SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nemzeti Rákellenes Nap - Európában Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos betegség következtében

Családinet [cikkei] - 2022-04-11
Európában továbbra is Magyarországon halnak meg a legtöbben rosszindulatú daganatos betegség következtében lakosságarányosan: minden ötödik férfi és minden tizedik nő idő előtt, 75 évesnél fiatalabb korban veszti életét emiatt. Az Affidea Magyarország a rákszűrő és utókövető képalkotó diagnosztikai szolgáltatások mellett onkológiai szakrendelést indított.
Nemzeti Rákellenes Nap - Európában Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos betegség következtében

Április 10-én tartjuk a Nemzeti Rákellenes Napot Magyarországon, amelynek célja felhívni a figyelmet a rák megelőzés fontosságára. Ezen a napon született egykor a magyar rákkutatás úttörőjének tartott dr. Dollinger Gyula sebész, egyetemi tanár, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot.

 

Nálunk halnak meg a legtöbben rákban továbbra is

Magyarországon 66.874 esetben diagnosztizáltak rosszindulatú daganatos betegséget és ugyanebben az évben 31.6231 beteg vesztette életét rák következtében. Ma egy magyar férfinál 20% az esélye annak, hogy 75 éves kora előtt meghal valamilyen rosszindulatú daganatos betegség miatt, ugyanez az esély a nőknél 13%-os. A férfiak között a bőrdaganatokat nem számítva a tüdőrák (17%), a prosztatarák (18%), a vastagbélrák (16%), a hólyag- és veserák fordul elő a leggyakrabban, míg a nőknél az emlődaganat (22%), a tüdőrák (13%) és a vastagbélrák (13%) áll az előfordulási lista élén, ezt követi a méhtest rosszindulatú daganatos megbetegedése és a hasnyálmirigyrák.2 Sajnos a lakosságarányosan számított rák következtében elhunyt személyek listáját Magyarország vezeti az öreg kontinensen.3

 

Rákszűrés és onkológiai szakrendelés az Affideánál

A rosszindulatú daganatok felismerését, a szűrővizsgálatokat a legtöbbször valamilyen képalkotó eljárással végzik. Ezzel kapcsolatban Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója elmondta: „Sajnos Magyarországon az emberek kevésbé járnak szűrésre, emiatt is kimagasló a daganatos betegség következtében elhunytak aránya. Minél korábbi stádiumban ismerünk fel egy rosszindulatú elváltozást, annál nagyobb az esély a sikeres kezelésre. A daganatos betegségek szűrését és utókövetését szolgáló képalkotó diagnosztikai vizsgálatok mellett onkológiai szakrendelés is elérhető az Affidea Mammut II. Egészségközpontban.” Az onkológia a különböző gyógyszeres kezelési eljárásokat foglalja magában. Ezek a kezelések történhetnek a sebészeti beavatkozás előtt, a daganat megkisebbítésének céljából (neoadjuváns), illetve műtét után adjuváns céllal, a daganatmentesség fenntartására. Az onkológia igen dinamikusan fejlődő szakág, több fajta gyógyszertípussal: hormonterápia, kemoterápia, célzott biológiai kezelések, immunterápiák. A pácienseknek egyre inkább igényük van arra, hogy tájékoztatást kapjanak a kezelések hatékonyságáról, illetve a mellékhatásokról. Az Affidea Magyarország onkológiai rendelésén másodvéleményt is lehet kérni egy-egy rákterápiáról, a beteg tájékozódhat a rákbetegséggel és kezelési lehetőségekkel kapcsolatban, segítséget kap a terápiás alternatívák tekintetében, valamint arról is informálódhat, hogy miként támogatható, tartható fenn az életminőség a kezelések során.

 

Ezzel a 12 módszerrel csökkenthető leginkább a rák kockázata

Az Egészségügyi Világszervezet és Nemzetközi Rákkutató Ügynökség kidolgozott egy egész Európára vonatkozó ajánlást, az Európai Rákmegelőző Kódexet, amelyben 12 pontban foglalták össze azokat a módszereket, amelyek leginkább csökkentik a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát.

  1. Ne dohányozzon!
  2. Kerülje a dohányfüstös otthonokat és munkahelyeket!
  3. Őrizze meg egészséges testsúlyát!
  4. Mozogjon naponta!
  5. Étkezzen helyesen: egyen sok teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt. Korlátozza a magas kalóriatartalmú ételeket, és kerülje a cukros italokat! Kerülje a feldolgozott hústermékeket, korlátozza a vörös húst és a magas sótartalmú ételeket!
  6. Csökkentse alkoholfogyasztását, függetlenül annak típusától!
  7. Kerülje a közvetlen napsütést és használjon napvédő készítményeket!
  8. Kövesse munkahelye egészségügyi ajánlásait a rákkeltő anyagok és helyzetek elkerülése végett!
  9. Csökkentse otthona radonszintjét!
  10. Vegyen részt a rákmegelőzést célzó vakcinációs programokban (hepatitis B és HPV)
  11. Szoptassa újszülött gyermekét, mivel ez csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Ajánlott a hormonpótló terápiák kerülése, mivel ezek bizonyítottan rosszindulatú daganathoz vezetnek.
  12. Vegyen részt rendszeresen rákszűrésen, kiemelten fontos az emlőrák, a prosztatarák, a tüdőrák és a vastagbélrák szűrése.

1 https://www.ksh.hu/stadat_files/nep/hu/nep0010.html
2 https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/348-hungary-fact-sheets.pdf
3 https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Causes_of_death_—_malignant_neoplasms,_residents,_2017_Health20.png

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja