A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A cipősdoboz új élete

Szabó Éva - 2020-12-11
Minden évben lelkesen gyűjtjük azokat a játékokat, amiket már kinőttünk, és várjuk az Adventi időszakot, amikor kicsit előrehozzuk a Karácsonyt. A tavaszi szandik dobozába már előre eltesszük őket. Csomagolunk, rajzolunk, és keressük a gyűjtőpontokat, ahol le tudjuk adni ezeket a szeretcsomagokat, hogy olyan gyerekekhez kerüljenek, akiknek nem feltétlenül adatik meg a családos karácsony, vagy olyan körülmények között élnek, hogy ajándékra már nem futja.
A cipősdoboz új élete

Anya! A szegény gyerekeknek miért nincs Jézuskája?

Kérdezte tegnap este a kisfiam. Hozzá kell tennem, hogy tök jogosan. Bár már 8 éves, de hisz a csodában, a Télapónak írt levélben és a Jézuska varázsában. A legfurább mégis az volt ebben, hogy magától jött rá a válaszra. A Jézuska MI vagyunk. És ha valaki jó ember, akkor sok gyereknek lehet az Angyalkája. Megható látni, amikor a 8 éves gyerekeknek könnybe lábad a szeme emiatt, és hallani, amikor azt mondja, hogy mi jó emberek vagyunk Anya. És nekiállt átnézni a játékait. Idén is angyalkák vagyunk. A cipősdoboz a kedvencünk, mert be lehet csomagolni, díszíteni, mintha már holnap Karácsony is lenne. Szeretem, hogy ők is aktívan részt vesznek ebben, és a doboz lezárása előtt még hoznak 1-2 autót, hogy az is kerüljön bele.

De olyan is volt, hogy nem dobozoltunk. Csak bevittük az oviba a nem használt játékokat, és onnan vitték tovább nevelőotthonokba.

A folyamat amúgy rendrakásnak is kiváló. Mindenki a szoba közepére teszi a megunt, de tökéletes állapotú, hiánytalan játékait, majd egyesével megvitatjuk mindegyik sorsát. 1-2 kivétellel mind megy tovább, és újra van hely a szekrényben is.

De mi kerül a dobozba?

Bármi, aminek Te gyermeked is örülne. Bontatlan gyurma, színes ceruza, társasjáték. Fogkefe, könyv, színező, nasi, apró kis kedvességek. Biztos vagyok benne, hogy nagyon örülnek a képeslapoknak is, miket mi magunk készítünk, és beletesszük ezekbe a dobozokba. Volt olyan, hogy zoknit is tettünk bele, mert egyszerűen átnőtték azt a méretet. Bontatlan csomagolásban, azt gondolom, hogy ezek is beleférnek. Külön csomagolt mézeskalácsok, amihez teszünk díszítőtollat, és majd Ő feldíszíti. Mind tudjuk, hogy ez a legklasszabb elfoglaltság a gyerekekkel ebben az időszakban, még akkor is, ha utána napokig találunk cukormáz pöttyöket a falakon.

Vannak olyan helyek, ahol örömmel fogadják a használt, de nem foltos, szép állapotú ruhákat is. Ide méret és évszak szerint válogatva célszerű leadni a csomagokat. A szabály itt is ugyanaz. Csak olyat adj tovább, aminek még te is örülnél, és szívesen hordanád. A nyúlott pólót, fehérneműket, kimoshatatlan foltos farmert dobd a kukába inkább, vagy tedd el takarítós rongynak.

Hová vihetjük?

Szinte minden városban vannak gyűjtőpontok, ahová be lehet vinni. A ciposdoboz.hu oldalon térképes felületen is meg tudod nézni, hogy hol van a hozzád legközelebb eső helyszín. De ha nem akarsz ennyire hivatalosan eljárni, akkor bátran beviheted a családsegítő központokba, vagy a védőnői szolgálaton keresztül közvetlenül családokhoz is kerülhetnek ezek a csomagok. Mi gyakran úgy válogatjuk a játékokat is, hogy ami speciális fejlesztő játék, azt a pedagógiai központ intézményiben adjuk le. Neked már csak lom, a fejlesztőpedagógusoknak segítség, a gyerekeknek meg boldogság.

Külcsíny?

Igen. Fontos. Úgy csomagold be, mintha magadat lepnéd meg vele, hogy öröm legyen ránézni, vágyakozva bontsa ki új kisgazdája. Mindenképpen fel kell tüntetni rajta azt is, hogy milyen korosztálynak szánod a csomagot, és persze azt is, hogy fiús, vagy lányos, esetleg bárki örömmel fogadja.

Kidobtam a dobozokat…

Az sem baj. Ha csak leadod a csomagot egy szatyorban, be fogják ott csomagolni. Bár illik alapanyagot biztosítani hozzá.

Dobozra fel!

Még van 3 hét, hogy boldogságot vihess valaki életébe! És a dobozban lévő üres helyekre ne felejts el sok-sok puszit, gondoskodást és szeretetet csomagolni!

Tudod, az én ajándékom nem kapható boltban.
Kicsi szívem szeretetét összecsomagoltam.
Karácsonyig őrizgetem szívem közepében,
ám addig is csöpögtetem, osztogatom szépen.

(Aranyosi Ervin)

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja