Hústalan fasírtok, ropogós, pörkölt
Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-13
Forró nyári napokon sok ember nem kívánja a zsíros, húsos ételeket, enni viszont azért csak kell. A most frissen kapható cukkiniből például isteni fasírozott készíthető. Mehet mellé jó kis hideg uborkasaláta! Almaecettel készítve. De bemutatunk még más hústalan lehetőségeket is.
Cukkinifasírt
Hozzávalók: 1 kg cukkini, 3 tojás, kétmaréknyi zsemlemorzsa, egy marék liszt, sok petrezselyemzöld, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 ek ételizesítő, só.
A cukkinit hámozom, kettévágom, magjait eltávolítom, majd lereszelem, a tekintélyes mennyiségű zöldpetrezselymet apróra vágom, a fokhagymát átpréselem. Mindezeket fasírtmasszává gyúrom és morzsába forgatva forró olajban kisütöm. Hidegen - melegen egyaránt nagyon finom.
Karfiolpörkölt
Hozzávalók: 1 kg karfiol,1 vöröshagyma , 2 evőkanál olaj, pirospaprika, 1 evőkanál liszt, bors, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 dl tejföl, pici só
A pörkölt alapot elkészítjük. Addig a rózsáira szedett karfiolt sós vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük, és a pörköltalaphoz adjuk. 10 percig főzzük, tejföllel és liszttel behabarjuk. Nokedli illik hozzá. (Főtt tojáskarikákból ugyanígy lehet pörköltet készíteni.)
Gombafasírt
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 1 kisebb fej hagyma, 2–3 tojás, 1 marék liszt, 1/2 zacskó sütőpor, só, bors, (esetleg egy kevés reszelt ementáli sajt), olaj a sütéshez
A gombát felszeleteljük, és az apróra vágott hagymával együtt kevés olajon addig pároljuk, míg a levét el nem főtte. Ezután egészen apróra vágjuk vagy ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk 2–3 tojást, kb. egy marék lisztet, a sütőport, és alaposan összekeverjük, hogy kissé darabos, de homogén masszát kapjunk. Ha túl hígnak érezzük, tegyünk bele még lisztet; ha túl kemény, kevés tejjel hígíthatjuk. Fél óra pihentetés után a masszából pogácsákat formálunk, és úgy sütjük ki, mint a fasírozottat.
Tálalhatjuk rizzsel és majonézzel önálló fogásként, vagy adhatjuk főzelékekhez feltétnek. Vagy csak úgy, salátával.
Fasírt kelkáposztából
Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 2-3tojás, fűszerek, áztatott kenyér, v.zsemle, és zsemlemorzsa.
A kelkáposztát sós vízben megfőzzük, feldaraboljuk, ha kihűlt, úgy bánunk vele, mint a húsból készült fasírttal, csak pirospaprikát nem teszünk bele. Sózzuk, borsozzuk. Nedves kézzel fasírtokat formálunk és zsemlemorzsában meghempergetjük. Forró olajban nagy lángon pirosra sütjük.
Cukkiniropogós joghurtöntettel
Hozzávalók: 50 dkg cukkini, 1/2 citrom leve, só, cayennebors, 2 tojás, 4 ek.liszt
Joghurtöntethez: 2 pohár natúr joghurt, 4 ek. aludttej (meleg napokon magától lesz), 2 ek. citromlé, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só
A cukkinit megmossuk, majd durvára reszeljük. A többi alapanyagot is hozzáadva, kanállal forró olajba szaggatjuk.
Szép pirosra sütjük. A szószhoz valókat összekeverjük, és a kisült ropogósokhoz kínáljuk.
Hozzávalók: 1 kg cukkini, 3 tojás, kétmaréknyi zsemlemorzsa, egy marék liszt, sok petrezselyemzöld, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 ek ételizesítő, só.
A cukkinit hámozom, kettévágom, magjait eltávolítom, majd lereszelem, a tekintélyes mennyiségű zöldpetrezselymet apróra vágom, a fokhagymát átpréselem. Mindezeket fasírtmasszává gyúrom és morzsába forgatva forró olajban kisütöm. Hidegen - melegen egyaránt nagyon finom.
Karfiolpörkölt
Hozzávalók: 1 kg karfiol,1 vöröshagyma , 2 evőkanál olaj, pirospaprika, 1 evőkanál liszt, bors, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 dl tejföl, pici só
A pörkölt alapot elkészítjük. Addig a rózsáira szedett karfiolt sós vízben félpuhára főzzük. Leszűrjük, és a pörköltalaphoz adjuk. 10 percig főzzük, tejföllel és liszttel behabarjuk. Nokedli illik hozzá. (Főtt tojáskarikákból ugyanígy lehet pörköltet készíteni.)
Gombafasírt
Hozzávalók: 25 dkg gomba, 1 kisebb fej hagyma, 2–3 tojás, 1 marék liszt, 1/2 zacskó sütőpor, só, bors, (esetleg egy kevés reszelt ementáli sajt), olaj a sütéshez
A gombát felszeleteljük, és az apróra vágott hagymával együtt kevés olajon addig pároljuk, míg a levét el nem főtte. Ezután egészen apróra vágjuk vagy ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk 2–3 tojást, kb. egy marék lisztet, a sütőport, és alaposan összekeverjük, hogy kissé darabos, de homogén masszát kapjunk. Ha túl hígnak érezzük, tegyünk bele még lisztet; ha túl kemény, kevés tejjel hígíthatjuk. Fél óra pihentetés után a masszából pogácsákat formálunk, és úgy sütjük ki, mint a fasírozottat.
Tálalhatjuk rizzsel és majonézzel önálló fogásként, vagy adhatjuk főzelékekhez feltétnek. Vagy csak úgy, salátával.
Fasírt kelkáposztából
Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 2-3tojás, fűszerek, áztatott kenyér, v.zsemle, és zsemlemorzsa.
A kelkáposztát sós vízben megfőzzük, feldaraboljuk, ha kihűlt, úgy bánunk vele, mint a húsból készült fasírttal, csak pirospaprikát nem teszünk bele. Sózzuk, borsozzuk. Nedves kézzel fasírtokat formálunk és zsemlemorzsában meghempergetjük. Forró olajban nagy lángon pirosra sütjük.
Cukkiniropogós joghurtöntettel
Hozzávalók: 50 dkg cukkini, 1/2 citrom leve, só, cayennebors, 2 tojás, 4 ek.liszt
Joghurtöntethez: 2 pohár natúr joghurt, 4 ek. aludttej (meleg napokon magától lesz), 2 ek. citromlé, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só
A cukkinit megmossuk, majd durvára reszeljük. A többi alapanyagot is hozzáadva, kanállal forró olajba szaggatjuk.
Szép pirosra sütjük. A szószhoz valókat összekeverjük, és a kisült ropogósokhoz kínáljuk.
Családinet hozzászólások:
Előző hír
A római tál titka
Következő hír
Fiatalból, vörösborral
LEGOLVASOTTABB
Gyermekkori védőoltások: miért fontosak és mikor esedékesek? - VIDEÓVAL
A védőoltások a modern orvoslás egyik legnagyobb vívmányai: segítségükkel számos súlyos, akár halálos betegség eltűnt Magyarországról. Dr. Lakatos Lilla gyermekgyógyász összefoglalja, miért kulcsfontosságú az immunizáció, milyen oltások esedékesek a gyermekek különböző életkoraiban, és mely ajánlott oltásokat érdemes fontolóra venni a szülőknek.
Az oltás utáni reakciók és szövődmények - VIDEÓVAL
Az oltások utáni reakciók sok szülő számára kérdéseket vetnek fel, de nem minden kellemetlenség jelent szövődményt. A videóban Dr. Lakatos Lilla részletesen elmagyarázza, milyen reakciók normálisak, és milyen módszerekkel lehet enyhíteni a baba tüneteit. Praktikus tippeket kapsz a láz és fájdalom kezelésére, hogy magabiztosan kezeld az oltás utáni helyzeteket.
Lázcsillapítás kisbaba korban, lázgörcs, tévhitek, népi gyógymódok - VIDEÓVAL
A csecsemők láza és lázgörcse sok szülő számára okoz aggódást, de fontos tudni, mikor számít a láz veszélyesnek, és hogyan kezelhető biztonságosan otthon. A megfelelő testhőmérséklet-mérés, a lázcsillapítás helyes alkalmazása és a lázgörcs felismerése mind kulcsfontosságú a baba egészségének védelmében. Cikkünkben Dr. Lakatos Lilla csecsemő- és gyermekgyógyász részletesen bemutatja, mire figyelj, és mikor kell azonnal orvoshoz fordulni.
5 étel, ami pajzsmirigy-alulműködést okozhat
Sok olyan növényi élelmiszert ismerünk, amelyet egészségesnek tartunk, de kockázatos molekulákat tartalmaz, amelyek felboríthatják a hormonális és anyagcsere-egyensúlyt. A pajzsmirigyhormon kritikus fontosságú a szervezet szinte minden sejtjének anyagcseréjéhez, és kritikus fontosságú az agy megfelelő fejlődéséhez a korai életben. Azoknál az embereknél, akik nem jutnak elegendő fehérjéhez vagy jódhoz az étrendjükben, nagy a golyva kialakulásának kockázata.
Campona Varázslóiskola: ahol a tanév varázslattal kezdődik
Szeptemberben nemcsak az iskolák nyitják meg kapuikat, hanem a Campona is egy különleges tanévet indít, a Varázslóiskolát. A programsorozatot két hétvégén rendezik meg: 2025. szeptember 13-14-én, valamint szeptember 20-21-én. A rendezvény nyereményjátékokkal - ami szeptember 1-28-ig tart - is várja a látogatókat, a fődíj egy 300 ezer forint értékű Campona Ajándékkártya.
Közösségi hozzászólások: