SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Legyen békés a karácsony! - Az ünnepi konfliktusok kezelése

Kürthy Anna [cikkei] - 2020-12-17
A konfliktusok végig kísérhetik a hétköznapjainkat, az ünnepi hajrában azonban meg is sokszorozódhatnak a fokozott szorongás és feszültség hatására. Cikkünkben egy lehetséges megoldást kínálunk a vitás helyzetek kezelésére, hogy tényleg békében teljen a karácsony.
Legyen békés a karácsony! - Az ünnepi konfliktusok kezelése

Sokszor lehetünk dühösek, feszültek, érezhetünk csalódottságot, kiábrándultságot egy-egy érzelmileg nehéz, konfliktusos helyzetben. Beszéljünk akár a gyermekekről, párkapcsolatról, barátságról, családtagokról, az ünnepi hajrában előfordulhat sokféle veszekedésre okot adó körülmény. Az ajándékok beszerzésétől kezdve, a sütés-főzésen át, a régi sérelmek előkerüléséig, vagy amikor kiderül, hogy az a bizonyos rég nem látott rokon, miért is olyan régen látott... Rengeteg hasonló helyzettel találkozhatunk. A konfliktus nehéz, érzelmileg megterhelő, sok energiát igénylő feladat. Milyen jó lenne, ha mindannyian sérülésmentesen tudnánk kijönni egy-egy ilyen helyzetből! Erre lehet megoldás az énközlés technikája.

Az énközlés Thomas Gordon amerikai pszichológus nevéhez köthető technika, amit tulajdonképpen a mindennapjainkban is sokszor használunk, anélkül, hogy tudnánk róla. Az énközlés arról szól, hogy saját érzéseinket fogalmazzuk meg az adott helyzetben, anélkül, hogy a másikat minősítenék, kritizálnák vagy cselekedeteinek az okát keresnénk. Ha képesek vagyunk hibáztatás nélkül, hitelesen megfogalmazni érzéseinket, a másik fél nagy eséllyel elfogadja és tiszteletben tartja majd igényeinket. Ez azért lehetséges, mert a tényszerűen bemutatott érzéseink a másikból nem váltanak ki védekező vagy támadó pozíciót. A hitelesen megfogalmazott érzéseink az együttműködést és a konfliktus közös feloldását segítik elő.

Gordon szerint az énközlés három elemet kell, hogy tartalmazzon: a minket zavaró viselkedés megnevezését, a viselkedés következményét ránk nézve és az érzést, amit belőlünk kivált.

Vegyünk egy példát!

Egy anya az ünnepi készülődés során egyedül marad a konyhai feladatokkal. Feszült, ideges és úgy érzi, sem a gyermeke, sem a párja nem segít neki, sőt még türelmetlenek is a vacsora miatt.

Énközlés nélkül sokféleképpen reagálhat az anya a helyzetre. Lehet fenyegető, kritikus vagy megértő velük szemben, azonban mindegyik válasszal sérülhet valamelyik fél.

Énközléssel viszont, az anya elmondhatja nekik, hogy mennyire ideges és feszült a sok rámaradt feladat miatt, és rosszul érzi magát, hogy nem kap segítséget tőlük. Fél, hogy emiatt nem lesz kész időben a feladatokkal, és hogy nem fog tudni úgy kikapcsolódni, ahogy szeretné.

Amíg a fenyegető, kritikus vagy megértő válasz támadó vagy védekező pozíciót váltana ki a felekből, ezzel generálva újra és újra a konfliktust, addig az énközléssel közösen hozhatnak létre egy olyan megoldást, ami a konfliktus feloldását jelenthetné az ünnepi hajrában is.


 

Fotók: Jason Goh-tól a pixabay.com-on
           Couleur-tól a pixabay.com-on
Indexkép: annca-tól a pixabay.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja