SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A férfiak vakok a házimunkára - állítják a kutatók

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-01-12
A családok többségében a nő végzi a legtöbb házimunkát. Így volt ez akkor is, amikor a Covid miatti lezárásokkor otthon volt a férfi és a nő is. Kutatók szerint a férfiak egész egyszerűen vakok a házimunkára.
A férfiak vakok a házimunkára - állítják a kutatók

Ezért viszik a nők a vállukon a házimunka terheit

- Nem hiszem el, hogy a zoknidat nem vagy képes betenni a szennyesbe, nekem kell kihalászni a kanapé alól!

- Lehetne, hogy felsöpröd a morzsákat magad után, vagy ne adj' Isten egyszer te is elindítod a mosogatógépet? 

Talán sokunk számára ismerősek ezek a mondatok. 

A Cambridge-i Egyetem egy új elméletről számolt be, ami választ adhat arra, hogy miért a nők végzik a családokban a legtöbb házimunkát. Ami valljuk be: sok családban okoz konfliktust. 

A pandémia alatti felmérések azt mutatták, hogy annak ellenére, hogy a lezárásokkor mind a nők, mind a férfiak otthon voltak, mégis általában a nők végezték a családokban a legtöbb házimunkát.


A férfiak a szakemberek szerint egyszerűen vakok a házimunkára

Mit is jelent ez pontosan? 

Erre az úgynevezett affordancia-elmélet a magyarázat: vagyis az, hogy hogy tekint egy tárgyra egy nő és egy férfi.

Egy nő például ha meglát egy morzsákkal teli asztalt, az egyből cselekvésre ösztönzi őt, és arra gondol, hogy le kellene törölni. Ezzel szemben a férfi csak egy asztalra gondol, amin morzsák hevernek, és nem érez késztetést arra, hogy letörölje. 

A kutatás eredményeit a Philosophy and Phenomenological Research folyóiratban tették közzé. Arról is írnak, hogy

ez az alapvető különbség a férfiak és a nők között egyben azt is jelenti, hogy a női házimunka láthatatlan munkává válik, vagyis természetes, hogy a nő ezt elvégzi, és fel se tűnik senkinek a munkája - csak akkor, ha például betegség miatt nem tudja elvégezni a mindennapi teendőket. 

A szakemberek hozzátették, hogy egyes tárgyak más-más érzéseket kelthetnek bennünk, az élet többi területén is. Például ha valaki egy cseresznyefára néz, arra gondol, hogy milyen jó lenne felmészni rá, míg más nem gondol erre. Ahogy egy kanálról is valakinek a főzés, másnak egy hangszer jut az eszébe.
 

A férfiak vakságán lehet javítani

Azonban ez az alapvető különbség, hogy a férfiak nem éreznek késztetést arra, hogy cselekedjenek, ha kosz van a lakásban, még nem menti fel őket a házimunka terhei alól. 

Thomas McClelland, a kutatás egyik résztvevője elmondta, hogy egy kis tudatossággal és a szokások megváltoztatásával lehet változtatni. Így egy idő után a férfi is meglátja majd az elvégzendő feladatokat, és ki is fogja venni a részét a házimunkából. 

Arra is felhívták a figyelmet, hogy

mivel észlelésbeli különbségről van szó, ezért nem szabad a férfiak fejéhez vágni, hogy azért nem látja a teli mosogatót, mert nem akarja látni. Ugyanis egy kis odafigyeléssel és együttműködéssel átalakíthatjuk a férfiak látásmódját. 


Sikeresebb felnőttek lesznek a házimunkát végző gyerekek

Szakemberek szerint már gyerekkorban érdemes házimunkára nevelni a kicsiket, ugyanis ahogy Harvard Gazette egy tanulmányában írja: ”Ha a gyerekek nem mosogatnak, az azt jelenti, hogy valaki más teszi meg helyettük. Így nemcsak a munkától mentesülnek, hanem attól is, hogy megtanulják, hogy vannak feladataik, amiket el kell végezni, ezáltal is segítve egymást.”

Szakemberek azt javasolják, hogy inkább menjen kevesebb különórára a gyerek, de a házimunkából mindenképp vegye ki a részét, mert ez a felnőtt életére is nagy hatással lesz. 

gyerek mosógépnél

cottonbro fotója a Pexels oldaláról


Az iowai állami egyetem kutatói szerint azok a gyerekek, akik 3-4 éves koruktól végeztek házimunkát:

  • jobb iskolai eredményeket érnek el
  • jobb családi és baráti kapcsolataik lesznek, hiszen megtanulják, hogyan végezzék el egy közösségen belül az adott feladatokat
  • megtanulják a munka értékét és azt, hogy ha valamire szükségük van, azért meg kell dolgozni
  • bátrabbak, nagy motivációval rendelkeznek, hiszen már egész fiatalon felelősséget vállalnak
  • elégedettebbek lesznek az életükkel
  • nagyobb sikereket érhetnek el az életben.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja