SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csökkenés, stagnálás vagy drágulás? Így változtak az ingatlanárak a megyeszékhelyeken

Családinet [cikkei] - 2021-03-16
Nemrég a fővárosban megvásárolható családi házak átlagos négyzetméter árainak alakulásáról írtunk. Ezúttal a vidéki megyeszékhelyeken található ingatlanárakat vizsgáltuk meg. Hol csökkentek az árak és mely városokban kell mélyebben a zsebünkbe nyúlni családi ház vásárlása esetén az előző évekhez képest? Elemzésünkből kiderül.
Csökkenés, stagnálás vagy drágulás? Így változtak az ingatlanárak a megyeszékhelyeken

 

Egy év alatt 45 ezer forinttal lettek magasabbak a négyzetméterárak

2020 januárjához képest a megyeszékhelyek közül a legnagyobb mértékben a békéscsabai családi házak árai változtak. Az Ingatlannet.hu januári statisztikái alapján ugyanis 27%-kal többet kellett 2021-ben fizetni egy ilyen típusú ingatlanért, mint egy esztendővel előtte. Ez egy 80 négyzetméteres használt ház esetében 3,6 millió forinttal magasabb alku előtti árat jelent.

 

Mely városok családi ház kínálatára volt még jellemző a nagy mértékű drágulás?

Szombathelyen és Veszprémben szintén jelentős drágulás figyelhető meg – egy év leforgása alatt ugyanis az említett városokban rendre 25, illetve 22%-kal emelkedtek az eladásra kínált házak átlagos négyzetméter árai. Ez a változás előbbi település esetében 86,5 ezer, utóbbi várost illetően pedig 80,5 ezer forinttal magasabb átlagos négyzetméter árat eredményezett.

Családi házak átlagos négyzetméter árának változása 2020 és 2021 januárja közt (Ft)

 

Nem azok már a legdrágább megyeszékhelyek, mint tavaly

Ezzel Vas és Veszprém megye székhelye valamelyest átalakította az országosan, megyeszékhelyekre jellemző árszint-sorrendet. Tavaly januárban ugyanis még Székesfehérváron és Debrecenben lehetett a legdrágábban családi házhoz jutni 376, illetve 362 ezer Ft/m2-es átlagáron.

Ezzel szemben 2021-ben a két legdrágább megyeszékhely a már említett Veszprém, ahol 437 ezer Ft/m2-es, valamint Szombathely, ahol 426 ezer Ft/m2-es átlagos kínálati árral számolhatunk családi ház vásárlása esetén.

 

Volt, ahol alig változtak az árak

Tizennyolc vidéki megyeszékhelyünk közül összesen négy város esetében fordult elő, hogy kis, csupán 5% alatti mértékben emelkedtek átlagosan a családi ház típusú ingatlanok négyzetméter árai. Az ilyen kis mértékű változásokat inkább tekinthetjük stagnálásnak, mint valódi áremelkedésnek.

Az Egerben eladásra kínált házak árai mindössze 0,4%-kal drágultak, így 2021 januárjában 287 ezer Ft/m2-es átlagos áron hirdették az itt található családi házakat. Szekszárdon és Győrben egyaránt átlagosan 1,9%-kal magasabb négyzetméter árak mellett hirdették meg az eladó házakat idén januárban, mint egy évvel előtte. A dunántúli borvárosban ezzel 209 ezer Ft/m2-es átlagár volt jellemző, míg a kisalföldi megyeszékhelyen az idei első hónapban 348 ezer Ft/m2-es átlagos áron lehetett használt házhoz jutni.

 

Lassult a drágulás Székesfehérváron

Székesfehérváron 2,2%-kal, azaz kb. 8 ezer forinttal emelkedtek az átlagos négyzetméter árak tavaly januárhoz képest. Lassuló drágulási ütemével Fejér megye székhelyét a januári átlagos négyzetméterár-adatok alapján a negyedik legdrágább megyeszékhelyként tarthatjuk számon, Kecskeméttől kb. 15 ezer forinttal lemaradva.

 

Mely megyeszékhelyeken juthatunk legolcsóbban családi házhoz?

A 2020-as év elejéhez képest nem sokban változott a négy legolcsóbb megyeszékhelyünk, ami a használt házak kínálati árait illeti. Salgótarján, Kaposvár és Békéscsaba mellett Szekszárdon kell a legkevesebbet fizetni egy ilyen típusú ingatlanért.

Legolcsóbb és legdrágább megyeszékhelyek és megyéik családi házainak átlagos négyzetméter árai 2021. januárban (Ft_m²)

Mind a négy város esetén 210 ezer forint alatt vagy akörüli összeggel kell számolni családi ház vásárlásakor négyzetméterenként. Az Észak-Magyarországon található megyeszékhelyen tapasztalhatjuk a legalacsonyabb átlagos négyzetméter árakat, 142 ezer Ft/m2-t, mely a januárban legdrágább Veszprém árszínvonalának mindössze harmadával egyenlő.

Nyitókép: eu1 képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja