SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért ne együnk csokit?

Családinet [cikkei] - 2007-02-26
A csokoládé, vagy kakaó allergia valójában ritka. A tünetek legtöbbször a csokoládé összetevőire adott táplálékintolerancia, vagy allergia eredményeként jelentkeznek. A finomságok ugyanis számtalan adalékanyag felhasználásával készülnek.
Miért ne együnk csokit?

A csokoládét először a Közép-Amerika vidékén élő bennszülöttek készítették és fogyasztották. A ma kapható termékek mintegy 200 éves kísérletezés végtermékei.

 

A kakaóbabból készült kakaó három formában található meg a csokoládéban. Folyékony állapotban, a kakaóvaj és kakaó por keverékeként a kakaómassza, illetve létezik külön kakaóvaj és por formában is. Az adott termékek kakaó tartalma, az előírásoknak megfelelően országonként változik.

 

Az igazán jó minőségű csokoládét kizárólag a fenti három összetevő alkotja, illetve cukor és néha vanília. A tömegtermeléssel előállított csokoládé jóval kisebb mennyiségű kakaót, viszont annál több cukrot, tejet, szóját, lecithint, kukoricaszirupot, ízesítő anyagokat és színezéket tartalmaz. A csokoládé allergia is nagy valószínűség szerint ezen kiegészítők rovására írható, mintsem a kakaó elfogyasztásának következménye.

 

A tünetek fejfájás, gyomorégés, viszketés, kiütések, csalánkiütés, hányás, hasmenés és légszomj lehetnek. Súlyos esetekben kialakulhat akár anafilaxiás sokk is. Amennyiben a fenti tünetek előfordulását észleljük, érdemes allergológus szakorvost felkeresnünk. Egyszerű bőrteszt és vérvizsgálat segítségével az okok könnyen feltárhatók.

 

A kiváltó okok tehát a csokoládéban található egyéb, gyakori allergének elfogyasztása következtében jelentkezhetnek. Az ételallergiáktól szenvedők számára különösen fontos, hogy a csokoládéban összetevőként egyaránt előfordulhat tej, mogyoró, glutén, szójabab, vagy szójalecithin és kukorica, vagy kukoricaszirup is.

 

A fenti gyakori allergéneken kívül allergiás reakciót okozhatnak még a különböző adalékanyagok is. Ezek jelen lehetnek tartósítószer formájában, vagy ízesítő, színezőanyagként. A tatrazin sárga ételszínezék szintén allergiát okozhat. A nikkel egyaránt megtalálható a csokoládéban, a mogyoróban, teában, sörben, kávéban és sárgabarackban. Az érzékeny egyéneknél kontakt dermatitiszt válthat ki.

 

A csokoládéban számos vegyi anyag is megtalálható. Az édességek elfogyasztásának tulajdonított fejfájás is valójában ezek mellékhatásaként jelentkezik, illetve okozhatnak allergiás tüneteket is. A koffein és a theobromin megvonása, illetve a tyramin egyaránt okozhatnak fejfájást. A theobromin egyébként mérgező a kutyákra és egyéb állatokra. A  phenylethylamin hatása megegyezik az amphetaminnel. Hangulati ingadozásokat és fejfájást produkál.

 

A cikkel kapcsolatban érdeklődjön bővebben a Budai Allergiaközpontban.
web: www.allergiakozpont.hu
email: info@allergiakozpont.hu
tel: 06 30 6319309

A hír alapjául a „Chocolate Allergies” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja