SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 élelmiszer, amit eddig rosszul tároltunk

Családinet [cikkei] - 2014-11-12
Te is a hűtőben tárolod a vajat vagy a paradicsomot? Hiba! Olvass tovább, hogy megtudd, hol rontottad el!
7 élelmiszer, amit eddig rosszul tároltunk

Sok olyan élelmiszer van a háztartásokban, amit tévesen hűtve tárolunk, rontva ezzel az ízélményt. Általában ennek az az oka, hogy félünk attól, hogy megromlik a megvásárolt áru.

A következőkben felsoroltakat (egyet kivéve) nem kötelező betenni a hűtőbe, hiszen ha egy-két napra elegendő mennyiséget tárolunk belőlük, akkor nyugodtan elöl hagyhatjuk őket, így finomabb, zamatosabb ételeket fogyaszthatunk!

1. Paradicsom

Aki már evett a frissen leszedett paradicsomot, az bizonyára mindig azt az ízt fogja keresni azután. Ám, amikor a hűtőbe rakjuk az éppen megvásárolt/leszedett zöldséget, el is veszítjük azt az élményt, amiért finomnak tartjuk.

Mi történik, ha 10 foknál alacsonyabb hőmérsékletnek tesszük ki a paradicsomot? A növény húsa elkezd kásásodni és leállnak azok az enzimek, amelyek a kellemes ízért felelősek.

2. Vaj

Meglepő lehet, de a vajat sem kell kötelezően a hűtőben tárolni. Ha egy-két napon belül elfogyasztjuk, akkor nyugodtan elöl hagyhatjuk, csak fedjük le!

Szobahőmérsékleten kellemes állaga lesz, amelynek köszönhetően nem kell kínlódnunk azzal, hogy rákenjük a kenyérre, mint a hideg verziónál. Ráadásul a vaj íze az utóbbinál alig jön ki, pedig nagyon sok féle variáció létezik belőle. Kóstolhatunk akár hófehér olasz, vagy sárga francia fajtát is, mind-mind különböző élményt nyújt.

Mindehhez az is hozzátartozik, hogy nyilván nyáron, amikor akár 40-50 fok is lehet egy-egy konyhában, ha főzünk, nem biztos, hogy jó ötlet sokáig kint hagyni a vajat, mert túl folyós lehet. Ősztől azonban, már nyugodtan próbálkozhatunk vele.

3. Tojás

A tojást általában azért tartjuk a hűtőben, mert félünk, hogy megromlik. Ebben az esetben is igaz viszont, hogy szobahőmérsékleten nem lesz semmi baja. Akár 4 hétig is eláll!

Miért nem jó a hideg tojás? Nehezebb vele tésztát gyúrni például.

Ha viszont ragaszkodunk a hűtéshez, akkor mielőtt használnánk a tojásokat, vegyük elő őket, és hagyjuk, hogy aklimatizálódjanak a konyha hőmérsékletéhez. Így  sikeresebb lehet egy-egy tészta összeállítása.

4. Kolbász

Sokan tudják, hogy a kolbászokat, szalámikat célszerű hűvös, száraz helyen tartani. Azt viszont kevesen veszik számításba, hogy a hűtő közel sem ilyen hely!

Ahhoz, hogy elkerüljük a kolbász idő előtti megromlását, penészesedését és elíztelenedését legjobb az, ha a kamrában vagy spájzban felakasztjuk, és alá újságpapírt teszünk, hogy ne legyen koszos a padló a lecsöpögő zsírtól.

Ha ilyesmire nincs lehetőségünk, akkor kénytelenek vagyunk mégis a hűtőben tárolni a kolbászt – hiszen például konyhaszekrényben mégsem lógathatjuk fel –, arra vigyázzunk azonban, hogy semmiképpen se rakjuk zacskóba! Ha nem így teszünk, akkor viszonylag hamar tönkre fog menni ez ételünk. Ha hűtjük, akkor az a legjobb, ha selyem- vagy újságpapírba csomagoljuk be!

5. Bor

Aki már egyszer is elolvasta egy bor címkéjét, az bizonyára látta, hogy általában jelölik rajta, hogy hány fokon célszerű fogyasztani ahhoz, hogy kijöjjenek azok az ízek, amelyek zamatossá, finommá teszik ezt az italt.

Mivel az emberek többségének nincs otthon speciális borhűtője vagy legalább pincéje, ezért vagy fogyasszuk szobahőmérsékleten a bort, vagy pedig csak néhány percre tegyük a hűtőbe, ne órákra, ha azt akarjuk, hogy kellőképpen finom legyen.

Ha fröccsként, vagy boroskólaként, illetve egyéb keverékként isszuk, akkor tároljuk ott, ahol a legkényelmesebb. Ilyenkor nem sokat számít magának a bornak az íze.

6. Sajt

Meglepő, de hűtve a sajt sem olyan jó, olyan ízes, mint szobahőmérsékleten. A boltokban vásárolt sajtok nagy része még nem érett, tele vannak vízzel, ahhoz, hogy igazán finomak legyenek, ki kellene száradniuk. Ez pedig a hűtőben nem lehetséges.

A legjobb az, ha a frissen vásárolt sajtot egy fatálra tesszük, lefedjük és hagyjuk érni.

7. Kocsonya

Bármily meglepő, a kocsonyának is akkor a legjobb az íze, ha szobahőmérsékletű! Ám a felsoroltak közül, ez az egyetlen étel, amit célszerű a hűtőben tárolni, amikor épp nem eszünk belőle. Fogyasztás előtt viszont vegyük ki időben, hogy fel tudja venni a megfelelő hőmérsékletet!


Forrás: 444.hu
Kép: flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja