SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rendszeres fogmosással egészségünk megőrzéséért

Családinet [cikkei] - 2006-12-15
A szájhigiénia elhanyagolása számos súlyos betegség kiváltó oka lehet. A nem megfelelően ápolt fogsor a szervezetben akár cukorbetegséget, vagy szívproblémákat is előidézhet.
Rendszeres fogmosással egészségünk megőrzéséért

A fogmosás elhanyagolása kapcsán a legtöbbször a szuvasodó fogak, rossz lehelet és ínybetegségek jutnak először eszünkbe. Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention egészségügyi szervezet szakemberei azonban állítják, hogy a fogápolás mellőzése a szervezetben kialakult számos súlyos betegség forrása lehet.

 

A szájhigiénia elhanyagolása, s az ebből fakadó egészségügyi problémák a társadalom igen széles rétegeit érintik. Az Egyesült Államokban öt egyénből négy szenved ínybetegségektől. Hazánkban pedig a 6-14 éves gyermekek mintegy 80 százaléka rendelkezik szuvas maradó, vagy tejfogakkal.

 

Az ínybetegségektől szenvedő egyének szervezetében krónikus alacsony-fokú fertőzés áll fenn, mely így az egész szervezetre hatást gyakorol. Az íny betegségei játszanak szerepet a vérárammal terjedő betegségek kialakulásában. A nem megfelelően ápolt szájüregben élő baktériumok a keringésbe jutva a test legkülönbözőbb pontjain képesek gyulladást okozni.

 

Egy másik megközelítés szerint a száj fertőzései hatást gyakorolnak az immunrendszerre is, s így a test számos más pontján is gyulladásokat keltenek.

 

Friss kutatások közlése alapján az ínybetegségek a szívproblémák és a stroke kialakulásában is szerepet játszanak. A szövődmények kockázata rendszerint egyenes arányban nő a gyulladás, a fertőzöttség mértékével.

 

Közismert tény, hogy cukorbetegek esetében a betegség gyakorta vezet a fogak romlásához, s ínyproblémák megjelenéséhez. Kutatók most azt vizsgálják, hogy mivel az íny fertőzöttsége számos baktérium megjelenésével jár, s ezek a már említett problémákon kívül hozzájárulhatnak a cukorbetegség kialakulásához is, vajon kétirányú folyamat áll-e fenn. Ez esetben ugyanis a két probléma egyidejű kezelésével mindkét betegség terén javulás lenne elérhető.

 

A vizsgálati adatok alapján igazolt tény, hogy nők estében a közepes, illetve súlyos állapotú ínybetegség kétszeresére növeli a koraszülés kockázatát. Ezen kívül a betegek esetében gyakori alacsony súllyal született magzat világra hozatala, s a különböző születési rendellenességek kialakulása.

 

Az ínybetegségek számos formája ismert. Bizonyos esetekben a betegség az íny vérzésével jár. Súlyosabb esetekben a gyulladás az íny visszahúzódásához vezet, mely által a fogak gyökere szabaddá válik, s így azok érzékenysége fokozódik. Szintén a gyulladás váltja ki az akár folyamatosan fennálló rossz leheletet, a duzzadt, érzékeny ínyt.

 

A betegség, s annak súlyos szövődményeinek elkerülése végett a legalapvetőbb rendszeres, fluorid tartalmú fogkrémmel végzett alapos fogmosáson kívül javasolt többek közt a szénsavas italok fogyasztásának kerülése. A savas közeg ugyanis kiválóan alkalmas a fogak szuvasodásának, az íny betegségeinek előidézésére.

 

Természetesen a cukrozott italok és rágcsálnivalók is kerülendők fogaink egészségének megőrzése érdekében.

 

A javasolt napi ötszöri rostdús gyümölcs és zöldségfogyasztáson kívül a szájhigiénia megőrzése szempontjából ajánlott fluor tartalmú ásványvíz fogyasztása.

 

A dohányosok körében hétszer nagyobb az ínybetegségek kialakulásának kockázata, szemben a nemdohányzókkal. Ezen okból javasolt a túlzott alkohol fogyasztás mellőzése is.

 

A szülők számára nem ajánlott a gyermekkel egy pohárból, üvegből folyadékot inni, mivel így az esetlegesen a szájüregben jelen lévő baktériumot csemeténk szervezetébe juttathatjuk.

 

Természetesen a fenti óvintézkedéseken kívül a rendszeres fogorvosi ellenőrzés az, amivel a legtöbbet tehetjünk egészségünk érdekében. A szuvas fog betömhető, az ínygyulladás kezelhető. Megelőzés szempontjából legalább évente egy alkalommal ajánlott fogorvosunk felkeresése, s ezzel a fogbetegségek súlyos szövődményeit is elkerülhetjük.

 

A hír alapjául a „Gum Disease Can Trigger Host of Problems” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja