SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Életmódot vált a család! Mit tehetsz édesanyaként?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-05
Sokan az újév elején kezdenek életmódváltásba. Ha te is szeretnéd idén egészségesebb irányba terelni a családodat, akkor a következő tanácsok segíthetnek.
Életmódot vált a család! Mit tehetsz édesanyaként?

Édesanyaként jórészt te fogod össze a családot. Gondoskodsz az étkezésről és szervezed a mindennapokat. Ha úgy döntesz, hogy az idei évben egészségesebben fogtok élni, akkor elsősorban neked kell terelgetned a családtagokat.

Azt tudnod kell, hogy az egészséges életmód nem egy pár hónapig tartó kúra. Ez egy életmód, ahogy a nevében is szerepel. Ha sikerül kialakítanod egészséges szokásokat a mindennapjaitokban, azzal hosszú távon is vigyázol a gyermekeidre. Példát mutatsz nekik, így később ők maguk is tudnak majd vigyázni a saját és családjuk egészségére.

Soha ne csak az étkezés megváltoztatásában gondolkodj. Tény, hogy ez az alapja a váltásnak, de van még néhány terület, amit figyelemmel kell kísérned. A mozgás, a stresszkezelés és a gondolkodásmód formálása is részét képezi egy egészséges életmódnak.

Ha a 2021-es évben vágtok bele a változtatásba, akkor nincs könnyű dolgotok, de aggodalomra semmi ok. Bár az edzőtermek és a csoportos sportfoglalkozások jelenleg nem elérhetők, bőven van lehetőség arra, hogy ideiglenesen helyettesítsd őket.

1.Kezdjetek el sétálni!

Az életmódváltás titka a fokozatosságban rejlik. A többség nem képes egyik pillanatról a másikra mindent megváltoztatni maga körül. Te se tedd. Ha túl nagy célokat tűzöl ki, akkor a sikertelenség hamar elveheti a kedvedet a további próbálkozásoktól. Nem fogsz tudni azonnal lefutni 5 kilométert, ha korábban 100 métert sem tettél meg. Ha a családodban eddig nem volt rendszeres a mozgás, akkor kezdjétek családi sétákkal. Kezdetben csak fél órát, majd egyre hosszabb időt töltsetek a szabadban. Esténként, mikor mindenki végzett az aznapi teendőkkel, vegyetek kabátot és tegyetek egy rövid sétát. A mozgás a testeteknek, az együtt töltött idő pedig a lelketeknek fog jót tenni.

Ha a séta már kevés, akkor jöhet az otthoni edzés – közösen!
Ha a gyerekek kicsi koruktól kezdve ott vannak veled, amikor tornázol, akkor nekik már természetes lesz a testmozgás. Vond be őket! Az egészen picik üljenek a hasadra, miközben te emelgeted őket. Vagy éppen a hátadra, miközben fekvőtámaszt nyomsz. Ők élvezik, a kacajuk motivál, így mindketten jól jártok. A példamutatás pedig előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét!

2.Törekedj az egyensúlyra!

A végletesség nem megoldás. Ha azt gondoltad korábban, hogy úgy változtatsz a családod étkezési szokásain, hogy minden alapanyagot lecserélsz, és holnaptól csak új alapanyagokból készítesz ebédet, akkor nagyon hamar csalódás érhet. A családtagjaid lehet, hogy nem olyan lelkesek, mint te, ezért fokozatosan vezesd be az új ízeket. A gyerekek nem szívesen mondanak le például a pizzáról vagy a rántott húsról, viszont köthetsz velük alkut. Kezdetben jelöljetek ki néhány napot a héten, amikor valamilyen új, egészséges fogást készítetek és ők megígérik, hogy megkóstolják. Cserébe a többi napon olyat készítesz nekik, amiket már megszoktak. Idővel növelheted az egészségesebb ételek napjait, míg a végén teljesen átalakul az étkezésetek.

Eleinte a megszokott ételeknél, például a rántott húsnál vagy a hasábburgonyánál is trükközhetsz. Bő olaj helyett egy sütőpapírral bélelt tepsit használva ugyanolyan finom, mégis egészségesebb fogásokat készíthetsz. Egy olajspray segítségével spriccelj egy kevés olívaolajat a bepanírozott húsra vagy burgonyára, és süsd meg a sütőben. Ízre szinte észre sem venni a különbséget, mégis sokkal egészségesebb az elkészült étel.

3. Edzés a léleknek is!

Nem csupán a testi egészséggel kell foglalkozni. A lelki egészség legalább annyira fontos. Ha eddig erre nem fordítottatok nagy figyelmet, akkor itt az ideje változtatni. Gondoltad volna, hogy egy-két egyszerű légzőgyakorlat milyen nagy hatással lehet a stresszkezelésre? Nem csupán a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek. A kontrollált légzés segít lelassítani a szívverést, csökkenteni a vérnyomást és a stresszhormonok szintjét.

Tanuljátok meg az ötlégzéses módszert, aminek a lényege, hogy a gyermek nyissa szét az egyik kezén az ujjait, majd a másik kezének mutatóujjával lassan rajzolja körbe a nyitott kezének vonalát. Kezdje a hüvelykujj aljánál, lassan lélegezze be a levegőt, amíg az ujjával a hüvelykujj tetejéhez ér. Ha felért, akkor lassan kezdje lefele húzni a mutatóujját és lélegezze ki a levegőt. Ezt mind az öt ujjal csinálja végig. Ezt a gyermek az iskolában vagy bármilyen más stresszes helyzetben is alkalmazni tudja.

Kép forrása: Ksenia Chernaya fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja