SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Úszkáló foltok a szemben - mi okozza?

Családinet [cikkei] - 2022-04-06
Biztos Te is észrevetted már, hogyha fehér felületet nézel világosban vagy a kék eget kémleled, akkor olyan érzésed van, mintha apró szúnyogok/legyek vándorolnának a látóteredben. Na, ezek az úgynevezett úszkáló homályok. Vajon mi a magyarázat a jelenségre?
Úszkáló foltok a szemben - mi okozza?

Amikor a látás során fura, apró, úszkáló alakzatokra leszünk figyelmesek, elsőre azt hihetjük, hogy valamiféle szennyeződés került a szemfelszínre. Azonban amikor ezt pislogással, műkönnyel nem sikerül eltávolítani, jön a kétségbeesés, főleg ha felfedezzük, hogy ezek az úszkáló foltocskák a szemünk mozgásával együtt változtatják a helyüket. Vajon kóros elváltozás áll a jelenség mögött?

 

Röpködő legyek a látótérben?

Röpködő legyek. A szemünkben megjelenő fekete foltokat így is nevezik, mert azok felbukkanásakor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy legyek kerültek a látóterünkbe. Az úszkáló fekete foltok valójában az üvegtesti homály megjelenésére utalnak, és általában az életkorunk előrehaladtával, 40-50-60-70 éves kor körül jelennek meg. Mindamellett fiatalabbaknál is előfordulhatnak. „A szemünk középső részét egy átlátszó, kocsonyás anyag, az üvegtest tölti ki, amely a szemgolyó kerek formáját adja. Ahogyan egyre idősödünk, az üvegtest elhígul, a benne lévő kollagén rostok állaga azonban nem változik. Azok apró szálai összetapadnak, úszkálni kezdenek az üvegtestben, ezzel pedig árnyékot vetnek a retinára. Ezeket az apró foltokat nevezzük üvegtesti homálynak" – magyarázza Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa. „Amikor felnézünk az égre vagy ránézünk egy fehér papírra, a látómezőnkön átúszó darabkákat könnyebben észrevesszük. A korral járó fiziológiás folyamatok mellett kialakulásukat okozhatja szemészeti fertőzés/gyulladás, de apró szemsérülés is. Az üvegtesti homály nagyobb eséllyel jelenik meg abban az esetben, ha valaki rövidlátó, cukorbeteg, vagy szürkehályog-műtéten esett át. Ez utóbbi eset gyakori, ugyanis a korábban is jelenlévő homályokat nem vette észre a páciens a szürkehályog miatt, de a műtétet követően kitisztul a látás és már észleli őket. Ijedelemre azonban nincs ok, az üvegtesti homály megjelenése nem kóros, kezelést nem, de megfigyelést igényel. Bár az úszkáló homályok jelenléte frusztráló és időbe telik tolerálni a jelenlétüket, ha tudatosodik, hogy nem jelentenek veszélyt a látásunkra, akkor idővel az agy hozzászokik a foltok jelenlétéhez és egész hatékonyan kiszűri a látás során. Ez valahogy úgy működik, mint a szemüvegkeret, amit néhány hónap viselés után már észre sem veszünk."

Ha az úszkáló homályok jelentősen rontanák a látást, akkor két kezelési módra van lehetőség. Mindkét esetben érdemes fontolóra venni az előnyöket/kockázatokat a beavatkozás előtt.

1. Lézerkezelés: Egy speciális lézerrel az üvegtestben lebegő kollagén rostokat szétlövik. Fel kell készülni rá, hogy ez a kezelés több alkalomból állhat és a végeredmény sem egyértelműen pozitív. A szétlőtt kollagén rostok ugyanis nem tűnnek el, csak kisebb darabokra esnek szét, amik ugyanolyan, vagy még zavaróbbak lehetnek. A lézeres beavatkozás az újabb homályok kialakulását sem előzi meg. Ugyanakkor a kezelésnek vannak kockázatai, például retinaszakadás, vérzés, stb.

2. Üvegtest eltávolító műtét (vitrectomia): A retina specialista egy nagyobb műtét során eltávolítja az üvegtestet és egy speciális oldattal helyettesíti azt, így a szem megőrzi alakját. Itt sem egyértelműen pozitívak az eredmények, előfordulhat, hogy a műtéttel nem sikerül eltávolítani az összes úszkáló kollagén rostot és a beavatkozás után újabbak is kialakulhatnak. Maga a beavatkozás is kockázatos, így csak komoly látásromlás esetén indokolt.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

„Amikor az üvegtesti homályok megjelenése mellett fényvillanásokat is tapasztalunk, romlik a látásunk vagy a perifériás látásunknál sötét árnyékot érzékelünk, azonnal forduljunk szemorvoshoz. Ezeket a tüneteket ugyanis a retina szakadása vagy leválása is okozhatja" – hangsúlyozza Dr. Nagymihály Attila. "A szakorvos ilyenkor pupillatágításos szemfenék és/vagy ultrahang vizsgálat segítségével ellenőrzi a szemek állapotát és javaslatot tesz a kezelésre."

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja