SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészségnap Cibakházán a méhnyakrák elleni védőoltás pályázat keretében

Családinet [cikkei] - 2009-10-21
A Magyar Vöröskereszt, az Egészséges Településekért Alapítvány és a GlaxoSmithKline Kft. harmadik éve hirdeti meg pályázatát térítésmentes méhnyakrák elleni oltásra, amelynek keretében eddigi években összesen 400 hátrányos helyzetű lányt oltottak be. Idén a pályázati keret emelkedésével másfélszer annyian kaphatják meg az oltást, így 300 gyerek juthat ingyenesen a vakcinához.
Egészségnap Cibakházán a méhnyakrák elleni védőoltás pályázat keretében

A pályázaton az 5000 fő lakosságszám alatti, hátrányos és leghátrányosabb helyzetű települések alap- és középfokú oktatási intézményei vehettek részt.

„A tudományos kutatások eredményeképp egyre modernebb eszközök és lehetőségek állnak rendelkezésre a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében. Ennek egyik kiemelkedő mintája a hazánkban már elérhető méhnyakrák elleni vakcina, melyhez ezen a szolidaritást és köz-felelősséget példaértékűen tükröző pályázati lehetőségen keresztül olyan hátrányos helyzetű települések serdülő lányai is hozzájuthatnak, akik családjai egyébként nem engedhetik meg maguknak a szérum megvásárlását.” - hangsúlyozta beszédében Dobrev Klára, az Egészséges Településekért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A tavalyi felhívásra közel 200 iskola, több mint 8000 vakcina igénylésére adta be pályamunkáját.

Az idei pályázati kiírás összetettebb munkát vár el a szándéknyilatkozatot beadó iskoláktól. A tanulók egészségmegőrzéssel kapcsolatos feladatokat is kaptak. A nyári szünidő alatt egészségnaplót kell készíteniük, amelyben folyamatosan vezették, hogy a vakáció alatt mennyire figyelnek oda az egészségükre, majd ősszel egy vetélkedőből és plakátkészítésből álló egészség-délutánt kell megszervezniük az intézményeknek. Mintegy 100 iskola nyújtotta be pályázatát. Célunk az, hogy minden pályázó iskolát aktívan bevonjunk az egészségmegőrzéséért folytatott mozgalomba. A pályázatban elnyerhető támogatást olyan intézmények tanulóinak ítéljük, akik a program ideje alatt maguk is tesznek egészségükért és szakemberek segítségével minél több ismeretet szereznek meg ezen a területen.

„A GlaxoSmithKline elkötelezett a méhnyakrák megelőzése mellett, és büszke arra, hogy közös társadalmi összefogás keretében tudja felhívni a figyelmet a betegség megelőzésére.  A 300 oltás pályázati úton való felajánlása nem egyszeri alkalom, hanem -összhangban a cég társadalmi felelősségvállási stratégiájával, ami a betegségek megelőzésére, és az egyéni felelősségvállalásra koncentrál, évről évre meghirdetjük majd ezt a pályázatot” - mondta el Leitner György, a GSK ügyvezető igazgatója.


Méhnyakrák
A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) onkogén (rákkeltő) típusaival való fertőződés okozza. Minden szexuális életet élő nő veszélyeztetett a HPV-fertőzés szempontjából, mely az érintett nő családi kórtörténetétől függetlenül méhnyakrák kialakulásához vezethet. A méhnyakrák a második leggyakoribb, a nőket érintő daganatos betegségek között. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a méhnyakrák évente 270 000 nő halálát okozza, az új méhnyakrákos betegek számát pedig évi 500 000-re becsülik. Európában mintegy 30 000 nő veszti életét a súlyos betegségben évente, azaz minden 18-adik percben meghal egy nő méhnyakrákban, illetve minden esztendőben 60 000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak. Magyarországon még az unióhoz képest is súlyosabb a helyzet. Hazánkban tavaly 417-en haltak meg méhnyakrákban, pedig az időben felfedezett betegség szinte 100%-ban gyógyítható. A lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A szervezett szűréseken a behívott nők 6-6,5 százaléka vesz részt évente, annak ellenére, hogy a vizsgálat fájdalommentes és Európában szinte egyedülállóan térítésmentes, valamint még az útiköltséget is visszatéríti az OEP. Hazánkban hetente 10 nő meghal méhnyakrákban, míg az észak- és nyugat európai országokban csak évi néhány ilyen haláleset történik.  A felvilágosító kampány célja, hogy minden nő életkorra való tekintet nélkül tudja - a méhnyakrák ellenes védőoltással és a rendszeres szűrésen való részvétellel szinte teljesen kizárható a méhnyakrák okozta elhalálozás.

Az oltás
A méhnyakrák megelőzés első lépése lehet, hogy védőoltással megelőzzük a betegségért felelős HPV-fertőzés lehetőségét. Az oltóanyag a vírus elleni természetes immunitásunkat erősíti, megakadályozza a HPV leggyakoribb rákkeltő típusai által kiváltott, esetlegesen méhnyakrákot okozó fertőzés kialakulását. A teljes oltási sor három adagból áll, az első és a harmadik adag között fél évnek kell eltelnie. A védőoltások receptkötelesek, a háziorvos, a házi gyermekorvos és a nőgyógyász is beadhatja annak, aki kéri. A védőoltás minden nőnek ajánlott korosztálytól és HPV státusztól függetlenül. Az oltás után a rendszeres szűrést ugyanúgy folytatni kell, a szűrés és az oltás együttes alkalmazása biztosítja a leghatékonyabb védelmet méhnyakrák ellen.

www.egeszsegterv.hu


Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja