SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kik azok a plüssterjesztők? Egymillióan Zsombiért

Nemes Dóra [cikkei] - 2020-11-30
Az ország egyre több pontján bukkannak fel látszólag gazdátlan plüssállatok. A játékokat nem véletlenül hagyták el: fontos szereplői annak a jótékonysági akciónak, amely az egyéves SMA-beteg kisfiú, Burinda Zsombor gyógyulásáért indult.
Kik azok a plüssterjesztők? Egymillióan Zsombiért

2019. október 29. mérföldkő volt a magyar egészségügy és egy család életében – amit ráadásul a fél ország figyelt lélegzet-visszafojtva. Ezen a napon kezdődött az SMA-s Zente Zolgensma-génterápiája. Emlékezetes: a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő kisfiú története bejárta a közösségi médiát. Miután reményt csak a világ egyik legdrágább gyógyszere, a 730 millió forintba kerülő Zolgensma jelenthetett, példátlan méreteket öltő összefogás indult, és a csoda megtörtént.

Egy héttel azelőtt, hogy Zente a gyógyulás útjára lépett, 2019. október 22-én jött a világra Burinda Zsombor. A kisfiú kamrai sövényhiánnyal, azaz lyukas szívvel született, ezért már öt hónapos korában megműtötték. Bár a beavatkozás sikeres volt, két héttel később kiderült, Zsombi megpróbáltatásai nem értek véget: egyes típusú SMA-ban szenved.

Mivel a betegség lefolyása szempontjából kiemelten fontos a korai kezelés, a család minden követ megmozgat, hogy előteremtse a Zolgensma-terápia fedezetét. A közösségi médiában többféle megmozdulás is történt, a jótékonysági licittől kezdve a kupakgyűjtésig. Jelenleg valamivel több, mint 256 millió forint áll rendelkezésre. A szülők úgy számolnak, ha egymillió ember két kávéval segítené őket, össze is gyűlne a gyógyszer ára.

Zsombinak jelenleg az jelenti a legnagyobb esélyt, ha minél többekhez eljut a híre. Ez a cél lebeg a plüssterjesztők szeme előtt is, akik az ország különböző pontjain – buszmegállókban, kerítéseken, padokon – helyeznek el egy-egy szőrgombócot. A figurákhoz egy „Nem elveszett játék vagyok, Rád vártam” feliratú boríték is tartozik, benne egy levéllel Zsombor történetéről. Az akció résztvevői mindössze annyit kérnek a plüssök megtalálóitól: támogassák akár csak 700 forinttal a kisfiút.

A szervezők nemcsak adakozókat várnak, hanem újabb plüssterjesztőket is: egy virtuális térképen nyomon követhető, hol van még szükség önkéntesekre.

Indexkép: Facebook / Plüssterjesztők Zsombiért SMA1

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja