A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A római tál titka

Szőke Judit - 2008-06-25
A római tálat tényleg a rómaiak találták fel, tehát a römertopf, vagy Pataki-tál valóban ősi konyhaeszköz, nem más, mint széles agyagedény. Dédanyáink is buzgón használták. Sok minden miatt praktikus: idő-és energiatakarékos, mert a húst és a köretet együtt készíthetjük el benne, és nem fordulhat elő, hogy az étel odaég.
A római tál titka
Kellemes zamata lesz az ételnek és tápanyagai sem vesznek el. Diétázóknak igen alkalmas, mert nem kell zsiradékot hozzáadni. Kivéve a száraz húsokat, esetükben  ajánlott a kevés zsiradék hozzáadása.
 
A római tál titka az előkészítésben rejlik. Minden használat előtt be kell áztatni fél vagy egy órára úgy, hogy az edényt megtöltjük hideg vízzel, tetejét kifordítva belehelyezzük, és azt teletöltjük hideg vízzel. Erre az edény anyagszerkezete, porózussága miatt van szükség, ebben a gőzben készül el az étel és tartja meg különleges zamatát és vitamintartalmát.
Mindig hideg, esetleg langyos sütőbe tegyük, máskülönben a fala megrepedhet. Néhány percnyi melegedés után kapcsoljuk magasabb fokra. A sütési idő kicsit hosszabb, mint nélküle, hiszen előbb a vastag falnak kell felforrósodnia. De a végeredmény kárpótol. A sütőből kivéve (vigyázat, nagyon forró!) nehogy hideg, vagy nedves alátétetre tegyük, mert akkor is megpattanhat.
Hagyományos módon, csak az anyaga miatt óvatosan mossuk el, mosogatógépbe nem való!
Igen széles a római edényben elkészíthető ételek tárháza. Nézzünk néhány ínyencséget!

Csirke borban

Hozzávalók:
Csirke /mell és comb/, vörösbor, burgonya, vöröshagyma, majoránna, őrölt bors, fokhagyma, petrezselyemzöld, ételízesítő.
A bőrétől megtisztított és kicsontozott csirkét szeletekre vágjuk és a készítés előtt egy nappal vörösborban áztatjuk. Az áztatott edény aljára a tisztított, karikára vágott nyers burgonya felét rakjuk. Sózzuk vagy ételízesítővel hintjük meg, erre helyezzük a húsokat, a karikára vágott vöröshagymát, sót, majoránnát, őrölt borsot, 2-3 gerezd összenyomott fokhagymát, finomra vágott zöld petrezselymet és befedjük a burgonya másik felével. Egy dl vörösborral meglocsoljuk . A lefedett edényben háromnegyed óra alatt kész. A tetejét levéve kissé piríthatjuk.

 

 

Fűszeres újburgonya

Rém egyszerű. Egy kilónyi újburgonyát alaposan megmosunk, ledörzsölünk, egészben vagy hosszában felszeletelve tesszük a beáztatott tálba. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel, 10 deka reszelt sajttal, fűszerezzük és meghintjük a zúzott fokhagymával. Az előbbiekben leírt módon sütjük. Friss fejes vagy uborkasalátával tálaljuk.

 

Készíthetünk römertopfban rakott gombát, halat, ragukat és vegyeszöldség-tálat, egész csirkét, mellette krumplival, de bátran rizsfelfújtat is. Hogy az ételszagok ne keveredjenek, ahhoz jó szolgálatot tesz egy kis ecetes vizes átöblögetés, a mosogatást követően. 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja