A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kik azok a plüssterjesztők? Egymillióan Zsombiért

Nemes Dóra - 2020-11-30
Az ország egyre több pontján bukkannak fel látszólag gazdátlan plüssállatok. A játékokat nem véletlenül hagyták el: fontos szereplői annak a jótékonysági akciónak, amely az egyéves SMA-beteg kisfiú, Burinda Zsombor gyógyulásáért indult.
Kik azok a plüssterjesztők? Egymillióan Zsombiért

2019. október 29. mérföldkő volt a magyar egészségügy és egy család életében – amit ráadásul a fél ország figyelt lélegzet-visszafojtva. Ezen a napon kezdődött az SMA-s Zente Zolgensma-génterápiája. Emlékezetes: a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő kisfiú története bejárta a közösségi médiát. Miután reményt csak a világ egyik legdrágább gyógyszere, a 730 millió forintba kerülő Zolgensma jelenthetett, példátlan méreteket öltő összefogás indult, és a csoda megtörtént.

Egy héttel azelőtt, hogy Zente a gyógyulás útjára lépett, 2019. október 22-én jött a világra Burinda Zsombor. A kisfiú kamrai sövényhiánnyal, azaz lyukas szívvel született, ezért már öt hónapos korában megműtötték. Bár a beavatkozás sikeres volt, két héttel később kiderült, Zsombi megpróbáltatásai nem értek véget: egyes típusú SMA-ban szenved.

Mivel a betegség lefolyása szempontjából kiemelten fontos a korai kezelés, a család minden követ megmozgat, hogy előteremtse a Zolgensma-terápia fedezetét. A közösségi médiában többféle megmozdulás is történt, a jótékonysági licittől kezdve a kupakgyűjtésig. Jelenleg valamivel több, mint 256 millió forint áll rendelkezésre. A szülők úgy számolnak, ha egymillió ember két kávéval segítené őket, össze is gyűlne a gyógyszer ára.

Zsombinak jelenleg az jelenti a legnagyobb esélyt, ha minél többekhez eljut a híre. Ez a cél lebeg a plüssterjesztők szeme előtt is, akik az ország különböző pontjain – buszmegállókban, kerítéseken, padokon – helyeznek el egy-egy szőrgombócot. A figurákhoz egy „Nem elveszett játék vagyok, Rád vártam” feliratú boríték is tartozik, benne egy levéllel Zsombor történetéről. Az akció résztvevői mindössze annyit kérnek a plüssök megtalálóitól: támogassák akár csak 700 forinttal a kisfiút.

A szervezők nemcsak adakozókat várnak, hanem újabb plüssterjesztőket is: egy virtuális térképen nyomon követhető, hol van még szükség önkéntesekre.

Indexkép: Facebook / Plüssterjesztők Zsombiért SMA1

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja