SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 pénztárcakímélő lecsó recept a szezonra

Családinet [cikkei] - 2009-08-06
Lecsóimádóknak kötelező olvasmány! A lecsó ugyanis a nyári étkek csúcsa. Népszerűségi indexéről csak álmodik minden politikai párt és celeb. A lecsó ugyanis évszázados múltra tekint vissza (ha tud ilyet csinálni) és hozzávalói töretlenül a piaci vásárlási listák élén állnak.
10 pénztárcakímélő lecsó recept a szezonra

Alap lecsó – ezt szerintem mindenki tudja

Egy fej hagyma, paprika, paradicsom apróra vágva. A dinsztelt hagymán megfonnyad a paprika, hozzá kerül a paradicsom, sózzuk, s kész is az alap. Ezt szoktuk „turbózni” egyéntől függően fűszerrel, vagy hússal- zöldséggel- tejtermékekkel és kenyérfélékkel. Nézzünk először 5 kezdőknek való, alapozó receptet!

1. Tojásos lecsó
Az alap lecsóra ízlés szerint néhány felvert tojást ütünk, majd összekeverjük és kisütjük. Kenyérrel tálaljuk.

2. Rizses lecsó
Alap lecsót készítünk, melyhez a korábban előkészített rizsből teszünk, még a serpenyőben melegítésig összekeverjük. Joghurttal, tejföllel is isteni!

3. Krumplis lecsó
Az alap lecsót kockára vágott krumplival kezdjük, ahhoz adjuk hozzá a paprikát és legvégül a paradicsomot. Van aki erre is üt tojást, nagyon finom a végeredmény, mások paprikával, sóval borssal, majoránnával szórják meg, esetleg sajtot reszelnek rá. Kiadós, főétkezésnek is megfelel. Kombinálható a 4. számú változattal is

4. Kolbászos és húsimádó lecsó
A hagymára szeljük a kolbászt, rá a paprikát, majd a paradicsomot – figyelve arra, nehogy túl kemény legyen a kolbász, de a zsírja átjárja a zöldféléket! A krumplis változattal együtt és külön is ismert, szoktak erre is tojást ütni, vagy magában, kenyérrel fogyasztani.
A kolbász helyett sonkát, virslit is tesznek bele a húsimádók, sőt a sonkás-kolbászos, vagy szalonnás-kolbászos változatok is kedveltek, ám valamirevaló nő ilyen kalóriabombát nem vesz magához.

5. Konyhakerti lecsó variációk
A patisszon, a cukkini, vagy a hasonló tökök nagyon finomak lecsóhoz keverve. A kockára szelt cukkinit, patisszont adjuk a paprikával egyszerre a lecsó alaphoz. Nagyon finom rizs körettel, szintén illik hozzá a joghurt, a tejföl.

Lecsó recept haladókna
lecsok és profiknak

6. Lecsóval töltött patisszon

Készítsünk kevés krumplival egy lecsó alapot, süssük szárazra. Fejenként fél meghámozott patisszont pároljunk elő zöldség lében, majd belsejét enyhén sózzuk. A patisszonokat töltsük meg alaposan a kicsit borsozott, paprikázott lecsóval, majd a maradékot halmozzuk köré. Az egészet öntsük nyakon bőségesen tojással kikevert tejföllel. Süssük meg a sütőben, míg a tejföl színt kap. Önálló vacsora ételként, vagy sültek mellé köretként is sikeres fogás. Kiválóan illik hozzá például a ropogósra sült csirke szárny.

7. Lecsós wellness kanapé

Sóval, borssal, köménymaggal, kevés curryvel ízesítsünk fejenként egy szelet nagyon vékonyra kivert pulykamell szeletet, majd hirtelen süssük ki teflon edényben, kevés zsiradékkal. Készítsünk nagy szelet fehér kenyérből, kevés fokhagymás tejjel felvert tojás használatával, nagyon kicsi zsiradékkal bundás kenyeret. A kenyérszeleteket tegyük egy sütőlapra, helyezzünk minden kenyérre egy szelet húst, majd a tetejére halmozzunk 2-3 evőkanálnyi apróra vágott hozzávalókból készített cukkinis lecsót. Nagy szelet olvadós sajttal takarjuk le, ez fogja össze a kanapékat. Süssük készre a sütőben – érdemes kivajazott sütőlapra tenni, hogy a kenyér ne száradjon ki alulról sem. Mutatós, kiadós, kímélő főétel.

8. Lecsós hús 

Fejenként egy szelet tarját (vagy más, kedvelt húsfélénket) megsütünk, majd ha már majdnem kész, összemelegítjük az előkészített lecsó alappal. Mindenféle hagyományos köret illik hozzá. Népszerű és egyszerű fogás.

9. Káposztás lecsó

Egy maroknyi savanyú káposztát kinyomkodunk, majd a krumplis lecsóhoz forgatjuk, készre sütjük. megszórjuk juhtúróval ,amíg még meleg. Elsősorban húsételek mellé ajánlott, de magában, kenyérrel is nagyon finom étel. tehetjük sztrapacskára is.

10. Lecsós palacsinta 

Sós palacsintákat sütünk, a hagyományos módon, majd zöldséges, vagy alap lecsóval töltjük és sarkosra hajtjuk. Tetejére tojással kikevert tejföl kerül, összesütjük, s mikor már majdnem kész, megszórjuk füstölt sajttal. A húsos változatba kolbász is kerülhet.

+1 tipp: A zöldséges lecsó, kicsit bővebb paradicsomos alapon nagyon finom pizza feltét. Nem szabad annyira megpárolni, mint a hagyományos receptben megszoktuk, adhatunk hozzá sonkát, szalonnát, vagy húst és szórjuk meg bőségesen sajttal a tetejét.

A finom lecsóhoz apróra szelt hagyma, ropogós húsú paprika és héjától megfosztott paradicsom szükséges. A mutatós ételhez válasszunk 2-3 különböző színű paprikát. (Sárga, zöld, piros) A lecsó jól harmonizál sóval, borssal, borsikafűvel (csomborral) friss petrezselyemmel, oregánóval, majoránnával, és a chili is illik hozzá. Általában fehér kenyérrel esszük, de az alap változatok finomak barna kenyérrel is. A lecsóra reszelt sajt szinte minden változatra jól illik, ehetjük parmezánnal is. Kevesebb sütőzsiradék használatával a lecsó kifejezetten diétás étel.

Forrás: www.harmonet.hu
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja