A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sokat kütyüzik? Köss vele szerződést!

Martincsevicsné Jenei Gizella - 2021-01-14
A családi házirendet már jól ismerjük. Ki mikor és milyen feladatokat vállal át a házimunkákból, ki hova és mikor megy, és még sorolhatnánk. Összeírjuk a fontos feladatokat, hogy átlássuk a napjainkat. De gondolkodtál már digitális házirenden?
Sokat kütyüzik? Köss vele szerződést!

Kétségtelen, hogy az elmúlt években szinte létszükségletünkké vált, hogy valamilyen digitális eszközt használjunk. Kell a munkához, a tanuláshoz, a szórakozáshoz, illetve az otthoni feladatok megkönnyítéséhez. Észre sem vesszük és szinte nem telik el úgy 10 perc, hogy ne nyúlnák hozzájuk.

A gyerekek életének szintén fontos része a digitális világ. Főleg a jelenlegi helyzetben, amikor számos iskolában online oktatás zajlik. De ha őszinték akarunk lenni, akkor gyermekeink a tanuláson kívül is sok időt töltenek az elektronikus térben. Talán túl sokat is.

Ha a házimunka beosztható, akkor miért ne szabályozhatnátok a digitális eszközök használatát is. Tekintsetek erre úgy, mint a napirend részét képező idősávra. Határozzatok meg fix időkeretet a számítógép, mobiltelefon és különböző elektronikus eszközök használatára.

Kössetek szerződést!

Nagyon nehéz úgy betartani a szabályokat, hogy csak elmondjuk és várjuk, hogy a gyermek aszerint cselekedjen. Nem elég elmondani egyszer, hanem el kell mondani százszor, hogy tegye le a telefont, kapcsolja ki a számítógépet. Nem nagyon tudsz mit tenni, talán annyit, hogy ha feldühít, akkor elveszed egy bizonyos időre az eszközt vagy megtiltod a használatát.

Gondoltál már arra, hogy köss egy írásos megállapodást a gyermekeddel?

Ha még nem, akkor itt az ideje elgondolkodni rajta. Persze fontos, hogy nem ugyanolyan szerződés illik a kicsikhez és a nagyokhoz, ezért alakítsd a saját gyermeked életkorához.

Ha első gondolatra idegenkedsz a szótól, akkor nézd át a mindennapjaitokat. Hogy telnek? Te próbálod meghatározni az irányt, példát mutatsz és megegyezel bizonyos dolgokban a gyermekeddel. Felvázolod neki, hogy mit vársz el, és átbeszéled vele a következményeket a teljesítés és a mulasztás esetére. Ez tulajdonképpen olyan, mint egy szerződés, csak nem úgy hívod. Ez a gyereknevelés.

Mit tartalmazzon a szerződés?

A szerződés lehet szóbeli vagy írásbeli. Talán az írásbelinek egy kicsit nagyobb súlya van, ezért, ha biztosra akarsz menni, akkor írjátok le, szedjétek pontokba, hogy mit vártok el egymástól. Ezzel elkerülhetitek a vitákat azzal kapcsolatban, hogy másképp emlékeztek az egyes feltételekre.

Fontos a következetesség és kölcsönösség. Ha leírtatok valamit, akkor ahhoz minden körülmények között ragaszkodjatok, de minden pont olyan legyen, amit mindannyian elfogadtok.

A családi digitális szerződés életkorhoz kapcsolódjon. Nem mindegy, hogy egy 4-5 éves gyermekről van szó vagy egy kiskamaszról. Más az érdeklődési kör, mások a használt alkalmazások, közösségi felületek. Szabjátok egyedire a szerződést aszerint, hogy milyen szempontokat tartasz fontosnak szülőként.

Ennél a pontnál a szülői felelősséged is megjelenik, hiszen a gyerekek a szüleiket másolják. Ha te azt szeretnéd, hogy a gyermeked ne youtube videókat nézzen reggeli vagy ebéd közben, akkor te se nyomkodd a telefonodat, miközben esztek. Nem várhatod el tőle azt, amit te sem tartasz be.

