SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Csoda: a kis Lucas az első a világon, aki legyőzött egy különösen agresszív típusú rákot

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2024-02-22
Lucas Jemeljanova az első ember a világon, aki sikeresen birkózott meg egy különösen agresszív típusú agyrákkal. A ma már 13 éves fiú gyógyulása óriási reményt nyújthat a betegséggel küzdő gyerekeknek, mert az esete új irányt és ötleteket adhat a kutatásnak.
Csoda: a kis Lucas az első a világon, aki legyőzött egy különösen agresszív típusú rákot

Szülei egy pillanatra sem adták fel a reményt

Az első a világon, aki legyőzött egy különösen agresszív típusú agyrákot

A belga fiú, Lucas hat éves volt, amikor ijesztő tüneteket vettek észre rajta a szülei - írja a Mirror és a DailyMail. A DIPG néven jegyzett daganatos betegség az agy és a gerincvelő határánál alakul ki, egy olyan területen, amely a légzésért, alvásért és a vérnyomásért is felelős, de ahogy növekszik a tumor, a szívverést, nyelést, a látást is befolyásolja, és egyensúlyproblémákat okoz.

Lucas szülei ebből annyit észleltek, hogy a kisfiú furcsán forgatja a szemét, nem tud egyenesen járni és egyre gyakrabban vérzik az orra. Amikor Lucas a közös nyaralás során többször is elájult, orvoshoz fordultak.

Lucas orvosa, dr. Jacques Grill nehéz helyzetbe került, amikor el kellett mondania a szülőknek, hogy a fiú betegsége halálos, egy ritka és agresszív ráktípussal állnak ugyanis szemben, mely a betegek 98 százalékát két éven belül megöli.

Azonban amikor a félelmetes diagnózis megszületett, a szülők egy percre sem adták fel a reményt.

A család Franciaországba utazott, ahol Lucas részt vett egy klinikai vizsgálaton. A kísérleti kezelés során egy everolimusz tartalmú kemoterápiás szert kapott, amelyet addig más típusú rákbetegségnél használtak, de még soha nem mutatkozott eredménye DIPG esetén. Lucas azonban szuperérzékenynek mutatkozott a hatóanyagra, és mára már kimondható: kigyógyult a rákból.

Az everolimusz hatását úgy fejti ki, hogy blokkol egy fehérjét, ami rákos sejtek osztódását és szaporodását idézi elő a szervezetben. A gyógyászati méreganyag emellett gátolja a daganat vérellátását is.


Lucas véletlenszerűen került be abba a csoportba, amelyik ezt a szert kapta, és azonnal javulni kezdett az állapota 

A klinikai vizsgálatok során a súlyos betegségekkel küzdő betegek kísérleti terápiájában a kutatások sikere érdekében sorsolják a résztvevőket, és a vizsgálati eredményeiket folyamatosan összehasonlítják azzal a csoporttal, akik hatóanyag nélküli gyógyszert kapnak, vagy akiket más hatóanyagú gyógyszerrel kezelnek. Lucas volt az egyetlen, akinek a szervezetéből a rákos sejtek varázslatos gyorsasággal eltűntek.

Azóta eltelt hat év, és a rák nem tért vissza. Dr. Grill számára adódott a kérdés, hogy mi állhatott a különös gyógyulás hátterében, és hogyan lehetne kamatoztatni Lucas testének „tudását” a többi rákbeteg gyermek gyógyításában.
 


 

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy Lucas daganata egy sajátos típusú mutációt tartalmazott, ami különösen fogékonnyá tette őt a kemoterápiás szerre. Ha meg tudnák fejteni, hogy mi történt vele természetes módon, akkor az egész mechanizmust orvosi módszerrel elő lehetne idézni más betegeknél is.

A kutatók most abban az irányban kezdtek gondolkozni, hogy a daganatok genetikai rendellenességei olyan beavatkozási lehetőséget kínálhatnak, melyet eddig nem vizsgáltak. Ha genetikai különbségeket tudnánk előidézni a tumor sejtekben, a kemoterápia jobban felismerné, hogy melyik sejteket kell elpusztítania, tehát a rákos sejt jobban eltérne az egészséges testi szövetektől.


Hogy végül is hogyan gyógyult meg, máig sem tudjuk 

A kísérleti kezelésnek annyira nem létezik semmilyen protokollja, hogy Lucas orvosa alig tudta meghatározni, hogy mikor lehet abbahagyni a kemoterápiát. Az MRI-vizsgálatok azonban meggyőzték róla, hogy a fiú állapotában megfigyelhető remisszió (javulás) tartós, és már egyetlen rákos sejt sincs a szervezetében.

A következő lépés az lesz, hogy a tudósok olyan sejttömegeket próbálnak meg létrehozni a laboratóriumban, melyek ritka mutációkat tartalmaznak, és amelyeket a már meglévő kemoterápiás szerek hatékonyan tudnak elpusztítani.

Mary-Anne Debily, a laboratóriumi kutatások vezetője már azon igyekszik a csapatával, hogy laboratóriumi körülmények között próbálják modellezni a Lucas testében zajló gyógyulási folyamatot.

Lucas szülei egyébként a lesújtó diagnózist követően folyamatosan újabb véleményeket kértek és kitartásuknak köszönhetően jutottak el a kísérleti klinikai vizsgálatok színterére. Lucas története a remény mellett a kitartás és a szülői elszántság története is. Érdemes az eset kapcsán azon is elgondolkodni, hogy az embereke közötti biológiai különbségek milyen esélyeket hordozhatnak számunkra.

A különbözőségeink akár meg is menthetnek minket.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja