SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

Családinet [cikkei] - 2021-05-05
A rosszindulatú bőrdaganatok gyakorisága az elmúlt években rohamosan nő, amiben jelentős szerepet játszik többek között a fokozott UV-sugárzás, a megváltozott környezeti hatások, az életmód, valamint az átalakuló nyaralási szokások. Statisztikák szerint a melanomában való megbetegedés valószínűsége egyes országokban - például az Egyesült Államokban - az elmúlt 70 év során mintegy a 20-szorosára nőtt. A melanoma az egyik legagresszívebb az összes daganattípus közül, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. A rendszeres ön- és szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a Budai Egészségközpont a május 7-i melanoma világnapja alkalmából.
10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

„Nagyon fontos, hogy már a legapróbb bőrelváltozáskor felkeressük a szakorvost, hiszen a korai stádiumban diagnosztizált melanoma nagy eséllyel gyógyítható. Mint a legtöbb betegségnél, a bőrráknál sem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, ezért fordítsunk fokozott figyelmet a megfelelő fényvédelemre és a napozásra vonatkozó szabályok betartására, a szolárium kerülésére és a rendszeres szűrővizsgálatra. Az elváltozásokat semmiképp se próbáljuk házi módszerekkel kezelni, hiszen ezzel csak árthatunk magunknak. Ha sok anyajegy található rajtunk vagy a családban előfordult már melanoma, abban az esetben fokozottan indokolt a rendszeres szűrés” – mondta Dr. Preisz Klaudia, PhD, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa.

Dr. Preisz Klaudia, PhD

A megelőzés érdekében érdemes tisztában lennünk az alábbiakkal:

 

1. Évtizedenként megduplázódik a melanomások száma

Hazánkban évente több mint 2000 új betegnél diagnosztizálják a melanomát. Szomorú tény, hogy évente félezer körül van azok száma, akik túl későn fordulnak orvoshoz, és már nem lehet megmenteni őket.

 

2. A melanomára való hajlam öröklődhet

Akiknek a családjában előfordult a betegség, azok még jobban vigyázzanak magukra és járjanak rendszeresen szűrővizsgálatra! A rizikót fokozza a bőrtípus: különösen veszélyeztetettek, akiknek világos a bőrük és a hajuk, illetve akiknek vörös a hajuk és szeplősek.

 

3. A fiatalokat is érinti

Jóllehet a betegség leginkább a 40 év fölöttieket érinti, de egyre nagyobb számban fordul elő a 20-as, 30-as korosztálynál is. A 25-29 évesek körében ez a leggyakoribb rákfajta, a 15-29 évesek között pedig a második leggyakoribb.

 

4. A bőr nem felejt

Sajnos kevesen tudják, hogy ha az évek során többször leégtünk, esetleg hólyagok is kialakultak a bőrégés helyén, abban az esetben nagyobb az esély az elváltozásra. A bőr látszólag meggyógyul ugyan, de az ártalmak összeadódnak.

 

5. A melanoma sokszor anyajegymentes bőrfelszínen jelenik meg

A betegség kialakulhat már meglévő anyajegyből, de nagyobb százalékban anyajegymentes bőrfelszínen, azaz az ép bőrön jelenik meg.

 

6. A naptejek sem nyújtanak 100%-os biztonságot

Annál is inkább, mivel a rákképződéshez vezető DNS-károsodás a bőr "leégése" nélkül is bekövetkezhet idült fényártalom hatására. A melanoma kivédése szempontjából természetesen fontos a túlzott napozás kerülése, és a megfelelő védőruházat, kalap, UV-szűrős napszemüveg viselése, fényvédőkrémek használata. Utóbbiak faktorszáma arra utal, hogy az adott készítmény hányszorosára növeli azt az időt, amit lepirulás nélkül tölthetünk a napon, ugyanakkor az 50+ faktorszám sem garantálja a teljes védelmet. Amennyiben magas faktorszámú krémet használunk, akkor is másfél óránként ajánlott az újrakrémezés, illetve nem árt, ha fürdőzés után szintén megismételjük azt. Fényvédő krémre nemcsak a strandon van szükség, hanem bármilyen más szabadtéri program esetén is védeni kell vele a szabadon hagyott bőrfelületeket, hiszen nem csupán verőfényes időben kell számítani káros sugárzásra, mivel a vékonyabb felhőrétegen is áthatolnak a sugarak. A tükröződő sima felületek, például a víz, beton, jég, hó felszínéről visszaverődnek a sugarak, így ezek megtöbbszörözik az erejüket.

 

7. Nincs biztonságos szolárium!

A kérdésre, hogy létezik-e olyan szolárium, amely garantáltan nem károsítja a bőrt, a szakemberek röviden nemmel válaszolnak, hiszen minden szolárium használata kockázattal jár. A bronzbarna bőrre vágyók között elterjedt vélekedés az is, hogy a mesterséges napfürdő még mindig egészségesebb, mint a természetes napozás. Ez azonban egyszerűen nem igaz, nincs ilyen különbség: az ultraibolya, vagyis az UV-sugárzás károsítja a bőrt, függetlenül attól, hogy az a szolárium fénycsöveiből vagy a természetes napfénytől származik-e.

 

8. A melanoma tünetei a betegség korai stádiumában jelentkeznek

A legtöbb daganattípus már csak akkor okoz tüneteket, ha előrehaladott stádiumban van a betegség. A melanoma nem ilyen. A legjellemzőbb tünetei, mint például az anyajegy színének és formájának változása, már a betegség korai stádiumában jelentkeznek. Ha elváltozásokat tapasztalunk rajtuk vagy a bőrünkön, azonnal forduljunk szakorvoshoz!

 

9. Évente menjünk szűrésre!

Ha sok anyajegy található a testünkön, ajánlott az évenkénti rendszeres szűrővizsgálat. Ám abban az esetben, ha elváltozást tapasztalunk valamelyiken vagy új, pigmentált növedéket veszünk észre a bőrünkön, ne halogassuk felkeresni a szakorvost, ugyanis akár melanoma is okozhatja a panaszokat. Az időben diagnosztizált daganatnál jóval nagyobb, akár 100 százalékos a gyógyulás esélye.

 

10. A melanomaszűrés fájdalommentes és gyors

A vizsgálatot dermatoszkóppal vagy videodermatoszkóppal végzik. Utóbbi készülék felnagyítja az anyajegyek képét és segítségével lefényképezhető, a legteljesebb részletességgel rögzíthető a bőr állapota, a teljes test területén, feltérképezve a meglévő anyajegyek helyét és nagyságát. A gyanús bőrképletekről nagy felbontású felvételeket készítenek, amelyeket számítógép elemez, rögzít, hogy egy későbbi állapottal bármikor összehasonlítható legyen.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja