SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nemzeti Rákellenes Nap - Európában Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos betegség következtében

Családinet [cikkei] - 2022-04-11
Európában továbbra is Magyarországon halnak meg a legtöbben rosszindulatú daganatos betegség következtében lakosságarányosan: minden ötödik férfi és minden tizedik nő idő előtt, 75 évesnél fiatalabb korban veszti életét emiatt. Az Affidea Magyarország a rákszűrő és utókövető képalkotó diagnosztikai szolgáltatások mellett onkológiai szakrendelést indított.
Nemzeti Rákellenes Nap - Európában Magyarországon halnak meg a legtöbben daganatos betegség következtében

Április 10-én tartjuk a Nemzeti Rákellenes Napot Magyarországon, amelynek célja felhívni a figyelmet a rák megelőzés fontosságára. Ezen a napon született egykor a magyar rákkutatás úttörőjének tartott dr. Dollinger Gyula sebész, egyetemi tanár, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot.

 

Nálunk halnak meg a legtöbben rákban továbbra is

Magyarországon 66.874 esetben diagnosztizáltak rosszindulatú daganatos betegséget és ugyanebben az évben 31.6231 beteg vesztette életét rák következtében. Ma egy magyar férfinál 20% az esélye annak, hogy 75 éves kora előtt meghal valamilyen rosszindulatú daganatos betegség miatt, ugyanez az esély a nőknél 13%-os. A férfiak között a bőrdaganatokat nem számítva a tüdőrák (17%), a prosztatarák (18%), a vastagbélrák (16%), a hólyag- és veserák fordul elő a leggyakrabban, míg a nőknél az emlődaganat (22%), a tüdőrák (13%) és a vastagbélrák (13%) áll az előfordulási lista élén, ezt követi a méhtest rosszindulatú daganatos megbetegedése és a hasnyálmirigyrák.2 Sajnos a lakosságarányosan számított rák következtében elhunyt személyek listáját Magyarország vezeti az öreg kontinensen.3

 

Rákszűrés és onkológiai szakrendelés az Affideánál

A rosszindulatú daganatok felismerését, a szűrővizsgálatokat a legtöbbször valamilyen képalkotó eljárással végzik. Ezzel kapcsolatban Dr. Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója elmondta: „Sajnos Magyarországon az emberek kevésbé járnak szűrésre, emiatt is kimagasló a daganatos betegség következtében elhunytak aránya. Minél korábbi stádiumban ismerünk fel egy rosszindulatú elváltozást, annál nagyobb az esély a sikeres kezelésre. A daganatos betegségek szűrését és utókövetését szolgáló képalkotó diagnosztikai vizsgálatok mellett onkológiai szakrendelés is elérhető az Affidea Mammut II. Egészségközpontban.” Az onkológia a különböző gyógyszeres kezelési eljárásokat foglalja magában. Ezek a kezelések történhetnek a sebészeti beavatkozás előtt, a daganat megkisebbítésének céljából (neoadjuváns), illetve műtét után adjuváns céllal, a daganatmentesség fenntartására. Az onkológia igen dinamikusan fejlődő szakág, több fajta gyógyszertípussal: hormonterápia, kemoterápia, célzott biológiai kezelések, immunterápiák. A pácienseknek egyre inkább igényük van arra, hogy tájékoztatást kapjanak a kezelések hatékonyságáról, illetve a mellékhatásokról. Az Affidea Magyarország onkológiai rendelésén másodvéleményt is lehet kérni egy-egy rákterápiáról, a beteg tájékozódhat a rákbetegséggel és kezelési lehetőségekkel kapcsolatban, segítséget kap a terápiás alternatívák tekintetében, valamint arról is informálódhat, hogy miként támogatható, tartható fenn az életminőség a kezelések során.

 

Ezzel a 12 módszerrel csökkenthető leginkább a rák kockázata

Az Egészségügyi Világszervezet és Nemzetközi Rákkutató Ügynökség kidolgozott egy egész Európára vonatkozó ajánlást, az Európai Rákmegelőző Kódexet, amelyben 12 pontban foglalták össze azokat a módszereket, amelyek leginkább csökkentik a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát.

 1. Ne dohányozzon!
 2. Kerülje a dohányfüstös otthonokat és munkahelyeket!
 3. Őrizze meg egészséges testsúlyát!
 4. Mozogjon naponta!
 5. Étkezzen helyesen: egyen sok teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt. Korlátozza a magas kalóriatartalmú ételeket, és kerülje a cukros italokat! Kerülje a feldolgozott hústermékeket, korlátozza a vörös húst és a magas sótartalmú ételeket!
 6. Csökkentse alkoholfogyasztását, függetlenül annak típusától!
 7. Kerülje a közvetlen napsütést és használjon napvédő készítményeket!
 8. Kövesse munkahelye egészségügyi ajánlásait a rákkeltő anyagok és helyzetek elkerülése végett!
 9. Csökkentse otthona radonszintjét!
 10. Vegyen részt a rákmegelőzést célzó vakcinációs programokban (hepatitis B és HPV)
 11. Szoptassa újszülött gyermekét, mivel ez csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Ajánlott a hormonpótló terápiák kerülése, mivel ezek bizonyítottan rosszindulatú daganathoz vezetnek.
 12. Vegyen részt rendszeresen rákszűrésen, kiemelten fontos az emlőrák, a prosztatarák, a tüdőrák és a vastagbélrák szűrése.

1 https://www.ksh.hu/stadat_files/nep/hu/nep0010.html
2 https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/348-hungary-fact-sheets.pdf
3 https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Causes_of_death_—_malignant_neoplasms,_residents,_2017_Health20.png

Nyitókép: depositphotos

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja