SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egyszerű önvédelmi viselkedés a bántalmazóval szemben: így működik a szürke kő technika

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-04-05
A szürke kő technika egy lelki kamuflázs, olyan védekezési, tehermentesítő technika, amit akkor érdemes alkalmazni, ha mérgező emberrel kell egy légtérben lennünk. Ez olyankor használható igazán, ha egy munkahelyen dolgozunk egy zaklatóval, közös vállalkozásunk van, vagy tartós kapcsolatban élünk, ha közös a lakás, vagy közös gyerekek miatt mindenképpen érintkeznünk kell vele. A szürke kő technika ugyan nem oldja meg a helyzetet, de segít kezelni, határt szabni, megőrizni a lelki egészséget, még a nehezített körülmények ellenére is.
Egyszerű önvédelmi viselkedés a bántalmazóval szemben: így működik a szürke kő technika

Az életmentő „szürke kő” technika (grey rocking)

A szürke kő módszer lényege

A módszer lényege az unalmassá, egyszínűvé válás, olyan viselkedési mód kifejlesztése egy bántalmazóval szemben, ami egyszerűen nem juttatja táplálékhoz a mérgező vagy nárcisztikus személyiségvonásokkal rendelkező embert. Segíthet akkor is, ha valaki vehemensen udvarol, és nem érti meg a nem-et, vagy kihasználja, hogy nem tudunk a helyzetből fizikailag kilépni, mert odaköt egy feladat.

A szürke kavics egy alig észrevehető tárgy, melynek nincsenek érzései, nem lehet provokálni, nem lehet általa semmilyen drámához, felfokozott érzelemhez hozzájutni.

A szürke kő beleolvad a háttérbe, az ingerkereső ember számára tehát nem bír számításba vehető értékkel, csak elmegy mellette, senkinek nem jut eszébe hazavinni... A szürke kő azonban emellett kemény is, markánsak a határai, és erős anyagból van gyúrva.

A mérgező ember - legyen akár nárcisztikus személyiség vagy egyszerűen egy önző, egoista lény - abból merít a maga számára energiát, hogy a vele kapcsolatban lévő embert feldühíti, elszomorítja, felzaklatja, egyszóval érzelmeket generál benne, és ezáltal figyelmet nyer tőle. Ők minden kimutatott érzelmet fel tudnak használni, ezekre vadásznak, és generálják hozzá a feszültséget is. Ez az energiaelnyerés rettenetesen fárasztó az áldozat számára, ugyanakkor megoldás sosem születik a problémákra, mert a „dementor” számára nem a megoldás a nyereség. Végeérhetetlen és állandóan újrainduló játszmák ezek, melyek leszívják az energiát, és hosszú távon testi betegségekhez vezetnek.

A szürke kő módszernek az a lényege, hogy a kommunikáció tartalma innentől kezdve megváltozik: az energiát nyújtó fél leáll az addig nyújtott viselkedéssel, „nem tejel” tovább, semmitmondóvá válik, így a figyelemre szomjas mérgező ember nem talál ezen a színtéren prédát, és az áldozat felszabadul.


Ezt érdemes begyakorolni

Szürke kővé varázsolódni nem megy egyik pillanatról a másikra, érdemes gyakorolni, lassan haladni ebben. A fő csapásirány az, hogy a szürke kő nem mond személyes véleményt semmilyen témában, nem adja ki magát, nem jön elő az általa teremtett mimikri-ből. Se szóval, se arckifejezéssel nem árulja el, hogyan érinti az, amiről a másik beszél, csak puszta tényekre és adatokra szorítkozik, de azt is csak a szükséges mértékben adagolja, és sosem kezdeményezi a párbeszédet.

A szürke kő arckifejezése olyan, mint a gyufás skatulyára húzott fedél: semmilyen. Nem vesz fel szemkontaktust, és nem tükrözi vissza a másik arckifejezését sem, amit empatikus emberek önkéntelenül is gyakran megtesznek. A technikát gyakorló személy unalmas, monoton válaszokat ad, nem lehet kihozni a sodrából, sőt, ha lehetőség van rá, szóbeli kommunikáció helyett a semlegesebb írásbelit választja.

„Már megint hova akarod rángatni azt a szerencsétlen gyereket?” mondat helyett: „Csütörtökön hat órakor tudod őt átvenni a játszótéren.”

Az arckifejezés mellett érdemes vigyázni a beszédet kísérő automatikus mozgásokra is, mint ruhaigazítás, hajtekergetés: ezek az érzelmi állapot leleplezői lehetnek. A semleges hangsúly is fontos, nem csak a semleges szavak, és a pókerarc ebben a „játékban” is hasznos módszer.


Érzelemmentesség írásban is

Írásbeli kommunikáció estén megfontolandó szempont, hogy a vágyott érzelemmentes típusú párbeszédet valójában mennyire szolgálja az írásbeliség? Az írott szöveg is tartalmazhat érzelmi töltetet (DE MÉG MEKKORÁT!!!), tehát szürke kő technika használata esetén tartózkodjunk a csupa nagybetűs szövegektől, kérdőjelek és felkiáltójelek indokolatlan és tömény használatától, és a mozgalmas emoji-k beékelésétől. A kő nem kiabál, nem jön indulatba, nem válik labilissá.

A szürke kő nem mérges, nem fél, nem boldog, de nem is zaklatott. Rövid, lényegre törő válaszok, majd elköszönés, ennyi a tennivalónk. A szürke kő nem csak unalmas, nemcsak láthatatlan, de lényeges eleme, hogy nem hasznos, nem gyűjti senki, nem lehet villogni vele, de értéktelenné sem akarja tenni senki, mert az értéke titkos, belső. A szürke kő nem csak erős, de szabad is.

Ez a viselkedésmód nem természetes, és a legtöbb embernek nem is a sajátja, hiszen alapvetően a kapcsolatainkban kíváncsiak vagyunk egymásra, érzelmeket, gondolatokat osztunk meg, érdeklődünk egymás iránt, és játszmák nélkül is figyelmet szánunk egymásnak. Ezért nehéz egy adott személlyel kapcsolatban viselkedést váltani, és szürke kővé változni a számára.

Azonban a technika a szabadulást jelentheti olyan emberektől és helyzetekről, melyek kapcsán már erőnk végén járunk, ám a fizikai szabadulás lehetősége egyelőre még nem látszik. A semmilyenség is lehet hatalom és a kontroll eszköze. Légy unalmas, és szabadulsz!

Indexkép: Bokskapet / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja