SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyakas bajok

Mezey Gyöngyi [cikkei] - 2010-01-06
Sokat fáj a nyaka? A fájdalom felsugárzik a tarkóján keresztül a fejére, szédül? Estére a vállai is elfáradnak és feszesnek érzi az izmait? Sokat ül a munkahelyén?
Nyakas bajok

Mindannyian tudjuk, hogy az ülő életmód nem egészséges, mégis rengeteg ember van arra kárhoztatva, hogy élete nagy részét egy iróasztal és egy számítógép mögött töltse el. Mire este hazaér már túl fáradtnak érzi magát, hogy bármilyen mozgásba kezdjen.

Az ülés a gerinc szempontjából a legrosszabb testtartás, főleg ha mindez hanyagtartásban történik. Ülés során automatikusan úgy változnak meg a gerinc élettani görbületei, hogy közben a terhelés olyan helyen éri a csigolyákat, porckorongokat, szalagokat és izmokat,  hogy azok egy idő után túlterhelődnek és fájdalmassá válnak.

Normál helyzetben a gerinc kétszeres "s" alakú görbülettel rendelkezik.  Ha oldal irányból nézzük, úgy oszlik el, hogy a nyaki csigolyák egy előre irányú görbületet alkotnak (lordosisnak nevezik), míg a háti csigolyák egy hátrairányuló görbületet (kyphosisnak nevezik), az ágyéki csigolyák újra előre haladnak (lordosis)  a has felé és a keresztcsont pedig megint csak hátrafelé görbül.

Legtöbben úgy próbálják kényelmessé tenni az üléssel töltött órákat, hogy teljesen belesüppednek a székbe, fejüket előretolják vagy lógatják. Ilyenkor a nyaki lordosis teljesen kiegyenesedik és a nyakcsigolyák abban a helyzetben rögzülnek, mint egy egymásra rakott fakockák az eldőlés pillanatában, a fejet azonban fel kell emelni, hogy lássunk. Az alsó nyaki szakaszon  egy fokozott kyphosis (hátra irányuló görbület) alakul ki, míg a felső háti szakaszon a csigolyák által alkotott görbület tovább fokozódik. Végül az ágyéki csigolyák helyzete is teljesen megváltozik, eltűnik innen is az előre irányuló görbület és a csigolyák hártafelé nyílnak, pont ellentétes irányúvá válik a görbület, a lordosis kyphosisssá alakul.

Ebben a helyzetben az egész gerinc egyensúlyi helyzete felborul, amely során a gerincet alkotó építőelemek terhelése megváltozik. Normál élettani helyzetben kevés izomerővel fenntartható a gerinc optimális poziciója, amely során a csigolyák és a köztük lévő porckorongok ott terhelődnek, ahol a legjobban bírják azt. Ha az egyensúlyi helyzetből kibillentjük, olyan részek válnak terheltté, amelyek kevésbé bírják azt. A megváltozott helyzetű csigolyák magukkal vonják az izmok és szalagok lefutási irányának a változását is.
A nyaki csigolyák és a fej előrezuhanását egyrészt az azokat összekötő szalagok passzív feszülése, másrészt a csigolyákról induló izmok aktív húzása próbálja megakadályozni. Ha ez a helyzet huzamos ideig fennáll, különböző változások alakulnak ki. A nyak felső szakaszán a tarkónál, a hátul található mélyen fekvő szalagok és izmok megrövidülnek, míg a nyak alsó szakaszán az izmok és szalagok túlnyúlnak és ebben a helyzetben próbálnak dolgozni a fej és nyak előrebillenése ellen. Ez egy idő után fájdalmas, görcsös feszülést eredményez. Az izmok tónusa fokozódik, izomcsomók alakulnak ki. A feszes, görcsös izmok összenyomhatnak ereket, idegeket, amelyek bizsergést és akár karba, fejbe is kisugárzó fájdalmakat okozhatnak. A csigolyák megváltozott helyzete miatt a köztük lévő porckorongok, kisízületek, valamint az erek és idegek járatai is deformálódnak, amelyek még súlyosabb problémákhoz vezethetnek, mint például a gerincsérv, zsibbadás, izomgyengülés a karban, szédülés, fejfájás, ízületi blokkok. Ez utóbbi problémák oldására már speciális egyéni kezelésre van szükség, orvos, gyógytornász, manuálterapeuta segítségével, míg a szalag és izomfeszülések által okozott bajok jól kezelhetők egy naponta könnyen elvégezhető tornával, tartáskorrekcióval és gyógymasszázzsal.


Az első és legfontosabb a testtartás javítása, hiszen ez minden baj okozója. Először nézze meg a széket, amin ül. Kezdje a magasságával, amely akkor megfelelő, ha ülés közben a térd alacsonyabban van, mint a csípő és legalább 100 fokos szöget zár be a comb és a lábszár által alkotott szög. Jó ha a széknek van támlája, amely megtámasztja a derekat, úgy hogy a deréknál egy kicsi homorulat alakuljon ki, vagyis tartsuk meg a gerinc előre irányuló ívét. Ezt segítheti, ha egy hengerpárnát tesz a dereka mögé. Ezután, ha teljesen hátul ül a széken és a dereka is ívelt a has felé, akkor a hátát támassza meg. Figyelni kell, hogy ne döntse túl hátra széket, amennyiben az állítható. Végeredményként a nyaka is pont optimális helyzetbe kerül majd, de hogy ebben biztos legyen, húzza be az állát úgy, hogy az arc közben előre néz, ne hajtsa se le, se fel a nyakat és ebből a helyzetből csak egy kicsit engedje ki. Ha jól csinálja akkor egy pici toka fog keletkezni az áll alatt, amitől nem kell megijedni, nem ettől fog megereszkedni a nyak bőre! Sőt pont a helytelen nyak és fejtartás az, amitől a nyak első részén található felületes izom ellazul és túlnyúlik, elengedve a nyak bőrét. Előfordulhat, hogy enyhe húzódást érez közben hátul tarkótájékon, ez nem baj,  azt jelzi, hogy a szalagjai és izmai megrövidültek, nyújtásra van szükségük. Karjait támassza alá, ne lógjanak, mert az további izomfájdalmakhoz vezethet a váll, nyak és kar területén.

Ha sikerült felvenni a helyes testtartást, már csak meg kell tartani azt! Érdemes azonban óránként vagy kétóránként picit megmozgatni a nyakat, vállat. Forgatni a fejet jobbra-balra, előre lehajtani, oldalra billenteni a fejet, vállkörzést végezni előre-hátra, ettől az agyi vérellátás is javulni fog és a munka is jobban megy majd. Estére nem fáradnak el annyira az izmok és talán még marad arra energia, hogy elmenjünk egy tornaterembe, jól átmozgatni magunkat.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja