A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Életmódot vált a család! Mit tehetsz édesanyaként?

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-01-05
Sokan az újév elején kezdenek életmódváltásba. Ha te is szeretnéd idén egészségesebb irányba terelni a családodat, akkor a következő tanácsok segíthetnek.
Életmódot vált a család! Mit tehetsz édesanyaként?

Édesanyaként jórészt te fogod össze a családot. Gondoskodsz az étkezésről és szervezed a mindennapokat. Ha úgy döntesz, hogy az idei évben egészségesebben fogtok élni, akkor elsősorban neked kell terelgetned a családtagokat.

Azt tudnod kell, hogy az egészséges életmód nem egy pár hónapig tartó kúra. Ez egy életmód, ahogy a nevében is szerepel. Ha sikerül kialakítanod egészséges szokásokat a mindennapjaitokban, azzal hosszú távon is vigyázol a gyermekeidre. Példát mutatsz nekik, így később ők maguk is tudnak majd vigyázni a saját és családjuk egészségére.

Soha ne csak az étkezés megváltoztatásában gondolkodj. Tény, hogy ez az alapja a váltásnak, de van még néhány terület, amit figyelemmel kell kísérned. A mozgás, a stresszkezelés és a gondolkodásmód formálása is részét képezi egy egészséges életmódnak.

Ha a 2021-es évben vágtok bele a változtatásba, akkor nincs könnyű dolgotok, de aggodalomra semmi ok. Bár az edzőtermek és a csoportos sportfoglalkozások jelenleg nem elérhetők, bőven van lehetőség arra, hogy ideiglenesen helyettesítsd őket.

1.Kezdjetek el sétálni!

Az életmódváltás titka a fokozatosságban rejlik. A többség nem képes egyik pillanatról a másikra mindent megváltoztatni maga körül. Te se tedd. Ha túl nagy célokat tűzöl ki, akkor a sikertelenség hamar elveheti a kedvedet a további próbálkozásoktól. Nem fogsz tudni azonnal lefutni 5 kilométert, ha korábban 100 métert sem tettél meg. Ha a családodban eddig nem volt rendszeres a mozgás, akkor kezdjétek családi sétákkal. Kezdetben csak fél órát, majd egyre hosszabb időt töltsetek a szabadban. Esténként, mikor mindenki végzett az aznapi teendőkkel, vegyetek kabátot és tegyetek egy rövid sétát. A mozgás a testeteknek, az együtt töltött idő pedig a lelketeknek fog jót tenni.

Ha a séta már kevés, akkor jöhet az otthoni edzés – közösen!
Ha a gyerekek kicsi koruktól kezdve ott vannak veled, amikor tornázol, akkor nekik már természetes lesz a testmozgás. Vond be őket! Az egészen picik üljenek a hasadra, miközben te emelgeted őket. Vagy éppen a hátadra, miközben fekvőtámaszt nyomsz. Ők élvezik, a kacajuk motivál, így mindketten jól jártok. A példamutatás pedig előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét!

2.Törekedj az egyensúlyra!

A végletesség nem megoldás. Ha azt gondoltad korábban, hogy úgy változtatsz a családod étkezési szokásain, hogy minden alapanyagot lecserélsz, és holnaptól csak új alapanyagokból készítesz ebédet, akkor nagyon hamar csalódás érhet. A családtagjaid lehet, hogy nem olyan lelkesek, mint te, ezért fokozatosan vezesd be az új ízeket. A gyerekek nem szívesen mondanak le például a pizzáról vagy a rántott húsról, viszont köthetsz velük alkut. Kezdetben jelöljetek ki néhány napot a héten, amikor valamilyen új, egészséges fogást készítetek és ők megígérik, hogy megkóstolják. Cserébe a többi napon olyat készítesz nekik, amiket már megszoktak. Idővel növelheted az egészségesebb ételek napjait, míg a végén teljesen átalakul az étkezésetek.

Eleinte a megszokott ételeknél, például a rántott húsnál vagy a hasábburgonyánál is trükközhetsz. Bő olaj helyett egy sütőpapírral bélelt tepsit használva ugyanolyan finom, mégis egészségesebb fogásokat készíthetsz. Egy olajspray segítségével spriccelj egy kevés olívaolajat a bepanírozott húsra vagy burgonyára, és süsd meg a sütőben. Ízre szinte észre sem venni a különbséget, mégis sokkal egészségesebb az elkészült étel.

3. Edzés a léleknek is!

Nem csupán a testi egészséggel kell foglalkozni. A lelki egészség legalább annyira fontos. Ha eddig erre nem fordítottatok nagy figyelmet, akkor itt az ideje változtatni. Gondoltad volna, hogy egy-két egyszerű légzőgyakorlat milyen nagy hatással lehet a stresszkezelésre? Nem csupán a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek. A kontrollált légzés segít lelassítani a szívverést, csökkenteni a vérnyomást és a stresszhormonok szintjét.

Tanuljátok meg az ötlégzéses módszert, aminek a lényege, hogy a gyermek nyissa szét az egyik kezén az ujjait, majd a másik kezének mutatóujjával lassan rajzolja körbe a nyitott kezének vonalát. Kezdje a hüvelykujj aljánál, lassan lélegezze be a levegőt, amíg az ujjával a hüvelykujj tetejéhez ér. Ha felért, akkor lassan kezdje lefele húzni a mutatóujját és lélegezze ki a levegőt. Ezt mind az öt ujjal csinálja végig. Ezt a gyermek az iskolában vagy bármilyen más stresszes helyzetben is alkalmazni tudja.

Kép forrása: Ksenia Chernaya fotója a Pexels oldaláról

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja