házak átlagos négyzetméter áraiban következett be az év eleje óta – több mint másfélszeresére, közel 400 ezer Ft/m2-ről 607 ezer Ft/m2-es átlagos árra drágultak ezek az ingatlanok.

Családi házak átlagos négyzetméter árainak változása 2020. novemberi adatok alapján (%)

Szintén nagy arányban változott, azonban körülbelül harmadával csökkent, az I. kerületi házak átlagos négyzetméterára. Itt ugyanis januárban megközelítőleg átlagosan másfél millió forintba, míg novemberben 1 millió forintba került az eladó házak négyzetmétere. Az év eleji árakhoz viszonyítva szintén közel egyharmadnyi eltérést mutat a kőbányai ingatlanok novemberi átlagos árszintje. Itt drágulás mutatkozott, ugyanis 2020 elejéhez képest csaknem 135 ezer forinttal került többe átlagosan egy négyzetméter.

Átlagosan 17%-ot emelkedtek a fővárosi házak árai a 2019-es adatokhoz képest

Fővárosi családi házak átlagos négyzetméter árai (Ft/m²)

Ha a 2019. novemberi átlagos négyzetméterárakat vesszük viszonyítási alapul, a legnagyobb mértékben a VIII. kerületi házak árszínvonala változott. Egy év alatt csaknem megduplázódtak az átlagos árak: 315 ezer Ft/m2 helyett ugyanis átlagosan 608 ezer Ft/m2-es árat kellett megfizetnie annak, aki 2020 novemberében szeretett volna családi házhoz jutni Józsefvárosban.

Ugyancsak nagyarányú változáson esett át a XIII. kerületi használt házak piacának átlagos árszintje: itt csaknem 62%-os drágulás következett be. Míg 2019 őszén egy 70 négyzetméteres ingatlanért átlagosan 30 millió forintot kellett fizetni, addig idén novemberben egy ugyanekkora családi ház már több mint 48 és fél millió forintba került, az Ingatlannet.hu novemberi statisztikái alapján.

Árcsökkenés is jellemző volt – leginkább a budavári ingatlanok esetében volt elmondható, hogy a 2019-es évhez viszonyítva olcsóbbak lettek az eladó családi házak a négyzetméterek átlagos árainak tanúsága szerint. Itt ugyanis négyzetméterenként átlagosan több mint 700 ezer forintot spórolhatott az, aki egy évet várt az ingatlanvásárlással.

Van, ahol 20%-kal csökkentek, ebben a kerületben azonban megduplázódtak a házak árai 3 év alatt

Ha nagyobb időtávban vizsgáljuk az árak változását, a legnagyobb eltérés 2017 novembere óta a kőbányai családi házak átlagos négyzetméterenkénti kínálati árára jellemző. Itt ugyanis több mint duplájára drágultak az eladó ingatlanok: míg három évvel ezelőtt átlagosan 277 ezer Ft/m2-es ár volt jellemző a kőbányai házakra, addig 2020 novemberében ennél 304 ezer Ft/m2-rel magasabb, 580 ezer Ft/m2-es átlagos áron lehetett hozzájutni az eladásra kínált családi házakhoz.
Az egyetlen városrész, ahol olcsóbbá váltak a családi házak a három éves időtáv alatt, Erzsébetváros volt. Itt ugyanis csaknem 20%-kal csökkentek az átlagos négyzetméterárak, 751 ezer Ft/m2-ről 607 ezer Ft/m2-re.

Hogyha nem százalékos, hanem pénzbeli változást veszünk alapul, a VI. kerületben tapasztalható a legnagyobb eltérés a 2017 és 2020 novemberében jellemző átlagos négyzetméterárak között. Habár itt “csupán” a másfélszeresére nőttek az árak a három év alatt, ez mégis 429 ezer forintnyi különbséget jelent – négyzetméterenként. Ez az áremelkedés pedig egy 70 négyzetméteres terézvárosi ingatlan esetében átlagosan tehát több mint 30 millió forinttal magasabb árat jelent.

Indexkép: Barry D képe a Pixabay -en.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja