SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Új év - új étel!

Családinet [cikkei] - 2023-01-26
Sokaknál az újévi fogadalmak közé tartozik a tudatos táplálkozás és az életmódváltás. Szerencsére a kettő kéz a kézben jár, ugyanis a megfelelően összeállított étrend tekinthető az egyik leghatékonyabb eszköznek a testi és lelki egészség megőrzésében. Az egészséges alapanyagok felhasználása, megfelelő elkészítés után ideális mennyiségben elfogyasztva az első lépés az új életmód felé, amely mozgással kiegészítve jó hatással van a plusz kilók elleni küzdelemre is. Melyek azok az alapanyagok, amelyek segítenek az egészségünk megőrzésében és hogyan érdemes fogyasztanunk?
Új év - új étel!

„A hidegebb hónapokban hajlamosabbak vagyunk a megfázásra, az influenza és egyéb vírusok könnyebben ledöntenek minket a lábunkról. Ebben az időszakban több vitaminra és ásványi anyagra van szüksége a szervezetünknek, hogy megbirkózzon a kórokozókkal. Az elérhető gyümölcsök és zöldségek tárháza nem olyan gazdag, mint a melegebb hónapokban, ám választék azért most is van, az elkészítés módja pedig lehet változatos. A legjobb, ha minden nap fogyasztunk belőlük, nyersen, vagy főzve. Az Okostányér táplálkozási ajánlás fele-fele arányban tartalmaz zöldséget és gyümölcsöt (napi 500 gramm mennyiségben), illetve gabonaféléket és a teljes értékű fehérjéket tartalmazó élelmiszereket” – mondta Tarnai Irén, a Budai Egészségközpont dietetikusa.

Tarnai Irén dietetikus

Színezzük meg a hétköznapokat!

Lehetőleg az itthon is kapható idénygyümölcsökből és zöldségekből válogassunk, hiszen a természetes fényben termett finomságok vitamintartalma jóval nagyobb, ízletesebbek, zamatosabbak. A választék pedig legyen színes, minél több színű zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk! Együnk minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségeket, például paradicsomot, céklát, sárgarépát, brokkolit, kelbimbót, kelkáposztát, mangoldot. Az egyes gyümölcsök és zöldségek ugyanis eltérő vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Ha sokat fogyasztunk belőlük, segítenek a vírusok és baktériumok okozta fertőzések leküzdésében. A zöldségek és gyümölcsök napi szintű fogyasztása kedvezően hat egészségi állapotunkra, számos betegség, többek közt az elhízás kialakulásának esélyét csökkenti. A bennük található rostok és antioxidánsok előnyösek pl. a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében. Nagyobb mennyiségű zöld leveles zöldség és gyümölcs fogyasztásával jelentős mértékben csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Mit fogyasszunk?

Télen is csodás gyümölcssalátát készíthetünk narancsból, mandarinból, banánból, almából, amelyet felturbózhatunk mandulával, mogyoróval vagy dióval, illetve zöldséggel, pl. zellerrel (Waldorf saláta: alma, zeller, dió, sajt). Ha igazi vitaminbombára vágyunk, a reggeli vagy esti szendvicsben mindig legyen C, B1, B2, B6-vitaminban és folsavban gazdag paprika. A fejes és vöröskáposzta szintén gazdag C- és B-vitaminforrások, de magas rosttartalmuk miatt segítik az emésztést is. Egy kis savanyúkáposzta az immunrendszer legfinomabb erősítője, kitűnő hatása van a bélflórára, különösen akkor egészséges, ha nyersen fogyasztjuk. A sárgarépa nagyon jó „nasi” az édesség helyett, így a bevitt kalóriát is tudjuk csökkenteni, viszont növelhetjük szervezetünk A-, B-, C- és E-vitamin tartalmát. A cékla gazdag többek között káliumban, magnéziumban, kalciumban és vasban, valamint antioxidánsokban is. A sütőtök remek C- és B-vitamin-forrás és karotinoidokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Nagyon finom önmagában is, de elkészítési lehetőségei változatosak, így akár krémlevesként is fogyasztható vitamindús csemege. Az alma, körte mindig jól jön, ha mondjuk tízóraira lenne szükségünk, de sajtok mellé is fogyaszthatók. Nemcsak, hogy számos vitamint, mint például C-, B-vitamint, de kalciumot, vasat, káliumot és magnéziumot is tartalmaznak, illetve pektintartalmuknak köszönhetően segítik az emésztőrendszer egészséges működését. Ha pedig szeretnénk megelőzni vagy legyőzni a náthát és C-vitaminra lenne szükségünk, a csipkebogyó, petrezselyem, snidling, turbolya, menta, citromfű és gyömbér lesz a segítségünkre. A csipkebogyót hideg vízben áztassuk a teakészítéshez, így megőrizhetjük a vitamintartalmát. A gyömbér természetes köhögéscsillapító és gyulladáscsökkentő.

„Ha eddig nem volt a táplálkozásunk része az egészséges alapanyagok felhasználása, akkor itt az ideje a változtatásnak. Lehetőség szerint válasszuk az évszaknak megfelelő, szezonális alapanyagokat, s ha tehetjük, vásároljunk hazai, helyben termesztett zöldséget, gyümölcsöt. A természet számtalan kincset tartogat, amelyek segítenek az egészségünk megőrzésében. Télen szükség lehet plusz vitaminkészítmények használatára is, ám ha minden nap eszünk friss zöldséget gyümölcsöt, salátát vagy főzeléket akkor nemcsak, hogy egészségesebbek lehetünk, de kiválthatjuk velük az édességeket és a nassolni valókat is, amely segítheti a megfelelő étrendünket” – tette hozzá a dietetikus.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
A szerkesztő ajánlja