Fontos pontok, amikre feltétlenül térjetek ki a szerződésben!

 

1.Mennyi időt tölthet a képernyő előtt

Érdemes külön szabályozni az iskolai napokat, hétvégéket és ünnepnapokat. Ugyancsak érdemes kitérni a szünidőre is, hiszen az egy teljesen más élethelyzet, hiszen nincsenek konkrét napi feladatok.

2. Mivel foglalkozhat azalatt az idő alatt, amíg használja az elektronikus eszközöket

Érdemes életkorhoz kötni, hogy milyen témájú videókat nézhet meg, milyen alkalmazásokat használhat, nézhet-e és ha igen, akkor milyen közösségi felületeket, illetve milyen játékokon játszhat.

Beszéljétek meg, hogy milyen programokra és milyen feltételekkel regisztrálhat. Hívd fel a figyelmét, hogy engedély nélkül nem tölthet le új alkalmazást vagy játékot, és nem adhat meg email címet vagy más személyes adatot a megkérdezésed nélkül.

Térjetek ki az internetes vásárlások szabályaira is. Bár ez inkább a nagyobbakat foglalkoztatja, de érdemes időben elkezdeni ennek a témakörnek a megismerését. Tudatosítsátok benne, hogy az interneten leadott megrendelések ugyanolyanok, mint a bolti vásárlások. Ki kell fizetni a megrendelt terméket, díja van a kiszállításnak és az esetleges visszaküldésnek is.

3. Határozzátok meg azokat az időszakokat, alkalmakat, amikor nem lehet használni eszközt

Nem csak azt érdemes megbeszélni, hogy mikor és hogyan használhatja például a telefont, tabletet, hanem azt is, hogy mikor nem. Melyek azok az események, alkalmak, amikor egyáltalán nem szeretnéd, hogy ilyennel foglalkozzon. Ide tartozhatnak például a közös ebédek, reggelik, vacsorák, ünnepi alkalmak, baráti összejövetelek, családi találkozók és minden olyan esemény, ahol nem tartod helyénvalónak. Figyelj oda, hogy  ezeket a szabályokat te is tartsd be, mert csak úgy várhatod el a gyerektől is.

4. Hol tárolja a digitális eszközöket

A nagyobbak közül sokan kísértésbe esnek az éjszaka folyamán, ha ott van közvetlenül mellettük a telefon vagy tablet. Képesek éjjel felkelni és titokban olvasgatni, játszani. Ezt könnyen elkerülheted, ha megbeszélitek, hogy az ágy mellé nem viheti be ezeket az eszközöket. Jelöljetek ki egy közös helyet, ahova le kell tenni minden kütyüt közvetlenül a lefekvés előtt.

Fontos, hogy a szabályok olyanok legyenek, amiket be tudtok tartani. Nem az a cél, hogy a szerződés feszültségeket és vitákat generáljon, hanem az, hogy keretek közé szorítsa az elektronikus eszközök használatát.

Ha nincs ötleted, hogy is nézzen ki egy ilyen szerződés, akkor a Digitális család nevű oldal készített egy mintát, amit ide kattintva letölthetsz, majd később saját igényeitekre szabhatsz.

Kép forrása: Jessica Lewis fotója a Pexels oldaláról

Olvasd el ezeket a cikkünket is a témában!

Már napi 2 óra telefonozás is számít!

Zacher Gábor: 40 év múlva derül majd ki, mit tett az internet a fiatalokkal

Virtuális autizmus: Már 2-3 éves korban jelentkezik, a legfőbb kiváltó ok a a televízió, a mobiltelefon és a tablet túlzott használata

A mobiltelefon hatása a fiatalokra: A telefonfüggőség tönkreteheti a gyermekkort!

Gyerekek és az okostelefon: Rosszabb a helyzet, mint azt gondoljuk!

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja