A római tál titka
Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-25
A római tálat tényleg a rómaiak találták fel, tehát a römertopf, vagy Pataki-tál valóban ősi konyhaeszköz, nem más, mint széles agyagedény. Dédanyáink is buzgón használták. Sok minden miatt praktikus: idő-és energiatakarékos, mert a húst és a köretet együtt készíthetjük el benne, és nem fordulhat elő, hogy az étel odaég.
Kellemes zamata lesz az ételnek és tápanyagai sem vesznek el. Diétázóknak igen alkalmas, mert nem kell zsiradékot hozzáadni. Kivéve a száraz húsokat, esetükben ajánlott a kevés zsiradék hozzáadása.
A római tál titka az előkészítésben rejlik. Minden használat előtt be kell áztatni fél vagy egy órára úgy, hogy az edényt megtöltjük hideg vízzel, tetejét kifordítva belehelyezzük, és azt teletöltjük hideg vízzel. Erre az edény anyagszerkezete, porózussága miatt van szükség, ebben a gőzben készül el az étel és tartja meg különleges zamatát és vitamintartalmát.
Mindig hideg, esetleg langyos sütőbe tegyük, máskülönben a fala megrepedhet. Néhány percnyi melegedés után kapcsoljuk magasabb fokra. A sütési idő kicsit hosszabb, mint nélküle, hiszen előbb a vastag falnak kell felforrósodnia. De a végeredmény kárpótol. A sütőből kivéve (vigyázat, nagyon forró!) nehogy hideg, vagy nedves alátétetre tegyük, mert akkor is megpattanhat.
Hagyományos módon, csak az anyaga miatt óvatosan mossuk el, mosogatógépbe nem való!
Igen széles a római edényben elkészíthető ételek tárháza. Nézzünk néhány ínyencséget!
Csirke borban
Hozzávalók:
Csirke /mell és comb/, vörösbor, burgonya, vöröshagyma, majoránna, őrölt bors, fokhagyma, petrezselyemzöld, ételízesítő.
A bőrétől megtisztított és kicsontozott csirkét szeletekre vágjuk és a készítés előtt egy nappal vörösborban áztatjuk. Az áztatott edény aljára a tisztított, karikára vágott nyers burgonya felét rakjuk. Sózzuk vagy ételízesítővel hintjük meg, erre helyezzük a húsokat, a karikára vágott vöröshagymát, sót, majoránnát, őrölt borsot, 2-3 gerezd összenyomott fokhagymát, finomra vágott zöld petrezselymet és befedjük a burgonya másik felével. Egy dl vörösborral meglocsoljuk . A lefedett edényben háromnegyed óra alatt kész. A tetejét levéve kissé piríthatjuk.
Mindig hideg, esetleg langyos sütőbe tegyük, máskülönben a fala megrepedhet. Néhány percnyi melegedés után kapcsoljuk magasabb fokra. A sütési idő kicsit hosszabb, mint nélküle, hiszen előbb a vastag falnak kell felforrósodnia. De a végeredmény kárpótol. A sütőből kivéve (vigyázat, nagyon forró!) nehogy hideg, vagy nedves alátétetre tegyük, mert akkor is megpattanhat.
Hagyományos módon, csak az anyaga miatt óvatosan mossuk el, mosogatógépbe nem való!
Igen széles a római edényben elkészíthető ételek tárháza. Nézzünk néhány ínyencséget!
Csirke borban
Hozzávalók:
Csirke /mell és comb/, vörösbor, burgonya, vöröshagyma, majoránna, őrölt bors, fokhagyma, petrezselyemzöld, ételízesítő.
A bőrétől megtisztított és kicsontozott csirkét szeletekre vágjuk és a készítés előtt egy nappal vörösborban áztatjuk. Az áztatott edény aljára a tisztított, karikára vágott nyers burgonya felét rakjuk. Sózzuk vagy ételízesítővel hintjük meg, erre helyezzük a húsokat, a karikára vágott vöröshagymát, sót, majoránnát, őrölt borsot, 2-3 gerezd összenyomott fokhagymát, finomra vágott zöld petrezselymet és befedjük a burgonya másik felével. Egy dl vörösborral meglocsoljuk . A lefedett edényben háromnegyed óra alatt kész. A tetejét levéve kissé piríthatjuk.
Fűszeres újburgonya
Rém egyszerű. Egy kilónyi újburgonyát alaposan megmosunk, ledörzsölünk, egészben vagy hosszában felszeletelve tesszük a beáztatott tálba. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel, 10 deka reszelt sajttal, fűszerezzük és meghintjük a zúzott fokhagymával. Az előbbiekben leírt módon sütjük. Friss fejes vagy uborkasalátával tálaljuk.
Rém egyszerű. Egy kilónyi újburgonyát alaposan megmosunk, ledörzsölünk, egészben vagy hosszában felszeletelve tesszük a beáztatott tálba. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel, 10 deka reszelt sajttal, fűszerezzük és meghintjük a zúzott fokhagymával. Az előbbiekben leírt módon sütjük. Friss fejes vagy uborkasalátával tálaljuk.
Készíthetünk römertopfban rakott gombát, halat, ragukat és vegyeszöldség-tálat, egész csirkét, mellette krumplival, de bátran rizsfelfújtat is. Hogy az ételszagok ne keveredjenek, ahhoz jó szolgálatot tesz egy kis ecetes vizes átöblögetés, a mosogatást követően.
Következő hír
Hústalan fasírtok, ropogós, pörkölt
LEGOLVASOTTABB
Súlyos mérgezést okozhat - egyre több kamasz használ ilyet
Bár tüdőrákot nem, de gyors nikotinmérgezést okozhat a snüssz. Egyre többen használják, miközben a rövid- és hosszú távú veszélyek sokak előtt ismeretlenek.
5 mondat, amit minden fiúnak hallania kell a szüleitől: így lesz belőle empatikus és magabiztos férfi
Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke bátor, önazonos és kiegyensúlyozott felnőtté váljon — ám a fiúgyermekek nevelésében is sok beidegződés él, amelyek az érzések elfojtását, a teljesítménykényszert vagy a hibák kerülését erősítik. Pedig a fiúk is vágyják, hogy megértsék, szerethetőek önmagukért, nem csak az eredményeikért vagy erősségükért. Ezek a szülői mondatok idővel belső hanggá válnak, és meghatározhatják, hogyan látják önmagukat egész életük során.
Autizmus-szerű tünetek az óvodásoknál: A korlátlan kütyüzés veszélyei
"A mai óvodáskorúak nem tudnak olyan nyelvi szinten teljesíteni, mint az 5 évvel ezelőtti óvodások" - figyelmeztet egy friss magyar kutatás. A szakemberek szerint már bölcsődés korban kütyüznek a gyerekek, és ezt súlyos fejlődési problémák követik. De visszafordítható-e a folyamat? Mikortól kell aggódni?
Régi tévhit dőlhet meg a mogyorófélékről
A magvak fogyasztása, tünetmentes időszakban, nem növeli az egyik gyakori vastagbélgyulladás, az ún. divertikulitisz kockázatát, sőt akár enyhén csökkentheti is - derül ki a Semmelweis Egyetem friss tanulmányából. A kutatók kb. 800 ezer ember adatait elemezték, hogy kiderítsék: indokolt-e a régen sokszor hangoztatott tanács, miszerint a betegségben szenvedőknek kerülniük kell a mogyoróféléket - vagy ez csupán városi legenda.
Eltűnt egy tizenöt éves holland lány Pápáról
Egy 15 éves holland származású lány, Seline Engelina Marie Louis Kerseboom tűnt el Pápán november 10-én, akinek felkutatásához a rendőrség a lakosság segítségét kéri. A tinédzser az otthonából távozott ismeretlen helyre, telefonon azóta sem elérhető, eltűnése óta semmilyen hír nincs róla.













Családinet hozzászólások: