Fiatalból, vörösborral
Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-18
Akár bográcsban is elkészíthető. Sőt, nyáron szabad tűzön a legjobb. A vörösboros marharagu receptje előtt azonban kezdjük egy rövid marhahús kiskátéval!
Ha marhahúst veszünk, a színe legyen szép téglavörös. Ha faggyú van rajta, az legyen fehér, ebből tudhatjuk, hogy fiatal volt az állat, mert az öregé sárga. Ha mégis öregebb állatot fogunk ki, tegyük néhány napra olajos, esetleg ecetes-zöldséges páclébe, hogy a húsa porhanyósabb legyen!
Ha a megsütött hús már szép piros, de nem akar puhulni, locsoljuk meg egy kanál ecettel, vagy ha pörköltfélét készítünk, spricceljük meg fél-egy deci szódavízzel. Így a kötőszövet rostjai megduzzadnak, és a husi megpuhul. Ragunak kiváló a nyak, a tarja, a lábszár.
Lássunk egy pikáns vörösboros marharagu-verziót!
Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsír vagy olaj, 1/2 l száraz vörösbor, 1 csokor petrezselyemzöld, só, csipet őrölt babérlevél, bors.
A zsírban megpirított vöröshagymára rátesszük a csíkokra vágott marhahúst. Fehéredésig kevergetjük, majd sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, s felöntjük a borral. Amikor kész, belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet. Főtt tésztával vagy zsemlegombóccal kínáljuk.
Ha a megsütött hús már szép piros, de nem akar puhulni, locsoljuk meg egy kanál ecettel, vagy ha pörköltfélét készítünk, spricceljük meg fél-egy deci szódavízzel. Így a kötőszövet rostjai megduzzadnak, és a husi megpuhul. Ragunak kiváló a nyak, a tarja, a lábszár.
Lássunk egy pikáns vörösboros marharagu-verziót!
Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsír vagy olaj, 1/2 l száraz vörösbor, 1 csokor petrezselyemzöld, só, csipet őrölt babérlevél, bors.
A zsírban megpirított vöröshagymára rátesszük a csíkokra vágott marhahúst. Fehéredésig kevergetjük, majd sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, s felöntjük a borral. Amikor kész, belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet. Főtt tésztával vagy zsemlegombóccal kínáljuk.
Előző hír
Hústalan fasírtok, ropogós, pörkölt
Következő hír
Királyi, vagyis bazsalikomos
LEGOLVASOTTABB
Súlyos mérgezést okozhat - egyre több kamasz használ ilyet
Bár tüdőrákot nem, de gyors nikotinmérgezést okozhat a snüssz. Egyre többen használják, miközben a rövid- és hosszú távú veszélyek sokak előtt ismeretlenek.
Visszatért a rettegett gyerekbetegség, és most a legkisebbeket fenyegeti
Újra felütötte a fejét Magyarországon a szamárköhögés: a betegség fuldokló, görcsös köhögési rohamokkal, sőt, akár az ajkak elszíneződésével is járhat. A fertőzés főként a csecsemők és kisgyermekek körében terjed, az elmúlt évben 365 beteg szorult kórházi kezelésre, és több mint százan életüket vesztették a kór következtében. A háziorvosok arra figyelmeztetnek, hogy akik kisbabák közelébe készülnek, feltétlenül oltassák be magukat.
5 mondat, amit minden fiúnak hallania kell a szüleitől: így lesz belőle empatikus és magabiztos férfi
Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke bátor, önazonos és kiegyensúlyozott felnőtté váljon — ám a fiúgyermekek nevelésében is sok beidegződés él, amelyek az érzések elfojtását, a teljesítménykényszert vagy a hibák kerülését erősítik. Pedig a fiúk is vágyják, hogy megértsék, szerethetőek önmagukért, nem csak az eredményeikért vagy erősségükért. Ezek a szülői mondatok idővel belső hanggá válnak, és meghatározhatják, hogyan látják önmagukat egész életük során.
Szebben és hamarabb kezd beszélni a gyerek, ha ezzel játszik
Fillérekbe kerül, mégis csodákra képes a beszédtanulásban.
Autizmus-szerű tünetek az óvodásoknál: A korlátlan kütyüzés veszélyei
"A mai óvodáskorúak nem tudnak olyan nyelvi szinten teljesíteni, mint az 5 évvel ezelőtti óvodások" - figyelmeztet egy friss magyar kutatás. A szakemberek szerint már bölcsődés korban kütyüznek a gyerekek, és ezt súlyos fejlődési problémák követik. De visszafordítható-e a folyamat? Mikortól kell aggódni?













Családinet hozzászólások: