A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha a láthatatlan sebek láthatóvá válnának... Ezt élik át az autista gyermekek nap mint nap

Németh Noémi - 2017-11-14
...és mindenki más is, akit kiközösítenek társai.
Zseniális kisfilmet készített egy 13 éves autista kisfiú és 17 éves bátyja - a 3 perces érzékenyítő célú videónak minél több nézőhöz el kellene jutnia.
Ezek a gyerekek nem csak a kortársaik csúfolódásának vannak kitéve: sokan idősebb korukban sem tudnak mit kezdeni az autizmus tényével, így az autista gyermekeknek gyakran a felnőttek érthetetlen támadásaival is szembe kell nézniük.
Ha a láthatatlan sebek láthatóvá válnának... Ezt élik át az autista gyermekek nap mint nap

Amit nem teljesen értünk, azt gyakran gondolkodás nélkül elutasítjuk. Az autista gyermekeket sok kortársuk (sőt, nem csak ők…) nem tudja vagy - kellő empátia hiányában - nem is akarja megérteni. A csodálatos belső világukról - ahová nem szívesen engednek be senkit - a tágabb környezetük nem sokat tudhat meg; pedig olyan erő dolgozik a zárkózott és mindennapos támadásoknak kitett gyermekben, amivel csak kevesen rendelkeznek.

A kívülről furcsának tűnő autista gyerekek egyedül nem tudják megvédeni magukat, társaik folytonos bántalmazása pedig napról-napra mélyíti láthatatlan sebeiket - e sérülések válnak láthatóvá az alábbi videón. Torokszorító 3 perc következik.

Gömbös Olivér és Gömbös Marcell rövidfilmje a III. Magyar Speciális Filmszemle egyik elismert alkotása.

A másokat terror alatt tartóknak a legritkább esetben kell felelniük tetteikért, hisz a sebek, melyeket okoznak, láthatatlanul maradnak. A 3 perces videó a szembesítés hatékony eszköze lehet - vajon akkor is a megalázás és bántalmazás kitaposott útjára lépnének, ha láthatóvá válna mindaz, amit okoztak?

Ne hagyd, hogy gyermeked bármikor is a bántalmazó szerepébe bújjon - ismerjétek meg együtt az autisták életét! Juttasd el minél több emberhez a kisfilmet - ezzel is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy minden gyermek és felnőtt ráeszméljen szavainak erejére és azok - adott esetben - súlyos következményeire. 

"Az autizmus nem betegség. Mégis gyógyír rá a megértés és az elfogadás."

Kapcsolódó cikkünk: "Megérteni. Elfogadni. Segíteni. - Autizmus" - Film az autista gyermekékért

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja