SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezt kell tudni a prosztatarák szűrésről és kezeléséről!

Családinet [cikkei] - 2023-06-30
A prosztatarák az egyik leggyakoribb halált okozó rosszindulatú betegség a férfiak körében, ugyanakkor a korai felismerés és a rendelkezésre álló korszerű diagnosztikai és kezelési eljárások segítségével jelentősen csökkenthető a szövődmények és a végzetes esetek száma.
Ezt kell tudni a prosztatarák szűrésről és kezeléséről!

A prosztatarákot jellemzően idős korban diagnosztizálják, a legtöbb esetet 60-75 év között ismerik fel. A betegség évekig tünetmentesen fejlődhet. Az olyan tünetek, mint a vizelési panaszok, vérvizelés megjelenése, esetleg csontfájdalom, neurológiai panaszok gyakran csak késői, előrehaladott stádiumban jelzik a betegséget. A prosztata daganat felismerésében is kiemelten fontos a rendszeres szűrővizsgálat, különösen az idősebb férfiak számára.

Magyarországon évente körülbelül 4-5000 férfinél diagnosztizálnak rosszindulatú prosztata daganatot, 2020-ban 3691 főnél fedezték fel a betegséget, de egy évvel korábban 4808 férfit érintett.1 A világon minden esztendőben másfél millió új esetet jelentenek, és a prosztatarák a férfiak körében a harmadik leggyakoribb halált okozó betegség,2 hazánkban évente 1500-1600 férfi veszti életét miatta.3 A betegség genetikai halmozódást mutat, nagyobb eséllyel alakul ki olyan férfiaknál, akik családjában korábban előfordult már hasonló daganat, vastagbélrák vagy női rokonoknál petefészekrák. 

Az idősebb férfiaknál jelentkezhet a prosztata megnagyobbodása, ezért rendkívül fontos, hogy a tünetmentes 50 év feletti férfiak is rendszeresen részt vegyenek urológiai szűrővizsgálatokon. A nemzetközi urológiai ajánlások alapján családi érintettség esetén ezeket a szűrővizsgálatokat már 45 éves korban érdemes elkezdeni. Ezzel kapcsolatban Dr. Volford Gábor, az Affidea Magyarország radiológusa kiemelte: “A daganat korai felfedezése jelentősen javítja a kezelések eredményességét és az életkilátásokat, valamint csökkenti a szövődmények kockázatát is. Az időben felfedezett alacsony kockázatú daganatok esetén a műtéti kezelés elkerülhető. A közepes és magas kockázatú daganatoknál a műtét (esetleg hormon terápiával kiegészítve) valamint a sugárterápia a legtöbb esetben gyógyuláshoz vezet. Ezért a korai felismerés fontossága kiemelkedő szerepet játszik a prosztatarák elleni küzdelemben. 50 év felett javasolt a rendszeres urológiai vizsgálat, beleértve a PSA laborvizsgálatot is, mely elősegíti az időben történő diagnózist és a megfelelő kezelési lehetőségek korai elérését, ezáltal biztosítva magas gyógyulási esélyeket. Az urológiai vizsgálatokat egészíti ki a multiparametrikus prosztata MR-vizsgálat, mely fájdalommentesen, nagy pontossággal azonosítja a lehetséges daganatokat, és azok kiterjedését. A multiparametrikus prosztata MR-vizsgálat alkalmas az alacsony kockázatú daganatok utánkövetésére is, ezáltal elkerülhetőek a feleslegesen korai beavatkozások. “

A prosztatadaganatok diagnosztikájának kulcsfontosságú eleme a multiparametrikus prosztata MR-vizsgálat, amely az Affidea Magyarország minden olyan központjában elérhető, ahol MR berendezés működik. Dr. Volford Gábor hozzátette: „Az urológus javaslata alapján elvégzett multiparmetrikus prosztata MR-vizsgálattal igazolt daganatok esetén minden esetben mintavétel (biopszia) elvégzése szükséges a pontos daganat típus meghatározásához és a kezelés megtervezéséhez. Ehhez a legkorszerűbb eljárás az MR fúziós biopszia, mely az Affidea Péterfy Sándor utcai kórházi központban elérhető. Ez az eljárás alkalmas a tumor gyanús terület célzott mintavételére, ezért a hagyományos módon végzett prosztata biopsziával összevetve nagyobb biztonsággal igazolja az esetleges rosszindulatú folyamatokat."

Bár az Európai Unió felvette a prosztatarákot a javasolt szűrővizsgálatok közé, Magyarországon jelenleg a prosztataráknak még nincs az emlő szűréshez hasonló kidolgozott országos szűrési programja. A Magyar Urológusok társasága azt javasolja, hogy 50 év felett minden férfi vegyen részt urológiai vizsgálaton.4 A korai felismerés kulcsfontosságú a hatékony kezelés és a várható élettartam meghosszabbítása szempontjából.

1 Magyar Nemzeti Rákregiszter https://stat.nrr.hu/
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9501970/
3 https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/10940

4 Magyar Urológiai Társaság https://magyurol.hu

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja