A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pár kattintás és megtudhatod, mennyi fizetést kellene kapnod a házimunkáért

Németh Noémi - 2018-07-23
Egy kalkulátor segítségével kiszámolhatjuk, mennyi pénzt ér az otthon végzett házimunkánk, azaz milyen sokba kerülne a családnak, ha az otthoni feladataidat mások végeznék el helyetted.
Pár kattintás és megtudhatod, mennyi fizetést kellene kapnod a házimunkáért

Olyan magától értetődő, hogy anya minden nap főz, most, takarít, bevásárol, elmosogat, összekészíti a gyerekek cuccait, kirándulás előtt szendvicseket csomagol, rendezi a gyerekek dolgait, rendet rak és pakol, megterít, kiviszi a szemetet - a 8 órás munkaidő leteltével otthon kezdődik a második műszak.

Sőt, a kézzel fogható házimunka mellett másfajta munkát is végez, melynek már neve is van: érzelmi házimunka. Ez többek között azt jelenti, hogy észben tartja a rokonok, barátok szülinapjait, névnapjait, megszervezi a családi összejöveteleket (amikre persze külön főznie és készülnie is kell), folyamatosan figyeli az otthoni készleteket és ügyel rá, hogy soha, semmiből ne fogyjon ki a család. Külön főz az ételallergiás családtagnak, vagy próbál olyan vacsorát készíteni, amit mindeki szeret, figyel rá, hogy mikor növik ki a gyerekek a ruhát, cipőt, mikor kell újat venni, és rögtön szalad a boltba, amikor apának kilyukadt a zoknija (vagy megvarrja). Mindez még természetesebbnek tűnik, mint az, hogy a dugig tömött mosogató hirtelen varázsütésre kiürül naponta háromszor is - pedig ez valójában ugyanolyan munka, mint amit egy munkahelyen végzünk. Csak mindezért nem kapunk fizetést - de legtöbbször még elismerést vagy egy köszönömöt sem.

Tisztelet a kivételnek: vannak persze olyan családok, ahol természetes, hogy az apa tényleg mindenben besegít - olvasd el például Gábor véleményét; míg máshol már a hároméves gyermeket is bevonják a házimunkába - mindezzel pont a kicsi fejlődését szolgálják amellett, hogy anyának is több szabadideje marad.)

Sok anyának megfordult már a fejben, hogy vajon mit szólna a párja, ha egyszer a "hol van még pelenka" kérdésre azt a választ kapná, hogy nincs, mert nem vett, és a gyerekek is elcsodálkoznának, ha egyszer hiányozna a reggelire megszokott müzlijük. Ahol tényleg minden ilyenre csak a nő figyel, ott a férfi és a gyerekek bele sem gondolnak, hogy a dolgok nem csak úgy ott teremnek a helyükön. Azt a pelenkát és kukoricapelyhet valakinek pár naponta meg kell vennie, haza kell hoznia, ami idő és energia - a takarításról, mosásról, mosogatásról már ne is beszéljünk. Egy online kalkulátorral most pár kattintással megtudhatod, mennyi pénzzel rövidítené meg a családi kasszát, ha a te feladataidat mások végeznék el helyetted. Itt találod a kalkulátort: Mennyit ér a házimunkád?

Meg fogsz lepődni, ha megtudod, hány százezer forintot ér az otthoni munkád - nálad mennyi a végösszeg?

Indexkép: ArtsyBee / Pixabay

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja