A római tál titka
Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-25
A római tálat tényleg a rómaiak találták fel, tehát a römertopf, vagy Pataki-tál valóban ősi konyhaeszköz, nem más, mint széles agyagedény. Dédanyáink is buzgón használták. Sok minden miatt praktikus: idő-és energiatakarékos, mert a húst és a köretet együtt készíthetjük el benne, és nem fordulhat elő, hogy az étel odaég.
Kellemes zamata lesz az ételnek és tápanyagai sem vesznek el. Diétázóknak igen alkalmas, mert nem kell zsiradékot hozzáadni. Kivéve a száraz húsokat, esetükben ajánlott a kevés zsiradék hozzáadása.
A római tál titka az előkészítésben rejlik. Minden használat előtt be kell áztatni fél vagy egy órára úgy, hogy az edényt megtöltjük hideg vízzel, tetejét kifordítva belehelyezzük, és azt teletöltjük hideg vízzel. Erre az edény anyagszerkezete, porózussága miatt van szükség, ebben a gőzben készül el az étel és tartja meg különleges zamatát és vitamintartalmát.
Mindig hideg, esetleg langyos sütőbe tegyük, máskülönben a fala megrepedhet. Néhány percnyi melegedés után kapcsoljuk magasabb fokra. A sütési idő kicsit hosszabb, mint nélküle, hiszen előbb a vastag falnak kell felforrósodnia. De a végeredmény kárpótol. A sütőből kivéve (vigyázat, nagyon forró!) nehogy hideg, vagy nedves alátétetre tegyük, mert akkor is megpattanhat.
Hagyományos módon, csak az anyaga miatt óvatosan mossuk el, mosogatógépbe nem való!
Igen széles a római edényben elkészíthető ételek tárháza. Nézzünk néhány ínyencséget!
Csirke borban
Hozzávalók:
Csirke /mell és comb/, vörösbor, burgonya, vöröshagyma, majoránna, őrölt bors, fokhagyma, petrezselyemzöld, ételízesítő.
A bőrétől megtisztított és kicsontozott csirkét szeletekre vágjuk és a készítés előtt egy nappal vörösborban áztatjuk. Az áztatott edény aljára a tisztított, karikára vágott nyers burgonya felét rakjuk. Sózzuk vagy ételízesítővel hintjük meg, erre helyezzük a húsokat, a karikára vágott vöröshagymát, sót, majoránnát, őrölt borsot, 2-3 gerezd összenyomott fokhagymát, finomra vágott zöld petrezselymet és befedjük a burgonya másik felével. Egy dl vörösborral meglocsoljuk . A lefedett edényben háromnegyed óra alatt kész. A tetejét levéve kissé piríthatjuk.
Mindig hideg, esetleg langyos sütőbe tegyük, máskülönben a fala megrepedhet. Néhány percnyi melegedés után kapcsoljuk magasabb fokra. A sütési idő kicsit hosszabb, mint nélküle, hiszen előbb a vastag falnak kell felforrósodnia. De a végeredmény kárpótol. A sütőből kivéve (vigyázat, nagyon forró!) nehogy hideg, vagy nedves alátétetre tegyük, mert akkor is megpattanhat.
Hagyományos módon, csak az anyaga miatt óvatosan mossuk el, mosogatógépbe nem való!
Igen széles a római edényben elkészíthető ételek tárháza. Nézzünk néhány ínyencséget!
Csirke borban
Hozzávalók:
Csirke /mell és comb/, vörösbor, burgonya, vöröshagyma, majoránna, őrölt bors, fokhagyma, petrezselyemzöld, ételízesítő.
A bőrétől megtisztított és kicsontozott csirkét szeletekre vágjuk és a készítés előtt egy nappal vörösborban áztatjuk. Az áztatott edény aljára a tisztított, karikára vágott nyers burgonya felét rakjuk. Sózzuk vagy ételízesítővel hintjük meg, erre helyezzük a húsokat, a karikára vágott vöröshagymát, sót, majoránnát, őrölt borsot, 2-3 gerezd összenyomott fokhagymát, finomra vágott zöld petrezselymet és befedjük a burgonya másik felével. Egy dl vörösborral meglocsoljuk . A lefedett edényben háromnegyed óra alatt kész. A tetejét levéve kissé piríthatjuk.
Fűszeres újburgonya
Rém egyszerű. Egy kilónyi újburgonyát alaposan megmosunk, ledörzsölünk, egészben vagy hosszában felszeletelve tesszük a beáztatott tálba. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel, 10 deka reszelt sajttal, fűszerezzük és meghintjük a zúzott fokhagymával. Az előbbiekben leírt módon sütjük. Friss fejes vagy uborkasalátával tálaljuk.
Rém egyszerű. Egy kilónyi újburgonyát alaposan megmosunk, ledörzsölünk, egészben vagy hosszában felszeletelve tesszük a beáztatott tálba. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel, 10 deka reszelt sajttal, fűszerezzük és meghintjük a zúzott fokhagymával. Az előbbiekben leírt módon sütjük. Friss fejes vagy uborkasalátával tálaljuk.
Készíthetünk römertopfban rakott gombát, halat, ragukat és vegyeszöldség-tálat, egész csirkét, mellette krumplival, de bátran rizsfelfújtat is. Hogy az ételszagok ne keveredjenek, ahhoz jó szolgálatot tesz egy kis ecetes vizes átöblögetés, a mosogatást követően.
Következő hír
Hústalan fasírtok, ropogós, pörkölt
LEGOLVASOTTABB
Még ma vidd orvoshoz, ha ilyen tünetei vannak - egyre gyakoribb a betegség Magyarországon
A gyerekkori cukorbetegség nem játék, és sajnos egyre több gyermeket érint Magyarországon is. Milyen élete lesz a gyereknek? Hogyan lehet jól kezelni? Elfogadják majd a társai? Ezek a kérdések ijesztőnek tűnhetnek, de vannak gyakorlati, megnyugtató megoldások, amelyek segítenek a családnak és a gyermeknek eligazodni a diabétesz útvesztőjében.
Egyre több gyereket érint a magas vérnyomás - ez áll a háttérben
Az elmúlt húsz évben a magas vérnyomás előfordulása a fiatalok körében szinte megduplázódott. Ez már nem csupán statisztika, hanem figyelmeztetés, hiszen a korán jelentkező vérnyomásproblémák hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.
Rejtett válság: ezért kerülnek padlóra a kisgyermekes anyák Magyarországon
Pénzügyi hullámvasúton utaznak a magyar édesanyák: a CSED alatt még úgy tűnik, minden rendben, ám a GYES-korszakba lépve szembesülnek rendszer hiányosságaival. Rugalmas munkahelyek alig vannak, a fizetések bezuhannak, és a legtöbb anya magára marad a túlélési zsonglőrködéssel.
Anyai és apai nagyszülők: Miért más a gyerekek kapcsolata velük?
Aki figyelmesen nézi a családi összejöveteleket, az hamar észreveheti: a gyerekek valahogy mindig az anyai nagymamához húznak. Ott bújnak hozzá, nála akarnak ülni ebédnél, őt keresik, ha valami baj van. Az apai nagyszülők persze ugyanúgy szeretik az unokákat, mégis gyakran más a dinamika. De miért van ez így?
Egyszerű hátfájásnak gondolta az anyuka, amíg rá nem jött: 3. stádiumú rák volt
Amikor Courtney Liniewski hátfájásra panaszkodott, azt hitte, túl sokat ül az íróasztalánál. 34 évesen, két kisgyerek anyukájaként, krízistanácsadóként dolgozott egy pszichiátriai kórházban Milwaukee mellett - észre sem vette, hogy valami sokkal komolyabb dolog zajlik a testében. És ami a legfélelmetesebb: a tünetek olyan hétköznapiak voltak, hogy bármelyikünk figyelmen kívül hagyhatja őket.













Családinet hozzászólások: