SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Női problémák

Kókai Kata [cikkei] - 2007-02-21
A havonta jelentkező menstruáció a női lét velejárója. Néha örömmel várjuk, máskor rettegés tölt el, ha egy-egy ciklus elmarad.
Női problémák

Egyfajta jelzőkészülékként működik, s érzékenyen reagál minden, a testünkben és lelkünkben lezajló folyamatra. Egy-egy menses kimaradása még nem feltétlenül utal várandósságra, sokszor lelki okokra vezethető vissza.

A menstruációs folyamat

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy mikor, milyen módon kell jelentkeznie a menstruációnak, azonban kevesebben tudjuk azt, mi is zajlik le szervezetünkben egy átlagos ciklus során. A menstruáció egy megadott időszakonként jelentkező vérzés, mely teljesen természetes jelenség. Általában 28 naponta következik be (egy-két nap eltérés előfordulhat), és egyéni alkattól függően 3-7 napig tart.
Ez az állandó, periodikus ciklus többek között a hormonális működés jelzője. A ciklus folyamatai a női szervezetben termelődő ösztrogén és progeszteron nevű hormonok hatására jönnek létre. A ciklus első napján következik be a menstruáció.
A női test minden nap készen áll egy új élet befogadására, a megtermékenyülésre. A sárgatesthormon (progesteron) átalakítja a méhnyálkahártyát, hogy képes legyen befogadni a megtermékenyített petesejtet, melyet ha a petesejtek nem termékenyültek meg, a menstruáció során távoznak a szervezetből.
Ugyan a menstruáció elmaradása utalhat gyermekáldásra is, legtöbb esetben a hormonháztartás egyensúlyának megbillenése okozza. Egy nehéz vizsgaidőszak, vagy a munkahelyi stressz is gátolhatja, illetve el is tolhatja a ciklust. A biztos eredmény érdekében az esetleges várandósság ma már gyógyszertárakban kapható tesztek segítségével otthon is megállapítható.

Menstruációs problémák

Minden nő esetében más és más tünetcsoport jelentkezhet a menstruáció során. Sokan szinte meg sem érzik, mensesük csupán rövid ideig tart, s nem jár semmilyen kellemetlenséggel. Ezzel szemben számtalan nő küzd a nehéz napokon jelentkező fájdalommal, levertséggel. Ennek oka lehet az öröklött, egyéni alkat. Sok esetben a szűk méhnyak miatt nehezebben távozik a menstruációs folyadék, így az görcsöket okoz. Ez a sok problémát okozó jelenség általában az első (természetes úton történő) szülés után megszűnik. A menstruációs gondok sora azonban végtelen, kezdve a levertségtől akár egészen az ájulásig.

Leggyakoribb menstruációs problémák:

Alhasi görcsök
Fájdalom deréktájon
Mellfeszülés
Émelygés, szédülés
Levertség
Elhúzódó menstruáció
Elmaradt havi vérzés

Ritka probléma: endometriosis

Az endometriosis egy ritka probléma, mely komolyan megkeseríti az ettől szenvedő nők életét. Ez esetben nem csak a méhben, hanem a hasüreg több pontján is található méhnyálkahártya. A menstruáció során nem csak a méhben található nyálkahártya, hanem a hasüregben található kis szigetek is próbálnak lelökődni, így komoly hasi fájdalmakat okoznak, emellett székrekedés vagy hasmenés is előfordulhat.
A meddő nők mintegy 30-40 százalékánál az endometriozis okolható a betegség kialakulásáért. A endometriosistól szenvedő nőknél sokkal nagyobb esély lehet a méhen kívüli terhesség, a vetélés, illetve a szülési szövődmények kialakulására. Felismerése a nőgyógyász feladata, s teljes biztossággal csak a laparoszkópos vizsgálat mutatja ki.

Tünetek:

Székrekedés vagy hasmenés
Elviselhetetlen hasi fájdalmak
Derék- vagy hátfájás

Premenstruális szindróma

A menstruáció előtti időszak egyes nők számára sok problémát okoz. A tünetek közé sorolható a hátfájdalom, has puffadás, a depresszió, mellfeszülés, és számtalan más, egyéni tünet, melyek a menstruáció bekövetkeztével fokozatosan csökkennek. A PMS nem egyszer megakadályozza a mindennapi megszokott életvitelt folytatását, akár a munkában vagy tanulásban is akadályozhat. Kialakulásának oka még ma is homályos, általában a menstruációt megelőző hormonális változásoknak tudják be. Általában segítséget nyújthatnak ellene a megfelelő fogamzásgátló tabletták, illetve a rendszeres testmozgás, és a menstruáció előtti napokban betartott diéta. A kávé, cigaretta, illetve alkohol és csokoládé elhagyása enyhíthet a tüneteken, emellett érdemes sok friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

Tünetek:

Lehangoltság vagy ingerültség
Depresszió
Koncentrálóképesség csökkenése
Mellfeszülés
Szésülés
Has megpuffadása
Ingadozó testsúly

A menstruáció egyfajta jelző műszer, mely minden változásával kimutathatja a testünkben, lelkünkben zajló változásokat. Amennyiben bármilyen szokatlan tünet jelentkezik, érdemes nőgyógyász segítségét kérni az okok felderítéséhez.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja