SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülés után még több házimunka vár a nőkre

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-01-31
A KSH kutatása szerint a férfiak - tisztelet a kivételnek - kicsit sem veszik le a nők válláról a házimunka terheit még szülés után sem.
Szülés után még több házimunka vár a nőkre

Szülés után is a nő mosogat

A KSH Népességtudományi Intézetének Kohorsz '18 című kutatása számolt be arról, hogy nő azoknak a családoknak a száma, ahol szülés után is a nő főz, mos, takarít és ő is vásárol be írja a 444.hu

A terhesség alatt a megkérdezett nők 61 százaléka, szülés után fél évvel pedig a megkérdezett nők 64 százaléka nyilatkozta azt, hogy egyedül ő mosogat az otthonukban.

Takarításnál 54-60 százalékuk vallott úgy, hogy ő takarít. A főzésban több segítséget kapnak a nők a kutatás szerint, de ezt sem a férfiak veszik le a vállukról, hanem általában más családtagok.

Az eredményeket Veroszta Zsuzsanna, az intézet vezetője ismertette a Magyar Közgazdasági Társaság online rendezvényén.

Érdekesség, hogy míg a nők a házimunkában kevésbé kapnak segítséget a férfiaktól, addig a nők a szülés után egyre jobban kiveszik a részüket a hagyományosan férfiasabb munkákból is. Ilyen például a javítás, kisebb szerelések vagy a bevásárlás, pénzügyi kérdések - ez utóbbiakat a legtöbb családban szülés előtt közösen végzik. 

A gyerekekkel kapcsolatos feladatokat pedig szülés után fél évvel is az anya látja el 60 százalékban. A fürdetés sok esetben az apák dolga. 

A kutatás adatai szerint a gyerek féléves korában az anyák 4,5 százaléka már dolgozott, betöltött kétéves kor után pedig már a 32 százalékuk. 


A férfiak a szakemberek szerint egyszerűen vakok a házimunkára

- Nem hiszem el, hogy a zoknidat nem vagy képes betenni a szennyesbe, nekem kell kihalászni a kanapé alól!

- Lehetne, hogy felsöpröd a morzsákat magad után, vagy ne adj' Isten egyszer te is elindítod a mosogatógépet? 

Talán sokunk számára ismerősek ezek a mondatok. 

A Cambridge-i Egyetem egy új elméletről számolt be, amiről nemrég írtunk a Családineten. Ez pedig választ adhat arra, hogy miért a nők végzik a családokban a legtöbb házimunkát. Ami valljuk be: gyakran okozhat konfliktust. 

A pandémia alatti felmérések azt mutatták, hogy annak ellenére, hogy a lezárásokkor mind a nők, mind a férfiak otthon voltak, mégis általában a nők végezték a családokban a legtöbb házimunkát.

Erre az úgynevezett affordancia-elmélet a magyarázat: vagyis az, hogy hogy tekint egy tárgyra egy nő és egy férfi.

Egy nő például ha meglát egy morzsákkal teli asztalt, az egyből cselekvésre ösztönzi őt, és arra gondol, hogy le kellene törölni. Ezzel szemben a férfi csak egy asztalra gondol, amin morzsák hevernek, és nem érez késztetést arra, hogy letörölje. 

A kutatás eredményeit a Philosophy and Phenomenological Research folyóiratban tették közzé. 


Sikeresebb felnőttek lesznek a házimunkát végző gyerekek

Szakemberek szerint már gyerekkorban érdemes házimunkára nevelni a kicsiket, ugyanis ahogy Harvard Gazette egy tanulmányában írja: ”Ha a gyerekek nem mosogatnak, az azt jelenti, hogy valaki más teszi meg helyettük. Így nemcsak a munkától mentesülnek, hanem attól is, hogy megtanulják, hogy vannak feladataik, amiket el kell végezni, ezáltal is segítve egymást.”

Szakemberek azt javasolják, hogy inkább menjen kevesebb különórára a gyerek, de a házimunkából mindenképp vegye ki a részét, mert ez a felnőtt életére is nagy hatással lesz.
 

gyerek mosógépnél

cottonbro fotója a Pexels oldaláról


Az iowai állami egyetem kutatói szerint azok a gyerekek, akik 3-4 éves koruktól végeztek házimunkát:

  • jobb iskolai eredményeket érnek el
  • jobb családi és baráti kapcsolataik lesznek, hiszen megtanulják, hogyan végezzék el egy közösségen belül az adott feladatokat
  • megtanulják a munka értékét és azt, hogy ha valamire szükségük van, azért meg kell dolgozni
  • bátrabbak, nagy motivációval rendelkeznek, hiszen már egész fiatalon felelősséget vállalnak
  • elégedettebbek lesznek az életükkel
  • nagyobb sikereket érhetnek el az életben.

Indexkép: Depositphotos.com

Olvasd el ezt is: 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja