SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezt kell tudni a tipikus nyári bőrbetegségekről és tünetekről!

Családinet [cikkei] - 2022-06-28
Miért kell tartani a petrezselyemtől? Hogyan lehet megelőzni a Lyme-kórt, ha egy fertőzött kullancs a bőrbe fúródott? Hogyan függ össze a bőrrák kockázata a gyermekkori napozással? Fontos tudnivalók tipikus nyári bőrbetegségekről és tünetekről.
Ezt kell tudni a tipikus nyári bőrbetegségekről és tünetekről!

Félelmetes tüneteket okozhatnak a fényérzékenyítő növények

Nyáron jellemzően többen fordulnak bőrgyógyászhoz néhány tipikus szezonális betegségnek és fertőzésnek köszönhetően. Leggyakrabban rovarcsípések okoznak különböző, kellemetlen tüneteket, de gyakoriak a gombás bőrfertőzések is, amelyek többnyire a hajlatokban, az izzadság által fokozottan érintett testtájakon jelennek meg. Dr. Kósa Péter, az Affidea Magyarország bőrgyógyász szakorvosa egy viszonylag ismeretlen, de félelmetesnek tűnő nyári betegségre hívta fel a figyelmet: „Az egyik legérdekesebb napfénnyel kapcsolatos bőrbetegség a Fitofotodermatitisz, azaz amikor bizonyos növényekben lévő fényérzékenyítő anyagok a napsütéssel együtt súlyos bőrgyulladást váltanak ki az arra érzékeny pácienseknél. A kialakuló tünetek nagyon hasonlók a napégéshez, csak sávosan jelennek meg a növénnyel érintkezett bőrfelszínen, olykor igen ijesztők is lehetnek, súlyos, hólyagos, gyulladt megjelenéssel. A fényérzékenyítő növények közé tartozik például a petrezselyem, a paszternák, a zeller vagy a füge, a déli országokba a citrom és a lime. Ezeket a növényeket érdemes kerülni mindazoknak, akiknél korábban jelentkezett ez a betegség. A bőrgyógyászok egyébként hatékonyan kezelik még a súlyos, hólyagos elváltozásokat is, a bőr idővel szépen gyógyul.”

Ha időben kiszedik a kullancsot, elkerülhető a Lyme-fertőzés

A jó idő beköszöntével mindenki a szabadba vágyik, így egyre gyakoribbá válnak a rovarcsípések okozta tünetek. Ezek többsége azonban pár nap alatt nyomtalanul elmúlik. A rovarok közül a kullancsok veszélyeire kell felhívni a figyelmet, amelyek hordozhatják – többek között - a Lyme-kórt okozó Borellia baktériumot. Ez a betegség sajnos későn felismerve súlyos szövődményekhez vezethet: szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi gyulladás is felléphet. Dr. Kósa Péter elmondta: „Sokan nem tudják, hogy a kullancs általában a vérrel való táplálkozási folyamat végén üríti ezt a baktériumot, ez azt jelenti, hogy a tényleges fertőzés a rovar bőrbe kapaszkodásától számítva csak 24-48 óra múlva történik meg. Elkerülhető a betegség, ha sikerül időben, a kullancs bőrbe való fúródását követő pár órában eltávolítani a rovart. A betegek harmada egyébként észre sem veszi a kullancsot, csak utólag a Lyme-kór tüneteinek jelentkezése után értesül róla.  Nyáron rutinszerűen, zuhanyzást követően mindenkinek ellenőriznie kellene, hogy van-e valahol kullancs a bőrben.” A kullancs eltávolítása nem orvosi feladat, egy egyszerű csipesszel otthon is megoldható. A rovarnak a fejét kell megfogni, majd húzó vagy csavaró mozdulattal lassan eltávolítani. A potroh megfogása és összenyomása tilos, mivel a Lyme-kórt okozó baktérium így kipréselődik a bőrbe. A fertőzés kezdeti szakaszában típusos, minimum 4-5 cm átmérőjű vörös gyűrű vagy folt jelenik meg a bőrfelületen, amely folyamatosan növekszik. Ebben az esetben javasolt azonnal bőrgyógyászhoz fordulni, aki a Lyme-kórt általában több hetes antibiotikum kúrával kezeli.

A gyermekkori össz UV dózis a bőrrák egyik kockázati tényezője

Napos időben igen fontos a bőr UV sugárzás elleni védelme. Az UV sugarak hatására nem csak öregedik a bőr, de idővel komolyabb problémák is kialakulhatnak. Magyarországon a leggyakoribb rosszindulatú daganattípus a bőrrák. A bőrdaganatok többsége műtéttel hatékonyan kezelhető, ugyanakkor a legveszélyesebbnek tekintett melanóma évente 3-400 ember életét követeli hazánkban. Dr. Kósa Péter felhívta a figyelmet: „Az UV fény hatására mind a pigmentsejt eredetű daganatok (melanóma) mind a hámsejt eredetű elváltozások rizikója megnövekedik. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy 11 és 15 óra között kerüljük a napozást, használjunk fényvédő készítményeket és mechanikai védelemmel, azaz ruhával-kalappal is védekezzünk a nap káros sugarai ellen. Fontos tudni, hogy a legtöbb napvédő készítmény csak felkenés után 20 perccel fejti ki maximális hatását, így nem közvetlenül a napozás előtt kell azokat használni.” A különböző bőrdaganatok kialakulását és a bőr öregedését is jelentősen befolyásolja az, hogy gyermekkorban ki mennyi össz-UV dózist kap. A bőr ugyanis „emlékszik” arra, hogy korábban mennyi UV dózis érte, így részben a fiatalon összeszedett UV-terheléstől függ a bőrrák kockázata. A bőrgyógyász szakorvos hozzátette: „A szolárium is bocsát ki káros UV sugarakat, így az is hozzájárulhat a bőrdaganatok kialakulásához. Nem csoda, hogy Ausztráliában a melanómás betegek magas száma miatt betiltották a szoláriumokat.”

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja