SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Prosztatarák: hogyan élhetnének tovább a férfiak?

Családinet [cikkei] - 2021-11-16
Még mindig túl sok betegnél fedezik fel áttétes állapotban a prosztatarákot, pedig ez a betegség ma már az esetek egy jelentős részében meggyógyítható. 50 évesen elmenni prosztataszűrésre befektetést jelent a további egészségben eltöltött évekbe, azaz tévhit, hogy ezzel csak az idősebb férfiaknak kell foglalkozni. A "prosztatatudatosság napjához" kapcsolódóan megrendezett online betegtájékoztató fórumon elhangzott: Magyarországon minden évben 4500-5000 férfi tudja meg, hogy prosztatarákja van. Nem elég ugyanakkor csak az orvosoktól várni a gyógyulást, a prosztatarákos férfiak is sokat javíthatnak az életkilátásaikon mozgással, megfelelő életmóddal, illetve a betegségükről szerzett alapos ismeretekkel. A betegeket rendszeres mozgásra ösztönző "45 nap alatt a Föld körül" országos kihívás záróeseménye is volt az online rendezvény. A kihívás során több mint 77 ezer kilométert gyűjtöttek össze a résztvevők, saját példájukkal is motiválva a rendszeres fizikai aktivitásra a prosztatarákkal élő férfiakat.
Prosztatarák: hogyan élhetnének tovább a férfiak?

– Nemcsak az idős urak betegsége a prosztatarák! Ma sokan ezt gondolják, de tévednek. 50 éves kortól, vagy ha a családban már előfordult a betegség, akkor 45 éves kortól el kell járni a szűrésre, mert egy emelkedő tendenciát mutató PSA tumormarker érték már ekkor előrejelezheti a folyamatot, ami miatt tíz évvel később akár előrehaladott prosztatarákkal szembesülhet egy férfi. Tudom, hogy sokan egy félperces vizsgálat, a prosztata végbélen keresztüli, ujjal történő kitapintása miatt nem jönnek el az urológiára. De legalább a PSA tumormarker vérvizsgálatot csináltassák meg! Már azzal óriásit lépnénk előre Magyarországon, ha ezt az egyetlen, urológiai beutalóval ingyenesen elérhető vérvizsgálatot hajlandók lennének a férfiak elvégeztetni – jelentette ki dr. Beöthe Tamás, a Péterfy Sándor Utcai Kórház urológiájának főorvosa. – Idehaza még mindig túl sok férfinál fedezik fel már áttétes állapotban a prosztatarákot. Az egészségkultúra és a prosztatatudatosság fejlesztése a szűrésekre már járó férfiaknak éppúgy felelőssége, mint a szűrésekre még nem járó férfiak gyerekeinek és társainak: vegyék rá édesapjukat, férjüket, párjukat, szomszédjukat a szűrésre! – szólított fel Beöthe Tamás.

 

Prosztatarákos férfiak kezelése és kontrollvizsgálatai

–  Ma nem műtjük meg a betegek egy részét, akiket korábban igen, ám megműtünk olyan férfiakat is, akiket korábban nem – fogalmazott előadásában prof. dr. Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának vezető főorvosa. Ennek magyarázata, hogy a szűréssel korai stádiumban felfedezett, szövettanilag alacsony kockázatú daganatok egy részében elegendőnek tartják az aktív követést, azaz a rendszeres orvosi kontrollt, s csak akkor avatkoznak be, ha a tumor viselkedése ezt megkívánja. A korábbinál több közepes és magas kockázatba sorolt betegnek javasolnak viszont műtétet, akár még akkor is, ha már a prosztata környéki régióba is átterjedt a daganat.

Tenke Péter kitért arra is: hamarosan Magyarországon is elérhető lesz robotsebészeti technológia a prosztatarák műtéteknél is, ahogyan a robottechnológiát a sugárkezelésekben egyes ellátóhelyeken már ma is használják. A professzor az áttétes prosztatarákos férfiakat azzal biztatta: ma már nemcsak hormonkezelésekkel fékezik a daganat előrehaladását, hanem olyan modern gyógyszerek is elérhetők, amelyekkel úgy növelhetik akár a többszörösére a korábban elérhetőnek gondolt túlélést, hogy közben az életminőség terén sem kell nehéz kompromisszumokat vállalniuk a betegeknek.

– Nem várható csak az orvostól, hogy meggyógyítson egy prosztatarákos beteget. A nemzetközi tanulmányok alapján ma már egyértelműen kijelenthető: azok a prosztatarákos férfiak, akik legalább napi 30 percet intenzíven mozognak, jobban viselik a kezelésekkel járó mellékhatásokat, kevesebb a panaszuk, jobb az életminőségük, kisebb a kiújulási kockázatuk és tovább élhetnek – sorolta prof. dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója. Kiemelte: minden beteg terápiájára onkológiai munkacsoportnak (onkoteam) kell javaslatot tennie és nagyon fontos, hogy mindig időben megtörténjenek a kontrollvizsgálatok is. Ezek közül prosztatarákban a legfontosabb a vérből meghatározható PSA tumormarker rendszeres követése.

Nyirády Péter hangsúlyozta: 2017-ben azért indította el a Magyar Rákellenes Liga és a Gyógyulj Velünk Egyesület a Janssen támogatásával a 10 Ezer Lépés Programot, hogy általa minél több prosztatarákos betegben és érintett családban tudatosítsák, hogy a rendszeres fizikai aktivitás jótékony hatása semmilyen más módszerrel vagy gyógyszerrel nem helyettesíthető. Nyirády Péter ezt nemcsak hirdeti a betegeiknek, hanem munkatársaival tudatosan példát is mutatnak: az urológiai klinika orvosaiból évekkel ezelőtt futócsapatot is szerveztek, rendszeresen edzenek, többször vettek már részt a Balatonnál tókerülő versenyen is.

Sikerült megkerülni a Földet, sőt!

Budapesten a Gellért-hegyen október 1-jén megszervezett figyelemfelhívó sétával indult el a „45 nap alatt a Föld körül” országos kihívás, amely keretében egy kilométergyűjtő akciót szerveztek, hogy minél többeket mozgásra ösztönözzenek. A cél az volt, hogy legalább 30 ezer kilométert összegyűjtsenek, ami elegendő Magyarország szélességi körén képzeletben megkerülni a Földet, közben pedig minél több motiváló üzenetet és fotót tegyenek közzé a www.45nap.hu honlapon. Végül több mint 77 ezer kilométerrel zárult a kihívás.

28 sportágból, közel kétszáz helyszínről több mint ötszáz fotó érkezett. Nemhogy egyszer sikerült körbekerülni a Földet, hanem majdnem háromszor: több mint 47 ezer kilométerrel meghaladták az eredeti 30 ezer kilométeres célkitűzést. Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke elmondta: „a 45 napos kihívásunk most lezárult, ám azt szeretnénk, hogy a kilométergyűjtés, azaz a rendszeres testmozgás a mindennapok része maradjon ezután is. A Magyar Rákellenes Liga országszerte elérhető alapszervezetei és klubjai rendszeresen szerveznek mozgásprogramokat, amelyekbe minden kötöttség nélkül várnak mindenkit. A szervezett keretektől függetlenül is kérünk mindenkit, hogy mozogjon az egészségéért.”

– Legnagyobb ellenségünk a fotel, szeretném ha ez a mondat a téli hónapokban sokaknak eszébe jutna akkor, amikor leülnek a televízió vagy a számítógép elé – fogalmazott Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület prosztatarákból meggyógyult elnöke. – Nincs olyan életkor és nincs olyan állapot, amikor a mozgás vagy a gyógytorna ne javíthatna valaki közérzetén, erőnlétén, fizikai vagy lelki állapotán. Aki nem tud már biciklizni, sétáljon. Akinek nehezére esik a járás, ússzon vagy tornázzon. Aki épp nem tud felkelni, végezzen gyógytorna gyakorlatokat, légzőgyakorlatokat az ágyban. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindenki hozzáférjen intézményi és otthoni környezetben is a szakszerű gyógytornához, biztatjuk a betegeket és a hozzátartozókat, hogy járjanak utána a helyben elérhető lehetőségeknek – folytatta Kalotay Gábor.

A „45 nap alatt a Föld körül” kihívásra beérkezett fotók és üzenetek elérhetők maradnak a www.45nap.hu oldalon és a Gyógyulj Velünk Egyesület Facebook fotóalbumában is.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja